Apathisch Oranje blameert zich tegen verrassende Pakistanen

Nederland-Pakistan was vooraf de wedstrijd die Oranje alleen maar kon verliezen, als grote favoriet. Dat een matig Oranje in het ‘Wonder van het Wagener’ gelijkspeelde tegen de sluwe Pakistanen kan in de boeken als een van de grootste verrassingen in het moderne hockey. Nederland heeft zondag nog zestig minuten om de vorm te vinden, anders is de olympische droom voor het eerst sinds 1932 voorbij.

De Pakistanen bewezen al bij de start van de confrontatie dat de Aziaten niet alleen baltovenaars zijn op het hockeyveld. Ook daarbuiten toverden ze deze week. Alles was voor de voormalige grootmacht Pakistan geoorloofd om Tokio te halen: besloten wedstrijden tegen Duitsland, virtuele rookgordijnen met nieuwsberichten dat de Pakistaanse aanvoerder Muhammad Rizwan geblesseerd was en dat de ervaren Muhammad Irfan niet over een visum beschikte. Uiteindelijk deden ze allemaal mee tegen Nederland.

Voor deze confrontatie reageerden Pakistaanse supporters op social media over de uitkomst en de kansen vooral zo: ‘Insjallah’, als God het wil. Nou, de baltovenaars gingen God een handje helpen, niet alleen door fake news te verspreiden, maar vooral door in een vol Wagener Stadion met het hart de olympische kwalificatiewedstrijd te spelen.

Twintig kilo

Oranje daarentegen leek met twintig kilo op de rug te hockeyen. Het gewicht van de do-or-die wedstrijden leek de Nederlandse ploeg lang te verlammen. In plaats van met het hart, leken de Nederlanders – volgestopt met opdrachten – met het hoofd te hockeyen. Oranje rende naar achteren, keek apathisch en verbaasd naar de lichtgroene Pakistaanse shirts en hun felgele sokken, en leek in paniek toen het na vijf minuten simpel een strafcorner tegen kreeg. De onervaren Maurits Visser – vervanger van Pirmin Blaak en Sam van der Ven – mocht in zijn tweede interland meteen vissen, toen Mubashar Ali netjes raak pushte.

Rizwan juicht nadat hij de 3-4 heeft gescoord.

Bondscoach Max Caldas stond meteen op en paniek kroop in de ploeg. In plaats van naar voren te hockeyen en overtuigend druk te zetten, bleef Oranje een beetje hangen, als los zand. Wachtend op een oplossing die er maar niet kwam.

Oranje had twee grove Pakistaanse fouten nodig om op gelijke hoogte komen. Eerst verdedigde Muhammad Irfan verkeerd uit, waarna keeper Amjad Ali onnodig hard inkwam op Terrance Pieters, die in een lastige hoek stond. Mink van der Weerden klaarde de klus vanaf de strafbalstip en de opluchting was voelbaar in het Wagener Stadion. Want Oranje had dit kalenderjaar 24 wedstrijden gespeeld en Pakistan maar twee, na tien maanden zonder enige inspanning samen. Het leek lange delen van de wedstrijd andersom. Zo onwennig en gespannen acteerde Oranje.

Oranje leek heel even los toen Bjorn Kellerman vlak na de 1-1 netjes de 1-2 binnensloeg met een goede individuele actie. Het publiek leek zich op te maken voor meer goals, maar het tegenovergestelde gebeurde. Pakistan kreeg na een lange videoreferrral een strafcorner, schakelde uitloper Sander Baart in de eerste poging uit, waarna Ali Ghazanfar netjes binnen tipte met de forehand.

Kellerman juicht na de 2-1. Foto: Willem Vernes

2-2 na dertig minuten. Wie dat had voorspeld, was van tevoren voor gek verklaard. Valentin Verga en Robbert Kemperman waren weer teruggehaald na tien maanden afwezigheid. Floris Wortelboer maakte zijn comeback en speelde zijn vijftigste interland. Oranje was bijna op volle oorlogssterkte, op het lastminute afhaken van de geblesseerde Jeroen Hertzberger na. Wat kon er misgaan?

Apatisch

Heel veel, bleek in Amstelveen. Dat de viervoudig wereldkampioen uit Azië zo sterk speelde, is een overwinning voor het hockey. Dat vice-wereldkampioen Oranje apathisch toekeek, was verrassend. Bij de vierde strafcorner van Pakistan – een harde bal de cirkel in, die via de stick van Baart ongelukkig op de voet van Mink van der Weerden belandde – bleken de Pakistanen supereffectief.

Pakistanen vieren feest. Foto: Willem Vernes

Muhammad Rizwan, de aanvoerder die uitgeschakeld zou zijn met een rugblessure, was de aangever en kon geheel vrij met zijn backhand de 2-3 binnen tippen. De gedachten gingen terug naar het mislukte EK in Antwerpen. Ook toen was Oranje in de halve finale onmachtig tegen Spanje, kreeg het de ene na de andere strafcornergoal tegen en was het geen team. Hetzelfde gebeurde zaterdag in het Wagener Stadion, in een wedstrijd tussen de nummer drie en zeventien van de wereld.

Oranje kreeg nog kansen, Bjorn Kellerman schoot voorlangs. Mirco Pruyser kon Bob de Voogd net niet vinden in de cirkel, terwijl hij alle tijd had. De tijd tikte hard weg richting het einde van de zestig minuten, toen de teruggekeerde Robbert Kemperman voor wat verlossing zorgde bij de tweede paal met de 3-3. Het stille Wagener Stadion werd opeens weer wakker.

Pruyser feliciteert Kemperman met zijn treffer. Foto: Willem Vernes

Toen Pakistan vlak voor tijd nog een strafcorner mocht nemen, hield het hele stadion zijn adem in. Maurits Visser redde knap met de klomp. Dat dit voor extatisch gejuich zorgde, vertelde veel over het spelbeeld. Even later was het alsnog Mubashwar Ali die zijn tweede sleep van de dag scoorde. Mink van der Weerden raakte daarna de lat en elke beslissing van de scheidsrechter werd hevig betwist door de furieuze Pakistanen.

Het krachtmens uit Someren nam de ploeg in die cruciale fase wel bij de hand, hij pushte een paar seconden voor tijd de 4-4 binnen en vierde dat met zijn iconische uitbarsting. Het was zijn tweede goal van de dag. De hockeywereld stond zaterdag even op zijn kop. Het scorebord loog niet: Nederland 4, Pakistan 4.Het was alsof we weer even in de jaren negentig leefden, toen wereldkampioen Shahbaz Ahmed – de Maradona van het hockey – de hockeyvelden betoverde met zijn solo’s.

De druk op Nederland zal zondag nóg groter zijn dan zaterdag. Tokio lijkt nog ver weg na deze vertoning in het Wagener Stadion en het is ook de vraag wat Oranje in deze vorm te zoeken heeft in de Japanse hoofdstad, als het zich plaatst.

Nederland-Pakistan 4-4
‘5 Mubashar Ali 0-1 (sc)
’20 Mink van der Weerden 1-1 (sb)
’21 Bjorn Kellerman 2-1
’25 Ghazanfar Ali 2-2 (sc)
’38 Muhammad Rizwan 2-3 (sc)
’52 Robbert Kemperman 3-3
’58 Mubashar Ali 3-4 (sc)
’60 Mink van der Weerden 4-4 (sc)

 

Mink van der Weerden heeft Nederland met een benutte strafcorner in de laatste seconde behoed voor een sensationele nederlaag tegen Pakistan. Oranje had het zaterdagmiddag heel moeilijk met de verrassend sterke Pakistanen en mocht niet klagen met een 4-4 eindstand. Zondag is het tweede duel in de strijd om een olympisch ticket. 


64 Reacties

 1. mjpv

  Is er iemand met een link naar een livestream? Zo ja graag delen

  1. bombaliali

   Ziggo kanaal 13

 2. robvisser

  Knullig verdedigd door Sander Baart, strafcorner en meteen raak. Toch wel een domper. Nog genoeg tijd, maar met druk omgaan is niet de sterkste eigenschap van dit Oranje.

 3. mjpv

  en een stream voor mensen die geen Ziggo hebben?

  1. hanna-reijneveld

   Fih live met VPN werkt soms ook

 4. stekel

  Fijn de tweede corner van Nederland...

 5. MIck

  Lekker keepertje bij Pakistan

 6. robvisser

  Bizarre blunder van de videoscheids. Bal beslist niet gevaarlijk, maar Nederland is wel erg kwetsbaar bij strafcorners.

  1. teuntjedeboer

   Volgens mij was de aanvraag voor de 2e bal die de keeper wegspeelde (tegen de Pakistaanse spelers lijf en daarna over de achterlijn).

 7. marijeknuvers

  Ik weet dat het niks nieuws is, maar mag de commentator aub bij zijn vriendjes Brinkman en Jansen op de tribune plaatsnemen.....

  1. vakantie

   Ja graag😴

 8. olaf-dirkse

  Zwakke pot van Nederland tot nog toe....Pakistan kan zonder problemen bijblijven

  1. olaf-dirkse

   Tjonge jonge, wat is Nederland goed ingesteld op deze partij....alsof ze een trainingspartijtje gaan spelen

 9. MIck

  Heerlijke analyse van Jacques Brinkman

 10. stekel

  Lekker van ziggo regie.. gesprek in de rust van Vliet en Brinkman met belabberd geluid

 11. robvisser

  Wat gaat er veel fout bij Nederland. Je hebt momenteel het gevoel dat het over twee dagen een 50/50 wordt of 60/40 in het voordeel van Pakistan. Dit Oranje weet toch weer te verrassen.

 12. max-annan

  Om je eerlijk te zeggen vind ik Nederland niet echt goed spelen.

 13. stekel

  Pakistan komt met ‘tweede elftal’ want geblesseerden en visum afwezigen.. maar wel met vuur en passie

  1. MIck

   Als dit het 2e elftal is mogen we van gelijk spreken dat het 1e elftal er niet is

 14. max-annan

  Eens @stekel. Ik wil dit niet op Caldas afschuiven want het team mist beleving, passie en de zichtbare wil om te winnen. Op deze manier zou het me niet verbazen als ze het niet redden...

  1. stekel

   Wie moet zorgen dat er mentaal en fysiek een goed elftal staat? De ‘groepsmoeder’..

 15. olaf-dirkse

  Zit me kapot te ergeren....”geweldige wedstrijd”....niet om aan te zien! Wat een slordigheid. Kan toch niet dit niveau. Kwalificatie voor de OS....tssss

 16. jonathan

  Ik mis Roel Bovendeert. Pruyser en Kellerman halen nog geen 50% Van hun kunnen en Verga en Kemperman tja, eigenlijk zijn ze allemaal slecht

 17. max-annan

  @Stekel. Als je op dit niveau jezelf niet kunt motiveren lijkt me dat je ongeschikt bent...

  1. stekel

   Amen

 18. popov0702

  De geus ook wel matig hoor

 19. Biggel75

  Blijkt eens te meer dat Caldas niet de juiste man is. Telkens op moment suprême laat hij en het team het afweten! De Geus en Pieters zijn toch maar matige hockeyers die niet gewend zijboord onder druk te spelen. Ja met Almere tegen degradatie

 20. iup

  3 strafcorners, 3 goals... allemaal niet gehoeven!

 21. sapi

  Voor iedereen die riep dat Verga terug moest komen...hou daar vooral mee op als deze ronde doorkomen. Tjonge jonge. De Geus, Pieters, helaas nu nog niet voor dit niveau. Bakker kunnen ze nog niet missen. Verder springt er niet echt iemand uit.

 22. ruud-stork

  Je mist Hertzberger enorm, hij is een speler die de boel op sleeptouw kan nemen. Dit is niet om aan te gluren.

 23. iup

  Pfieuw die 3-3 lucht op, maar die 1-1 en 1-2 ook...

 24. JM Mulder

  Soms lijkt het wel of een aantal NL-spelers voor het eerst samen spelen..

 25. olaf-dirkse

  Omgekeerde weg om zo blij te zijn met de gelijkmaker...hoezo Pakistan is zo goed?! Nederland is werkelijk bereslecht en met verkeerde instelling gekomen

  1. MIck

   Vind Pakistan niet slecht Die spelen , dat staat helemaal Los van de wanprestatie van Ned

 26. olaf-dirkse

  Wat een blamage! 1 voordeel: hoef morgen niet meer te kijken

 27. iup

  @olaf-dirkse genoeg negativiteit, we weten dat ze bagger spelen maar jij staat daar niet. Jouw keuze om morgen niet te kijken.

  1. olaf-dirkse

   Klopt

  2. Gstax

   Dank dat je mij de keuze laat om wel of niet te kijken. Wellicht kun je solliciteren vpor bondscoach. Beetje zelfde niveau

 28. MIck

  Wat een blamage. Nederland mag de Pakistaanse keeper dankbaar Zijn.

 29. olaf-dirkse

  Ik voorzie een breuk met Caldas...

 30. ccvrongen

  Wat een verschrikkelijk slecht NL team blamage voor het NL hockey

 31. Nvanas012

  Altijd als er weer andere spelers worden geselecteerd wordt er weer geroepen dat ze slecht zijn, spelen ze niet dan wordt er geroepen dat Caldas niet spoort door ze niet te selecteren. (Verga, Kemperman, Wortelboer??) make a choice please!

 32. max-annan

  We staan op de positie die we verdienen. Individueel zitten er een aantal technische spelers tussen. Als collectief en mentaal lopen we achter op andere landen. Zelfs Pakistan wat stukken lager geklasseerd staat op de wereldranglijst loopt Nederland zowat voorbij. Er is werk aan de winkel. En veel ook. Met name op mentaal gebied en groepsverband.

  1. stekel

   Enig idee hoeveel de Pakistaanse speler verdienen, hoe vaak zij centrale trainingen hebben, hoe vaak de coach praat over hoe goed het ‘groepsprocess’ gaat...

 33. robjj27

  Brinkman heeft de juist analyse voor de camera van ziggo.

 34. Nvanas012

  Dit team mist wel overduidelijk een groepje die het op sleeptouw neemt wanneer nodig, zoals bijvoorbeeld bij Pakistan, of de NL vrouwen, daar gaan de ervaren speelsers (Eva, Lidewij, Margot, Xan etc) HOCKEYEN. Laat die individuele kwaliteiten op staan als het collectief niet loopt!

 35. sapi

  Misschien laatste kwart morgen stoppen met een wisselschema en alleen de beste spelers van morgen er in. Wisselschema's moeten niet het spel bepalen.

 36. vanminderhout.martijn@gmail.com

  Slechtse prestatie sinds 20 jaar

 37. sa-te-t

  Mentaal dingetje bij onze jongens? Dit is toch topsport met topsportwetten? Energie geven is iets wat je ALTIJD kan, óók of juíst als het niet lekker loopt...

 38. stekel

  Alleen Tim Steens heeft een andere wedstrijd gezien

 39. wessel de pessel

  Tegen spanje corner goals tegen, nu wederom cornergoals tegen. Mag toch niet gebeuren. Pakistan speelde top en dwong een resultaat af. Bij Nederland mis ik een leider achterin. Zoals Umar Bhutta de ballen kwam ophalen, daar kon Nederland weinig tegenover zetten. Mooi voor Pakistan, benieuwd naar de fitheid van morgen.

 40. popov0702

  De geus en pieters kunnen echt thuis blijven. Niveau kunnen ze niet aan:: handelingssnelheid

  1. stekel

   Wel fijn dat de ‘Geus’ een van de weinige is die iedere keer appeleert met dat handje omhoog... hoe volwassen...

  2. Nvanas012

   De Geus speelde nog als een van de beste?

 41. Biggel75

  Als ze zich kwalificeren, heel snel andere coach en het team naar ontwikkelingsland sturen, dat ze kunnen ervaren waar ze voor moeten vechten. Wat een verwende mannetjes! En neem die commentator mee!Jazekerrrr die met zijn enorme aardappel in de keel. Enorm irritant om naar te luisteren..

 42. woutverburgt

  Scoreverloop klopt voor geen meter.

 43. nicovisch

  Je kan je beter 2 weken voorbereiden voor een wedstrijd i.p.v. 24 wedstrijden samen spelen en elkaar de koppen inslaan.

 44. harald-van-horn

  Ik vond 2-3 van de SC goals van Pakistan houdbaar.... Waren itt Australie tijdje geleden geen briljante strafcorners

 45. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Bakker, Verga, van de weerden,kemperman jammer bedankt en tot ziens. En caldas ook meenemen. Strik erom en niet meer terug bij Nederlands team! Wat was dit slecht. Ga je schamen!

 46. Michiel_14

  Sinds de verloren WK finale tegen België bakt Nederland er niks van. Misschien tijd dat Caldas opstapt? Of hij moet gaan stunten en de OS winnen. Maar als NL zo blijft spelen vraag ik me af of we ons morgen kunnen kwalificeren.

 47. peterdenhartog

  Lijkt idd nergens op! Er staat nogal iets op het spel toch?!?!


Wat vind jij? Praat mee...