Opzet Pro League gewijzigd: halvering uitduels, India erbij

De internationale hockeybond FIH wijzigt vanaf volgend jaar de opzet van de Pro League. De negen deelnemende landen spelen niet langer een uit- en thuisduel, maar werken vanaf 2020 beide onderlinge confrontaties in hetzelfde land af. In 2021 zijn de speellocaties omgedraaid. Het aantal uitduels wordt daarmee gehalveerd. Vanaf 2020 zijn er ook bij de mannen weer negen landen: zoals verwacht neemt India de plaats in van het geschorste Pakistan.

In het huidige eerste jaar van de FIH Pro League spelen de deelnemers allebei een keer in eigen land tegen elkaar. De Oranje-teams vlogen daardoor in januari en februari kriskras over de wereld naar onder meer Australië, Nieuw-Zeeland en Argentinië. Dit leverde een forse belasting op voor de internationals. Dit zorgde voor stevige kritiek vanuit de Hoofdklasse-clubs in Nederland. Behalve de aanslag op het fysiek van hun internationals, vinden de clubs dat de Nederlandse competitie door de huidige opzet van de Pro League te veel in het gedrang komt.

De KNHB, bij monde van directeur Erik Gerritsen, lanceerde daarom onlangs bij het FIH-congres in Amerika het voorstel om het aantal uitwedstrijden te halveren. De wijzigingen werden omarmd door de overige landen en zijn nu dus door de FIH doorgevoerd in het wedstrijdschema van 2020 en 2021. De definitieve speelkalender is door de FIH niet nog vrijgegeven.

KNHB initiatiefnemer wijzigingen

Erik Gerritsen, directeur KNHB, is content met het besluit van de FIH. ‘Voor de KNHB is de clubcompetitie belangrijk. Daarom hebben wij gestreden voor een goede aansluiting van de Hoofdklasse en de internationale wedstrijden. Wij lobbyden al langere tijd voor een aanpassing van het schema om ervoor te kunnen zorgen dat ook de belasting voor de spelers lager zou worden. Het aantal reizen dat de beide Nederlandse teams met ingang van volgend jaar moeten maken, is nu in een klap gereduceerd tot de helft, terwijl het aantal thuiswedstrijden gelijk blijft. Met deze opzet worden de reiskosten voor alle teams bovendien lager en, ook niet onbelangrijk, wordt het milieu minder belast.’

Volgens Gerritsen heeft het concept van de Pro League, met thuiswedstrijden in elk deelnemend land, zich al bewezen. Hij wijst op de 14.000 bezoekers die afgelopen week afkwamen op de drie duels die de Oranje Dames en Oranje Heren op Kampong en Rotterdam speelden. ‘De Nederlandse teams spelen hun wedstrijden tot nu toe voor een uitverkocht huis en ook de kaartverkoop voor de wedstrijden in juni verloopt goed.’

In juni spelen de Nederlandse elftallen onder meer hun resterende thuiswedstrijden in eigen land. De Grand Final, de eindstrijd van de Pro League tussen de vier beste landen, is eind juni in het Wagener Stadion in Nederland.

Overleg competitieschema verloopt ‘constructief’

De KNHB is inmiddels in overleg met de Hoofdklasse-verenigingen over de competitie-opzet van het seizoen 2019-2020. Een extra uitdaging vormen daar de Olympische Spelen, die al eind juli starten. Volgens Gerritsen verloopt het overleg met de clubs ‘constructief’. De KNHB gaat er daarom van uit op korte termijn de speeldata voor de Hoofdklasse 2019-2020 te kunnen presenteren.


9 Reacties

 1. robvisser

  Knap opgelost door de KNHB. Zelfs aan de mensen op dit forum die grote zorgen hadden over het milieu wordt tegemoet gekomen. Mijn voorspelling is dat de kritiek op de Pro League nu zachtjesaan zal verstommen. Of heb ik het mis?

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Wat is de toegevoegde waarde van de Pro League in een Olympisch jaar? De helft uitwedstrijden is nog steeds te veel, beter om de landen regionaal te laten spelen.

 2. Runa Honig

  Meteen lering getrokken, prima opgelost. Laten we nu ophouden met zeuren en vooral genieten van het feit dat we onze nationale teams vaker kunnen zien spelen, verspreid over het land bovendien, waardoor toegankelijk voor elke hockeyliefhebber. Gezien het aantal toeschouwers voorziet dit kennelijk in een behoefte.

 3. vostammer

  3 Pro Liga wedstrijden in Nederland trekken net zoveel toeschouwers als pakweg 1 thuiswedstrijd van Willem II of 1 korfbalwedstrijd in ziggodome. Desalniettemin is de bond zeer tevreden.

  1. francakh

   Laten we eerlijk zijn, de wedstrijden in Nederland zijn de best bezochte van allemaal!

 4. francakh

  Mag je 2x in China voor een stadium met schoolkinderen spelen, wow!

 5. GabyvanHout

  @vostammer. Wij gaan alleen al met 17500 toeschouwers naar de bekerfinale. Dus iets meer dan 14000 bij Willem II.

 6. asjemenou

  Wat zegt dit nu dat je halverwege het eerste seizoen van deze Pro league besluit om je concept zodanig aan te passen. Simpel, slecht doordacht. Maar wel flexibel. Maar krijgen nu wel een normale hoofdklasse competitie?

 7. gaston-orozco

  Clubs zullen niet gelukkig zijn. Niets is echt veranderd. Nog steeds hetzelfde aantal gespeelde spellen (en meer voor mannen omdat India meedoet). In plaats van één wedstrijden per trip te spelen, spelen ze twee wedstrijden. Misschien zullen ze wedstrijden beter plannen om hoofdklasse niet te verstoren, maar ik denk dat mensen de details zorgvuldig moeten lezen. Ik verwacht dat ze boos worden! Haha.


Wat vind jij? Praat mee...