Oranje boekt karakterzege na intens gevecht met India: 1-0

De Oranje Dames hebben ook hun tiende wedstrijd van dit Pro League-seizoen in winst omgezet. Anders dan we de laatste tijd van de ploeg van bondscoach Paul van Ass gewend zijn, ging dat nu een keer gepaard met opgestroopte mouwen. Gastland India bood Nederland met name in de tweede helft uitstekend partij en hield de schade beperkt tot 1-0.

Die uitslag gaat de boeken in als de kleinste zege van de Oranjevrouwen sinds de aanstelling van Van Ass. Het was ook de eerste keer onder het bewind van Van Ass dat Oranje maar één keer scoorde in een wedstrijd. Meer nog dan hun scorend vermogen moesten de Oranjevrouwen woensdag in Rourkela hun vechtersmentaliteit aanspreken. Uiteindelijk slaagde de nummer één van de wereld glansrijk voor die test.

In het sfeervolle Birsa Munda Stadium, gevuld met ruim achttienduizend toeschouwers, bezorgde met name Felice Albers de thuisploeg van bondscoach Janneke Schopman handenvol werk. De ex-Wereldspeelster van het Jaar was – zeker in de eerste helft – verreweg de meest actieve Oranje-international en vormde de grootste bedreiging voor de Indiase defensie.

Gretige reboundgoal Albers

Het was dan ook niet raar dat juist Albers Oranje op voorsprong zette, laat in de eerste helft. Bij één van haar kenmerkende rushes richting de Indiase cirkel legde ze de bal panklaar voor Elzemiek Zandee, die hard uithaalde. Haar schot werd nog gekeerd door keeper Savita, maar de rebound was voor de gretige Albers: zij plukte de bal knap uit de lucht en prikte hem met haar backhand netjes binnen, 1-0.

Felice Albers stoomt op richting de Indiase cirkel. Foto: WorldSportPics

Het was een bevrijdende treffer na een kansarme en wat gezapige eerste helft, waarin Oranje alleen via strafcorners van Yibbi Jansen en Sanne Koolen (twee) gevaarlijk had kunnen zijn. De poging van Jansen zeilde naast de verkeerde kant van de paal en Koolen had de pech dat één van haar schoten boven plankhoogte in het doel verdween.

India feller na rust

Na rust kreeg Oranje een ander India tegenover zich: de ploeg van Schopman was feller in de duels en vooral brutaler in het eigen aanvalsspel. Het zorgde ervoor dat Oranje halverwege het derde kwart onder flinke druk kwam te staan, mede door een ware regen aan strafcorners. India mocht vier keer op rij aanleggen vanaf kop cirkel. Mede door uitstekend werk van eerste uitloopster Lisa Post leverde dat voor de thuisploeg echter geen beloning op.

Oranje kreeg pas weer wat lucht na een bizarre blunder van de Indiase Savita, drievoudig Wereldkeepster van het Jaar. Na een verre scoop van Rosa Fernig vanuit de achterhoede van Oranje kwam de goalie ver haar doel uit om de aanstormende Albers van de bal te houden. In plaats van de bal weg te vegen raakte ze alleen maar lucht en maakte ze bovendien nog eens knullig shoot, met een gele kaart én een strafcorner tegen als gevolg.

Pien Sanders houdt een Indiase tegenstander van de bal. Foto: WorldSportPics

Nu was het een keer Eva Drummond die zich bemoeide met de uitvoering, maar ook zij kreeg de bal niet over de lijn: haar sleeppush werd gekeerd door reservekeeper Bichu Devi Kharibam, ten koste van een nieuwe corner. Die werd door diezelfde Drummond naast gepusht. Niet veel later had aanvaller Fay van der Elst dé kans op de 2-0, maar haar vlammende backhandschot ging hoog over.

Zeven minuten vóór tijd kreeg Oranje, dat de regie in de wedstrijd inmiddels weer had teruggepakt, via een serie strafcorners opnieuw kansen de marge te vergroten, maar elke keer was de teruggekeerde keepster Savita een sta-in-de-weg voor schutter Yibbi Jansen. Ook de reboundpogingen van Lisa Post en Pien Dicke leverden geen bevrijdende tweede treffer op. In de slotfase bracht ook een vrije schietkans voor Luna Fokke niet de 2-0 op het scorebord: de middenvelder van Kampong raakte de bal totaal verkeerd met haar backhand.

De voorsprong kwam uiteindelijk niet meer in gevaar voor Oranje, dat de zege op karakter veiligstelde. Veel tijd om te herstellen van deze ware test heeft de ploeg van Van Ass niet, want donderdag om 15:30 uur (11:00 Nederlandse tijd) wacht alweer de volgende wedstrijd in de Pro League: tegen China.