Onder de loep: de waanzinnige reeks van de Oranje Dames

Vorige week zaterdag kwam er in een snikheet Melbourne een einde aan een ongelooflijke reeks gewonnen wedstrijden van de Oranje Dames. Nederland verloor in de FIH Pro League met 1-0 van de Hockeyroos en leden voor het eerst sinds 29 juli 2017 weer een nederlaag. We blikken nog even terug op de recordreeks van Oranje.

We hadden op deze plek graag willen vermelden hoe de reeks van 44 interlands zonder nederlaag zich verhoudt tot andere historische reeksen van nationale ploegen in het vrouwenhockey. Helaas heeft de wereldhockeybond FIH die cijfers niet paraat. Toch mogen we aannemen dat de knappe serie wedstrijden van Oranje van een zeldzaam kaliber is.

Sinds de nederlaag in de Rabo SuperSerie-wedstrijd tegen België in Schiedam van 29 juli 2017 (0-1) boekte de ploeg van bondscoach Alyson Annan 43 zeges en speelde ze één keer gelijk. Dat gelijkspel kwam vorig jaar tot stand in de halve finale van het WK in Londen, toen Australië Oranje na zestig minuten op 1-1 hield. Wel won Oranje daarna de shoot-outs, waardoor de ongeslagen status in stand bleef.

28 keer de nul

In de reeks van 44 interlands zonder verlies hield Oranje 28 keer de nul, maakte het 182 doelpunten en kreeg het er maar achttien goals om de oren. In bijna de helft van de 44 interlands (21) produceerde Nederland minimaal vier doelpunten. De absolute uitschieters waren de EK-wedstrijd tegen Tsjechië (10-0) en het WK-duel met Italië (12-1).

Bosch duo trefzeker

Van de 182 doelpunten kwamen er de meeste van de sticks van de Bossche ploeggenoten Lidewij Welten (24) en Frédérique Matla (23). Ook Kelly Jonker (twintig goals) en strafcornerspecialiste Caia van Maasakker (negentien) waren bijzonder trefzeker. In totaal kwam de complete productie op naam van 22 verschillende internationals.

Eerste toernooinederlaag sinds 952 dagen

Als we louter kijken naar de toernooiwedstrijden van de Oranje Dames, dan kwam er tegen Australië een einde aan een serie van 39 duels zonder verlies. Nederland was liefst 952 dagen ongeslagen gebleven op grote toernooien. De vorige toernooinederlaag dateerde van de Champions Trophy van Londen in 2016, toen Argentinië op 26 juni in de finale met 2-1 te sterk was.


4 Reacties

 1. jappiekrekel

  Verlang naar een reeks artikelen over HPL ...

 2. rancoburgzorg

  "Helaas heeft de wereldhockeybond FIH die cijfers niet paraat". Waarom ben ik niet verbaasd?

  1. christiaan-loeber

   Nou, waarom ben je niet verbaasd?

 3. lexi-b

  Tijd voor weer een nieuwe reeks ongeslagen wedstrijden :-)


Wat vind jij? Praat mee...