Op welke Oranje-speelsters moet je letten in de olympische finale?

Nederland tegen Argentinië is vrijdag (12.00 uur Nederlandse tijd) de finale van het olympische dameshockeytoernooi in Tokio. Kijk je niet zo vaak naar het Nederlands team, dan hebben we hieronder tips welke Oranje-speelsters je extra in de gaten moet houden.

Voor we ingaan op enkele individuele speelsters, eerst nog wat info over het hele team. Want dit Nederlands Elftal is op weg om als team historie te schrijven. Als Oranje vrijdag van Argentinië de olympische finale wint, dan heeft het alle mogelijke hockeytitels in bezit.

Nederland is dan regerend olympisch kampioen, wereldkampioen, Europees kampioen, winnaar van de FIH Pro League en winnaar van de laatste edities van de Champions Trophy en de Hockey World League.

Los van het team zijn er wel enkele speelsters die vaak extra opvallen. Hieronder wat informatie over ze.

Eva de Goede

Leeftijd: 32 jaar
Rugnummer: 24
Interlands: 248
Doelpunten: 32

We beginnen natuurlijk met de aanvoerder van Oranje. Zij maakte haar debuut op 2 juli 2006, ze was toen pas 17 jaar en had nog geen wedstrijd op het hoogste niveau in Nederland gespeeld. Het zegt veel over haar talent. De Goede heeft een palmares om u tegen te zeggen. Ze won onder andere drie olympische medailles (2x goud en 1x zilver) en drie wereldtitels. Ongekend. De Goede werd twee keer gekozen tot Beste speelster van de wereld.

De Goede speelt op het middenveld en is de absolute leider van de Oranje Dames. Ze gaat voorop in de strijd en is ook een van de stoppers bij de strafcorner. Een ding ontbreekt nog op de lange lijst met hoogtepunten: een doelpunt op de Olympische Spelen. ‘Die moet ik dan maar voor de finale bewaren’, zei De Goede na de 5-1 winst in de halve finale op Groot-Brittannië.

Lidewij Welten

Leeftijd: 31 jaar
Rugnummer: 12
Interlands: 224
Doelpunten: 88

Net als Eva de Goede zijn dit voor Lidewij Welten al haar vierde Olympische Spelen en is ze nu al zeker van haar vierde medaille. De kleur wordt bepaald in de wedstrijd tegen Argentinië. Net als De Goede is Welten ook al drie keer wereldkampioen geworden. De eerste keer al meer dan tien jaar geleden.

Dat Welten in Tokio op de Olympische Spelen staat, is überhaupt al een wonder. Zij scheurde tijdens de play-offs een pees bij haar hamstring. Een blessure waar normaal maanden herstel voor staan. Welten slaagde erin binnen enkele weken weer fit te zijn en speelt in Tokio vanaf het begin alle wedstrijden.

Welten is een aanvaller, die behalve hard werkt, ook gevaarlijk is met haar rushes en doelgerichtheid. In de poulefase zei ze dat ze op 95 procent zit, voor de finale komen daar vast een paar procent bij. Welten loopt gemiddeld een op drie doelpunten. Ze heeft er dit toernooi al twee in liggen.

Caia van Maasakker

Leeftijd: 32 jaar
Rugnummer: 13
Interlands: 211
Doelpunten: 67

Voor Caia van Maasakker is de olympische finale extra bijzonder. De lange verdediger heeft namelijk al aangeven dat dit haar laatste wedstrijd in het Nederlands team wordt. Van Maasakker vindt het wel mooi geweest na ruim tien jaar in het Nederlands team te hebben gespeeld.

Ze gaat in Tokio haar derde olympische medaille behalen. Die komt in haar prijzenkast naast onder meer twee wereldtitels en vijf Europese titels. Dan hebben we de prijzen bij de Champions Trophy, de Hockey World League en de FIH Pro League nog niet eens meegeteld.

Van Maasakker is, samen met Frédérique Matla, de strafcornerspecialist van het Nederlands team. Ze wisselen de corners af, zodat het een verrassing blijft wie de corner gaat nemen.

Frédérique Matla

Leeftijd: 24 jaar
Rugnummer: 15
Interlands: 89
Doelpunten: 64

De topscorer van de Hoofdklasse en Europees kampioenschap is ook hard op weg de topschutter van het olympisch toernooi worden. Ze heeft tot aan de finale al negen goals gemaakt in zeven wedstrijden.

Frédérique Matla is pas 24 jaar, maar nu al een fenomeen. In 89 interlands scoorde ze al 64 doelpunten. In de halve finale tegen Groot-Brittannië maakte de spits van Den Bosch voor de dertiende wedstrijd op rij een doelpunt in het Oranje-shirt. Dat deed in de hele historie van Oranje niemand haar na.

Als het om doelpunten maken gaat, kan Matla eigenlijk alles. Ze maakt veldgoals, strafcorners en strafballen. In 2018 was Matla erbij toen Nederland in Londen wereldkampioen werd. De aanvaller is vast van plan nog heel wat mooie prijzen daaraan toe te voegen.

Felice Albers

Leeftijd: 21 jaar
Rugnummer: 10
Interlands: 17
Doelpunten: 13

De enige die Frédérique Matla van de topscorerstitel in Tokio kan afhouden, is de pas 21-jarige Felice Albers. Zij heeft al zes doelpunten gemaakt. De youngster van het Nederlands team is in het Oi Hockey Stadium uitgegroeid tot dé sensatie van het olympisch toernooi.

Het verhaal leest als een sprookje. In de aanloop naar het Europees kampioenschap in Amsterdam begin deze zomer was het nog niet eens zeker dat Albers daaraan mee zou doen, laat staan dat ze mee naar Tokio mocht.

Op het EK speelde Albers al geweldig en viel ze op door haar scorend vermogen. Door haar prestatie in Amsterdam dwong ze een plek af in de selectie van Alyson Annan. Albers maakt die uitverkiezing tot nu toe volledig waar. Ze scoorde voor Nederland tijdens haar olympische debuut in de openingswedstrijd van het toernooi tegen India en legt ze er sindsdien heel gemakkelijk in. In de halve finale was ze opnieuw tweemaal trefzeker. Met 13 doelpunten in 17 interlands heeft ze een moyenne dat bijna niet te geloven is. ‘Wat gebeurt er allemaal‘, zei ze na die halve finale.


Reacties op dit bericht zijn gesloten.