Op wie moet je stemmen: Welten, De Goede of De Waard?

Internationals Lidewij Welten, Eva de Goede en Xan de Waard zijn de drie genomineerden van de Oranje Dames voor de FIH-award van Wereldspeelster van het Jaar, samen met Stacey Michelsen uit Nieuw-Zeeland en de Spaanse Georgina Oliva van Kampong. Op wie van de drie moet je als Nederlander nu stemmen? Een duivels dilemma. Tijd om ze alle drie door te lichten.

Lidewij Welten

Het WK in London was voor Oranje nog maar dertien seconden bezig toen Lidewij Welten (28) de bal kreeg en langs vier Zuid-Koreanen slalomde, om een panklare voorzet af te leveren op Frédérique Matla, die scoorde. Het was de voorbode voor een ijzersterk WK van Welten, waarin ze haar tegenstanders als vanouds voorbij dribbelde en werd uitgeroepen tot beste speelster van het WK, waarin ze vijf doelpunten maakte. Naast haar openingsgoal in de met 2-0 gewonnen kwartfinale tegen Engeland was haar belangrijkste wapenfeit de beslissende shoot-out in de halve finale tegen Australië.

Eind juli, begin augustus piekte de Wereldspeelster van 2015 precies op het goede moment van het jaar, waarin ze veel blessureleed kende. Door een hamstringblessure moest ze de Champions Trophy in China in november laten schieten. Eerder in het jaar miste ze door een ontstoken omhulsel van haar achillespees een deel van de tweede competitiehelft. Eenmaal hersteld schoot ze Den Bosch in de play-offs met vier doelpunten naar de negentiende landstitel.

Lidewij Welten krijgt op het WK de prijs van beste speelster. Foto: Koen Suyk

Eva de Goede

In de elfde minuut van de finale van de Champions Trophy tegen Australië sprintte Eva de Goede (29) in een counter het hele veld over zonder bal, waarna ze werd aangespeeld door Laurien Leurink. De Goede dribbelde de cirkel in, haalde de bal naar haar backhand en sloeg ‘m tegen de plank (2-0). Het was een mooi doelpunt in haar beste wedstrijd van het toernooi, waarin gelouterde internationals als Lidewij Welten, Marloes Keetels en Carlien Dirkse van den Heuvel ontbraken. Als meest ervaren speelster en aanvoerder van Oranje zette De Goede voor haar teamgenoten een hoge standaard neer, waaraan jonkies als Marijn Veen, Yibbi Jansen en Renée van Laarhoven zich optrokken. Na de finale werd De Goede uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi.

In haar eerste volledige kalenderjaar na haar sabbatical (2016/2017) bewees De Goede dat ze nog steeds een van de meest complete speelsters ter wereld is. Ze is atletisch, verovert ballen, blinkt uit in combinatiehockey en kan een goal maken. Op het WK speelde ze in de finale tegen Ierland (6-0), haar 200ste interland, een ijzersterke wedstrijd en ook in clubverband was ze belangrijk: in het Engelse Surbiton werd de aanvoerder van Amsterdam in mei uitgeroepen tot beste speelster van de EHCC.

Eva de Goede met de WK-beker na de finale tegen Ierland. Foto: Koen Suyk

Xan de Waard

Voor Xan de Waard (23) is de nominatie voor de prijs van Wereldspeelster van het Jaar een teken dat ze zich dankzij haar indrukwekkende ontwikkeling van het afgelopen jaar definitief tot de wereldtop heeft gevestigd. Met haar energieke spel was ze al steeds belangrijker geworden bij SCHC. Daar onderscheidde ze zich steeds meer met haar onderscheppingen en haar vermogen om rustig te blijven en een goede pass te geven.

Ook in Oranje werd haar rol steeds groter. Ze was een van de beste speelsters van Oranje op de Champions Trophy. Op het WK blonk ze uit in de kwartfinale tegen Engeland, waarin ze belangrijk was met een assist op Lidewij Welten (1-0) en zich onderscheidde met een aantal prachtige steals. De Waard werd eind 2017 de op één na jongste international die de grens van honderd caps bereikte, achter Minke Smeets-Smabers.

Xan de Waard met de WK-beker, samen met Malou Pheninckx. Foto: Koen Suyk

Stemmen

Stemmen kan tot en met 18 januari op de website van wereldhockeybond FIH. De winnaars van de Hockey Star Awards worden op 14 februari bekendgemaakt. Marijn Veen maakt kans op de prijs van Talent van het Jaar. Bij de mannen is Billy Bakker genomineerd voor beste speler, Pirmin Blaak voor beste keeper en Thijs van Dam voor grootste talent.


5 Reacties

 1. robvisser

  Ik kan me voorstellen dat het een lastige keuze is. Ik koos voor Lidewij Welten omdat ze in het belangrijkste toernooi van het jaar de uitblinkster was bij Oranje (en omdat ik haar sowieso al een geweldenaar vind). Maar ook Xan de Waard was heel erg goed dat toernooi en Eva de Goede was onmisbaar op het middenveld. Eva blonk zelfs uit tijdens de Champions Trophy. In het meest absurde scenario gaat Stacey Michelsen of Georgina Oliva met de prijs aan de haal. Het kan wanneer de Oranje drie ongeveer evenveel stemmen krijgen. Aan de andere kant kun je je wel afvragen hoeveel stemmen er eigenlijk nog voor Stacey en Oliva overblijven. Ze moeten immers concurreren met Lidewij, Eva en Xan. Opvallend dat Delfina Merino er niet bij zit. Ik denk dat haar toch wordt aangerekend dat ze te weinig heeft laten zien op de grote toernooien en dat ze haar team niet op sleeptouw heeft kunnen nemen.

 2. lynnBosman

  @RobV; stemmen van fans tellen maar voor een klein percentage mee. De stemmen van journalisten, spelers, coaches tellen veel zwaarder mee. Alledrie zouden ze een terechte speelster van het jaar zijn. De andere twee vind ik toch verrassend, Merino en misschien Kenny zouden voor mij dan logischere nominaties zijn. Merino liet mooie dingen zien maar ze kan het niet alleen, daarom keren Rebecchi, Luchetti, D'Elia en Barrinuevo terug bij Las Leonas.

 3. rancoburgzorg

  Als Nederlander zou je alleen kunnen stemmen op een Nederlandse kandidaat? Wat een onzin!

 4. robvisser

  @lynnBosman Ik zou het ook niet raar hebben gevonden als Merino er wel bij zat, maar ik vind dat ze te weinig opviel bij de grote toernooien. Technisch is het wel goed verzorgd, maar ze kon geen potten breken en had voor mijn gevoel meer moeten brengen. Voor haar zou het eigenlijk eenvoudiger moeten zijn om uit te blinken in Argentinië dan dat het voor Lidewij is in een all-star team als Oranje. Verder is het goed om te horen dat de beroepsgroep zelf een behoorlijke stem heeft bij deze verkiezing.

 5. lynnBosman

  Het lijkt me op zich best logisch dat hockey nl reclame maakt voor de Nederlandse speelsters. Dat doen de andere landen ook via hun instagram /Facebook voor hun nationale speelsters. Absoluta Femenino bv letterlijk "stem voor ons team" daarbij vind ik De Goede, Welten en De Waard toch echt meer hebben laten zien en betere speelsters zijn maar ieder zjn voorkeur natuurlijk. @RobV: ene kant heb je daar ook gelijk in, maar naar mijn mening heeft Merino meer laten zien dan de andere twee genomineerden op het WK en ook bij SCHC was ze lekker op dreef. Wellicht te weinig gebracht, blijft wel genieten haar te zien spelen. Ook sympathiek dat ze haar volgers oproept voor Xan te stemmen.


Wat vind jij? Praat mee...