Op zaterdag hield Verga zich in bij rentree, zondag ging hij pas los

Na tien maanden afwezigheid na zijn Maleisische avontuur deed middenvelder Valentin Verga zondag tegen Pakistan waar hij voor was opgeroepen. De boel aanjagen en verrassende oplossingen bedenken. Dat was hem zaterdag nog niet gelukt. 

De stem van Valentin Verga vulde zondag de provisorische persruimte onder de trappen van het Wagener Stadion. Terwijl alle interviews waren afgenomen, trokken de laatste journalisten als vanzelf naar Verga toe, verleid door zijn harde stemgeluid.

‘Zaterdag was het stil bij ons op het veld. Muisstil. Je hebt alleen de Paki’s gehoord’, galmde door de ruimte. ‘Maar het moest gewoon overtuigender. Méér, méér, méér!! Soms moet het even hard naar elkaar. Die Paki’s onder druk zetten.’

Het was moeilijk om niet meegenomen te worden in het enthousiasme en zijn evaluatie van het weekend. Misschien dat zijn teamgenoten af en toe op die manier begeesterd worden door de Nederlander met Argentijnse roots. ‘Onze hoge pieken zijn fantastisch. Onze diepe dalen heel diep en lelijk. Het kan gebeuren, maar niet dat het zo lang duurt. Het is jammer dat er dan niet twee of drie man uit vorm zijn, maar het hele team.’

Valentin Verga zondag aan de bal tegen Pakistan. Umar Bhutta komt druk zetten. Foto: Koen Suyk

‘Normaal ga ik anderen opjutten, dat deed ik zaterdag niet’

Zaterdag stond Verga voor het eerst sinds de WK-finale van 16 december weer in de line-up van Oranje. Hij had de Pro League en het EK gemist, maar toonde veelvuldig op social media dat hij vooral vaak in de sportschool zat. De boodschap was duidelijk: Verga werkte aan een comeback in Oranje en wilde niet dat zijn interlandcarrière na tien jaar en 187 interlands zou stoppen, omdat hij in de Maleisische competitie had gespeeld.

Dat viel nog niet mee. Het was zoals hij zaterdag al tegen De Telegraaf had gezegd. Alsof hij tien maanden geen seks had gehad. Die woorden herhaalde hij zondag. Hij zei er wel bij dat hij het eigenlijk niet moet zeggen. ‘Als je tien maanden geen seks hebt gehad, moet je wennen. Zo voelde het wel een beetje. Het was anders. Dit is internationaal hockey. Je kunt niet zomaar in- en uitstappen. Normaal ga ik lullen en teamgenoten opjutten, zodat anderen ook beter gaan hockeyen. Dat deed ik zaterdag niet.’

De langverwachte comeback van vrienden Robbert Kemperman en Valentin Verga in Oranje ging zaterdag (4-4) op de goal van Kemperman ongemerkt voorbij. Zondag lieten ze zien waarom ze weer in genade zijn aangenomen. Het was eerst de Kampong-speler die netjes een scoop controleerde, ouderwets een mannetje dolde, waarna hij aanvaller Bjorn Kellerman bediende, die de belangrijke openingsgoal maakte.

Valentin Verga in actie op zaterdag (4-4). Foto: Willem Vernes

De no-look-pass leidde tot de 2-0

Even later was het Verga die op een 1-0 stand de bal op eigen helft kreeg en meteen voorwaarts trok en niet voor de behoudende optie koos, zoals zaterdag. ‘Toen hebben we alleen maar veilig gehockeyd, omdat het zo’n spannende pot was.’

Deze keer sprintte Verga naar voren. Hij twijfelde om Terrance Pieters aan de rechterkant aan te spelen. Maar de speler die Verga de hele tijd in het vizier hield, was Thierry Brinkman in het centrum.

Wat hij zaterdag waarschijnlijk niet had gedaan, de brutale pass naar voren, deed hij nu wel. Het was de no-look-pass die je vaker in het basketbal en af en toe in het voetbal ziet. Verga keek eerder richting de overdekte tribune, maar stuurde Brinkman de ruimte in. Die pass werd net niet onderschept door Muhammad Irfan, waardoor de kleine aanvaller de cirkel in kon lopen. Irfan hakte op de stick van Brinkman, zodat de scheidsrechter een strafbal toekende aan Oranje, die door Mink van der Weerden werd benut. 2-0.

Oranje liep uit naar 6-1 en kan de tickets naar Tokio gaan boeken. Terwijl de gedachten van Verga ook wel even uitgingen naar zijn oranje tenue, dat hij misschien moest inleveren na dit weekend. Nu kon hij genieten van een geslaagde comeback. ‘Na tien maanden zonder Oranje was vandaag wel extra lekker.’


8 Reacties

 1. asjemenou

  Idd de spanning zat er lekker op bij Verga, ervaringsdeskundige met 10 maanden zonder sex. Hij gaat vanaf nu alleen maar knallen, harde stem is al hoorbaar.😜 Welcome back Valentin !

 2. robvisser

  Was mij niet opgevallen dat Verga zo'n wereldpartij speelde. Misschien moet ik het nog eens terugzien.

 3. ericst29

  Verga was top, zaterdag EN zondag, net als de rest van het elftal en bovenal de begeleiding. In EEN woord fantastisch. redactie, mag dit commentaar nu wel blijven staan?

 4. DolfJansen

  Speelde een zeer zwak WK, maar dat weet hij zelf denk ik ook wel. Nam toen ook niet zijn verantwoordelijkheid tijdens beide SO's. Hij was op de OS in Londen, het WK in Den Haag en de OS in Rio echter wél telkens een van de betere spelers, dus op basis daarvan verdient hij krediet. Ook het feit dat het een beetje een klootzak is kan bij de huidige selectie die vooral brave schooljongens bevat helpen, dus ik zie z'n meerwaarde nog wel. Dit weekend was het niet veel, maar hij is bij A'dam weer aardig op weg om z'n oude vorm terug te vinden. Dan even compleet iets anders, maar ligt het aan mij of heeft De Voogd in deze twee wedstrijden meer goede dingen laten zien dan in z'n vorige 20 interlands bij elkaar?

 5. ericst29

  Ach Knuuf, de hockey.nl goed nieuws show en mijn reactie daarop gaat kennelijk volledig langs je heen. Schattig.

 6. conegut

  Welkom terug, enfant terrible.

 7. robboomsma

  Controle leidt tot volgzaamheid....


Wat vind jij? Praat mee...