Olympiagangers sluiten weer aan bij trainingsgroep Oranje Dames

De Oranje-speelsters die afgelopen zomer goud wonnen in Tokio, komen voor het eerst sinds de Olympische Spelen weer allemaal bij elkaar om te trainen. Behalve de gestopten (Caia van Maasakker, Lauren Stam en Malou Pheninckx) ontbreekt alleen aanvoerder Eva de Goede. Zij revalideert van een ernstige knieblessure, die ze opliep in het Pro League-duel tegen België eind oktober. 

Tijdens die wedstrijd in het Wagener Stadion ontbraken diverse golden girls, onder wie topscorer Frédérique Matla, Xan de Waard, Maria Verschoor en Felice Albers. Zij hadden blessures, wilden rust of even afstand nemen van Oranje na de intensieve periode van de Spelen. Bondscoach Alyson Annan had de speelsters de vrije keuze gegeven of ze tijdens de twee duels met België in actie wilden komen. Oranje won overigens beide duels ondanks een reeks aan invallers.

Annan heeft alle actieve internationals uit de olympische selectie weer opgeroepen voor de trainingsgroep, die zich vanaf half januari gaat voorbereiden op de Pro League-wedstrijden tegen Spanje (op 4 en 5 februari in Valencia ) en India (op 12 en 14 februari 2022 in Bhubaneswar).

Reserves

De trainingsgroep van Annan bestaat uit 23 speelsters. Behalve de vaste namen maken ook Marente Barentsen (Hurley), Renée van Laarhoven (SCHC), Joosje Burg (Den Bosch), Yibbi Jansen (SCHC), Sabine Plönissen (Amsterdam) en Fiona Morgenstern (Oranje-Rood) deel uit van de groep. Deze speelsters kwamen ook in actie tijdens de duels met België.

Yibbi Jansen tijdens de eerste wedstrijd van de Oranje Dames in het nieuwe seizoen van de FIH Pro League 2021-2022 tegen België. Foto: Koen Suyk

Dat geldt ook voor de speelsters Tessa Clasener (HDM) en Pleun van der Plas (Den Bosch) en de keepsters Kiki Gunneman (Pinoké), Alexandra Heerbaart (SCHC) en Julia Remmerswaal (HDM). Zij maken momenteel echter deel uit van de Nederlandse zaalselectie, die zich voorbereidt op het WK Zaal dat in dezelfde periode wordt gehouden als de duels van Oranje tegen Spanje. Zij staan daarom nu als reserves op de lijst.

Onderzoek

Als de Oranje Dames weer gaan trainingen, is dat ook de eerste keer nadat naar buiten kwam dat een deel van de spelersgroep zich niet prettig voelt bij de prestatiecultuur binnen het Nederlands team. ‘De cultuur die er nu is, is niet houdbaar. Niet voor het team dat er nu staat en niet voor het team dat gaat komen’, zei Matla daarover in het kerstinterview met hockey.nl.

Frederique Matla. Foto: Willem Vernes

Een aantal speelsters uitte haar onvrede in de evaluatie na Tokio bij de hockeybond, die maatregelen nam. Zo werd een extra vertrouwenspersoon aangesteld en voert een externe deskundige al enige tijd gesprekken met de staf en spelersgroep. De bond heeft ook een onderzoeksbureau in de arm genomen dat een onafhankelijk onderzoek uitvoert. Erik Cornelissen, voorzitter van de KNHB, sprak onlangs zijn hoop uit dat het onderzoek voor het einde van de winterstop is afgerond. ‘Maar dat ligt niet in onze handen’, vertelde Cornelissen.

Volledige trainingsgroep

De volledige trainingsgroep die vanaf half januari gaat trainen onder leiding van Alyson Annan, bestaat uit de volgende speelsters:

Felice Albers Amsterdam
Kyra Fortuin SCHC
Margot van Geffen Den Bosch
Stella van Gils Pinoké
Ilse Kappelle Amsterdam
Marloes Keetels Den Bosch
Josine Koning (k) Den Bosch
Sanne Koolen Den Bosch
Laurien Leurink SCHC
Frederique Matla Den Bosch
Freeke Moes Amsterdam
Laura Nunnink Den Bosch
Pien Sanders Den Bosch
Anne Veenendaal (k) Amsterdam
Maria Verschoor Amsterdam
Xan de Waard SCHC
Lidewij Welten Den Bosch
Renée van Laarhoven SCHC
Joosje Burg Den Bosch
Sabine Plönissen Amsterdam
Marente Barentsen Hurley
Yibbi Jansen SCHC
Fiona Morgenstern Oranje-Rood

Reserves

Tessa Clasener HDM
Kiki Gunneman (k) Pinoké
Alexandra Heerbaart (k) SCHC
Pleun van der Plas Den Bosch
Julia Remmerswaal (k) HDM

 


4 Reacties

 1. PietB

  En we gaan weer vrolijk verder alsof er niets gebeurd is? Storm in een glas water of wordt iedereen de mond gesnoerd..

 2. Mark Bouwman

  @PietB tja.....bijzonder, maar "het" rapport van de externe onafhankelijke commissie is er nog niet 🤔

 3. robvisser

  Het lijkt me uitgesloten dat ze verder gaan 'alsof er niets gebeurd is'. Ook Matla was daar wel duidelijk over. Hangende het onderzoek en de conclusies die nog gaan komen loopt de kalender wel gewoon door. Het lijkt me dus niet gek dat ze weer met z'n allen samenkomen ter voorbereiding op de Pro League wedstrijden en het is alleen maar goed dat de sfeer kennelijk niet zodanig verziekt is dat dit onmogelijk is.

 4. PietB

  @robvisser,  wat denk je van de door Annan gecreëerde angst-en zwijgcultuur binnen het team?  Een sfeer waarin zij speelsters heeft gekleineerd, genegeerd en geïntimideerd ? (Artikel AD) Behoorlijk verziekt toch? Deze persoon mag dan, lopende het onderzoek , gewoon haar werk verrichten? Het vraagt nogal wat van de speelsters, denk ik,  zeker van degene die de beerput hebben opengegooid.


Wat vind jij? Praat mee...