Jonge honden van Oranje blazen dertigers van België van het veld: 6-1

Met een 6-1 overwinning in Antwerpen heeft Nederland regerend olympisch kampioen België een enorm pak slaag gegeven. Vooral de enorme dosis energie van Oranje was indrukwekkend. Door de winst houdt Nederland zicht op de winst van de Pro League.

De Belgische speler John-John Dohmen is 34 jaar. Cédric Charlier is ook 34. Keeper Vincent Vanasch is 34. Sébastien Dockier is 32. Aanvoerder Felix Denayer is 32. En Florent van Aubel is 31.

De dertigers van België werden zaterdag door de jonge honden van Nederland compleet van het veld geblazen, in het Belgische nationale hockeystadion in Antwerpen. De enorme energie die Oranje leverde, was voor de Belgen simpelweg niet bij te benen. Het was soms alsof Nederland tegen pak ‘m beet de nummer acht van de wereldranglijst speelde in plaats van tegen de regerend olympisch kampioen. Eén slechte wedstrijd is natuurlijk nog veel te vroeg om de Red Lions af te schrijven; af en toe tikken zij heus nog wel het topniveau aan uit hun hoogtijdagen. Maar deze zaterdagmiddag gebeurde dat in ieder geval niet. Nu leek het op sommige momenten alsof de oude ploeg wel een verjongingskuur kan gebruiken. Al had het wel de wedstrijd van vrijdag tegen Spanje in de benen.

Wat voor België bovendien een extra pijnlijk detail was, was dat Oranje de hele wedstrijd slechts zestien man gebruikte. Eén minder dan de Belgen. Boris Burkhardt bleef de hele wedstrijd op de bank.

Tjep Hoedemakers juicht nadat hij in de 12de minuut de 1-0 heeft binnengetipt. Foto: Willem Vernes

Oranje houdt zicht op winst Pro League

Door de overwinning heeft Oranje (32 punten) concurrent Groot-Brittannië (32 punten) afgelost als koploper van de Pro League, op basis van het aantal gewonnen wedstrijden. Groot-Brittannië is al uitgespeeld en kan het landentoernooi dus niet meer winnen. Nederland heeft nog één wedstrijd voor de boeg, dinsdag tegen België. België (27 punten) speelt maandag ook nog tegen Spanje, dat vrijdag met 7-2 over de knie werd gelegd, en kan dus nog zes punten binnenslepen.

Als België maandag van de Spanjaarden verliest, of gelijkspeelt en de daaropvolgende shoot-outs verliest, is Nederland zonder te spelen winnaar van de Pro League. Wint België, eventueel na shoot-outs, dan volgt dinsdag een droomeinde van deze editie van de Pro League: een soort finale. De winnaar van dat duel is dan de winnaar van de Pro League. Eventueel kan doelsaldo ook nog de doorslag geven. Nederland staat nu op +13, België op +3.

Derck de Vilder heeft Nederland in het tweede kwart op een 3-0 voorsprong geschoten. Foto: Willem Vernes

Nederland snel naar 2-0

Nederland schoot als een raket uit de startblokken. Na 1 minuut 15 kreeg Oranje voordeel na shoot van Alexander Hendrickx en schoot Koen Bijen de bal steenhard door de benen van keeper Vincent Vanasch. Een droomstart voor de ploeg van Jeroen Delmée. De Nederlandse storm kon door de Red Lions vroeg in de wedstrijd niet worden beteugeld en Thijs van Dam was met een backhandschot al direct dichtbij de 2-0.

Oranje temporiseerde vervolgens even, waarna enkele Belgische aanvallen onschadelijk werden gemaakt. Maar in de twaalfde minuut trapte Nederland het gaspedaal weer in. De energie waarmee Oranje speelde was indrukwekkend. Op de linkerflank was het Thijs van Dam die het op zijn heupen kreeg en via een één-twee met Thierry Brinkman opstoomde en de achterlijn haalde. Hij bediende Tjep Hoedemakers, die zijn stick op de grond legde en de 2-0 binnentipte. Nog voor het einde van het eerste kwart.

In een fase in het tweede kwart waarin België langzaamaan de grip op de wedstrijd leek terug te pakken, was het toch weer Oranje dat ballen veroverde en toesloeg. Dat gebeurde na een groene kaart voor Victor Wegnez. Op de rand van de cirkel was het Terrance Pieters die een geslagen bal oppikte en Derck de Vilder inspeelde. Vervolgens kegelde De Vilder de 3-0 binnen, hard langs de rechtervoet van Vanasch. Het stadion in Antwerpen viel muisstil.

Hoedemakers juicht na de 5-0 van Floris Wortelboer. Foto: Willem Vernes

Nederland op 5-0 voorsprong

Direct na rust versierde Nederland de eerste strafcorner van de wedstrijd. Ook die was gelijk raak. Specialist Jip Janssen sleepte de 4-0 tegen de touwen, via het lichaam van de Belgische keeper Vanasch. Even later leek Terrance Pieters op weg naar de 5-0, maar voordat hij op volle snelheid de cirkel binnen kon stormen, snoepte Arthur de Sloover de bal van hem af.

Langzaamaan raakte bij Nederland de tank wel wat leger. Na de 4-0 was het derde kwart voor België. Maurits Visser bracht niet alleen redding op een schot van Sébastien Dockier, maar ook op twee strafcorners van Loïck Luypaert. België versierde ook nog een derde corner, die werd uitgelopen door de snelle Lars Balk.

In het vierde kwart schakelde Oranje weer een versnelling omhoog. Floris Wortelboer gaf vanaf de rechterflank een voorzet, die door een Belg van dichtbij in eigen doel werd getikt, de 5-0. Alexander Hendrickx scoorde vervolgens uit een strafbal de 5-1. Hendrickx pushte even later een strafcorner op de paal. De Belgen misten vervolgens opnieuw twee corners. Daarna scoorde Van Aubel de 5-2, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. In de slotminuut counterde Nederland via Thierry Brinkman naar 6-1, waardoor België uiteindelijk compleet werd afgedroogd.