Niemand maakte sinds 2015 meer veldgoals dan Pruyser

Oranje-aanvaller Mirco Pruyser kan in individueel opzicht terugkijken op een geslaagde slotfase van de FIH Pro League. Met vier doelpunten in zijn laatste vier optredens finishte de spits van Amsterdam op acht treffers in veertien duels. Al die goals van Pruyser kwamen voort uit veldspel, waarmee hij zijn reputatie als cirkelkiller opnieuw bevestigde.

In de afgelopen vier jaar maakte geen enkele andere speler in het internationale mannenhockey meer velddoelpunten dan Pruyser. Liefst 56 van de 62 interlandgoals van Pruyser kwamen tot stand uit veldspel: óf hij profiteerde optimaal van voorbereidend werk van ploeggenoten of hij scoorde na een individuele actie. Zijn zes overige doelpunten ontstonden uit strafcorners.

De Indische international Mandeep Singh en de Australiër Trent Mitton volgen met respectievelijk 44 en 42 goals op gepaste afstand van Oranje’s goaltjesdief. De Nieuw-Zeelander Stephen Jenness en de Japanner Kenta Tanaka (speler van HGC) zijn de enige andere twee die sinds juli 2015 meer dan veertig veldgoals produceerden (zie graphic onderaan dit bericht).

Topvijftien lonkt

Pruyser maakte in de laatste maanden van 2018 een moeizame periode door met slechts drie goals in vijftien interlands, maar heeft zich met acht doelpunten in de veertien wedstrijden van dit jaar prima hersteld. Met 62 interlanddoelpunten behoort hij nu al tot de twintig meest trefzekere internationals in de Oranje-historie, een lijst die al jaren wordt aangevoerd door Paul Litjens met 268 treffers.

Ook Pruysers ploeggenoot Jeroen Hertzberger is terug te vinden in de bovenste regionen van dat klassement. De aanvaller van Rotterdam, in de Pro League goed voor negen goals, voerde zijn Oranje-productie op naar 113 goals in 233 interlands.

Verheugen op EK

Over veertig dagen neemt Pruyser met Oranje deel aan het EK in Antwerpen, het landentoernooi waaraan hij in het verleden zulke prettige herinneringen overhield. Op de EK’s van 2015 en 2017 won hij zijn enige twee hoofdprijzen tot nu toe als international. Met negen zeges, één nederlaag en in totaal acht goals in tien EK-duels heeft Pruyser een uitstekend track record op het Europese landentoernooi.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.


1 Reactie

  1. Runa Honig

    Het glas is halfvol of halfleeg, prima om de positieve punten te benadrukken, maar de realiteit is dat Pruyser niet meer het topniveau laat zien van vorige jaren. In de proleague was hij een aantal wedstrijden zelfs totaal uit vorm. Maar heeft zich op het eind gerevancheerd, dat is knap. Nu maar hopen dat hij in het jaar van de OS weer gaat knallen. Dat zal moeten, want de concurrentie is groot voorin en de leeftijd gaat tellen.


Wat vind jij? Praat mee...