Opeens kon Stam tien meter verder scoopen: ‘Veel op getraind’

Eén van de nieuwe wapens van Amsterdam in het afgelopen seizoen was de verre scoop van verdediger Lauren Stam (25), waarmee ze straks op het EK in Antwerpen ook haar teamgenoten kan bedienen. Het jarenlang trainen en specialiseren heeft zijn vruchten afgeworpen.

Het was in aanloop naar het gewonnen EK van 2017 in het Wagener Stadion dat Stam, toen nog zonder toernooi-ervaring in Oranje, bij de technische staf van het Nederlands elftal aangaf dat ze haar graag scoop wilde verbeteren. Bondscoach Alyson Annan voerde in die periode de decentrale trainingen in, waarin internationals in kleine groepjes op een aantal specifieke technische vaardigheden konden trainen.

Twintig ballen scoopte Stam vaak tijdens die decentrale trainingen. Bal, na bal, na bal, na bal. Ze haalde maximaal de vijfendertig meter. Ver, maar nog niet ver genoeg, vond ze. Nu, tweeënhalf jaar later, komt ze zeker tien meter verder.

‘Ik train er veel op. Niet alleen bij Oranje, maar ook bij Amsterdam. Het is een combinatie van krachttraining en techniekontwikkeling’, legt Stam uit. ‘Doordat ik veel in het krachthonk ben geweest, is de explosiviteit in mijn heupbeweging toegenomen. Ik heb ook geoefend met hoe ver de bal vóór me moet liggen en hoe ver mijn handen uit elkaar moeten staan. Nu ik meer kracht heb, kan ik mijn handen dichter bij elkaar houden om toch die zwiep te kunnen maken.’

Lauren Stam. Foto: Koen Suyk

Tijdens de competitie ben ik steeds vaker gaan scoopen. Ik heb geleerd om situaties beter te leren lezen. Lauren Stam

Het afgelopen jaar gebruikte Amsterdam de scoop van Stam in vergelijking met eerdere seizoenen steeds vaker om onder de hoge druk van de tegenstander uit te komen. Het was bijzonder om te zien hoe ingespeeld het team op elkaar was wanneer de rasverdediger van achteruit en door de lucht de voorste linies perfect op hun stick bediende.

‘Tijdens de competitie ben ik steeds vaker gaan scoopen. Ik heb geleerd om situaties beter te leren lezen. Dus wanneer scoop je wel, wanneer niet, wanneer geef je de bal zus en wanneer geef je de bal zo. Bij Amsterdam zijn we er op een gegeven moment echt op die scoop gaan spelen. Daardoor is het automatisch meer in mijn systeem gekomen en kan ik het nu ook bij Oranje doen.’

Eva de Goede en Marijn Veen, teamgenoten van Stam bij Amsterdam en in het Nederlands elftal, prijzen niet alleen haar scoop, maar ook de verdedigende kwaliteiten van de 76-voudig international. Haar timing om een blok te zetten wordt door hen geroemd. Net als haar fitheid en haar opbouwende kwaliteiten.

Lauren Stam juicht na haar winnende shoot-out tijdens de finale Nederland-Australië (2-2) van de Pro League. Foto: Koen Suyk

‘Ik ben van nature niet heel uitbundig, maar toen wel, haha’

Tijdens de finale van de Pro League tegen Australië liet Stam ook zien dat ze een goede shoot-out in huis heeft. Ze dreigde te gaan slaan, maar draaide naar haar backhand en tikte de bal binnen, waardoor de titel naar Nederland ging. Met twee gebalde vuisten en een kreet die uit haar tenen kwam, vierde de normaal gesproken introverte speelster de overwinning ongeremd.

Stam: ‘Ik ben van nature niet heel uitbundig, maar toen wel, haha. Ik was echt heel blij. Of je nou de eerste of de vijfde bent die scoort, dat maakt me niets uit. Maar het was natuurlijk wel een enorme ontlading, omdat we hadden gewonnen. Het was ook de eerste keer dat ik een shoot-out mocht nemen bij het Nederlands team. Dat was al heel bijzonder. Daarom vond ik het extra leuk om te scoren.’


Wat vind jij? Praat mee...