Oranje Dames draaien tegen Britten op volle toeren: 6-0

In de beste wedstrijd onder leiding van bondscoach Paul van Ass heeft het Nederlands elftal in de nacht van vrijdag op zaterdag een prachtige zege geboekt op Groot-Brittannië. Sommige aanvallen waaruit in het hete Santiago del Estero werd gescoord, waren een lust voor het oog: 6-0.

Met een lach op zijn gezicht liep Van Ass na het klinken van de toeter het veld in om zijn speelsters een hand te geven, nadat Oranje de Britten deze week voor de tweede keer hadden verslagen. Grote delen van de wedstrijd, misschien op het derde kwart na, zal de bondscoach tevreden hebben aanschouwd. Hoogtepunt van de avond was de prachtige 4-0, een tip-in bij de tweede paal van Marente Barentsen, nadat Groot-Brittannië na schitterend tiki-taka hockey compleet zoek was gespeeld. Ook bij een aantal andere goals ging de bal soepeltjes van stick naar stick.

Ook met jonge speelsters Rosa Fernig (22 jaar, tweede interland) en Luna Fokke (21 jaar, derde interland) binnen de lijnen, voor het eerst dit Pro League-seizoen, boekte Nederland dus voor de derde keer deze week een zege. Het niveauverschil met de Britten was gigantisch, al hadden zij duidelijk vermoeide benen. Voor hen was het hun tweede wedstrijd binnen 24 uur, na de nederlaag met duidelijke cijfers tegen Argentinië (0-3).

Speelster van de wedstrijd was Marijn Veen, die twee goals maakte. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Nederland was veel beter

En dat terwijl Oranje vroeg in de wedstrijd nog met de schrik vrij kwam. Onder druk van de Britten schoot keepster Josine Koning, die vanwege knieklachten van Anne Veenendaal opnieuw de hele wedstrijd onder de lat stond, de bal met haar linkervoet zomaar in de stick van Fiona Burnet. Maar de afronding van de aanvaller van Groot-Brittannië was bijzonder matig. Burnet koos voor de korte hoek, maar sloeg de bal onder druk van verdediger Rosa Fernig meters naast.

Dat moment had zomaar een vroege tegengoal kunnen opleveren, maar uiteindelijk bleek het de enige serieuze kans die de olympisch kampioen van 2016 creëerde. Nederland was veel beter dan de tegenstander. Wat opviel: elke keer zodra Oranje balverlies leidde, zette de ploeg van Van Ass met man en macht druk, werd de tegenstander afgejaagd en de bal vaak al binnen enkele seconden terugveroverd. Met Nederland in balbezit lag het tempo vele malen hoger dan wanneer de Britten aan de bal waren.

Het leverde al snel het eerste doelpunt van de wedstrijd op, na negen minuten hockeyen. Een pass van Yibbi Jansen werd in de cirkel aangenomen door Marijn Veen. Enigszins met een gelukje kreeg de spits van Amsterdam de bal uit de draai met zich mee, waarna hij uitstekend voor haar backhand belandde en ze hem steenhard tegen de plank schoot, door de benen van de keepster Sabbie Heesh: 1-0.

De 6-0 winst op de Britten was de beste wedstrijd onder leiding van Paul van Ass. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Oranje liep snel uit naar 3-0

Zeker de 2-0 was een doelpunt zoals Van Ass ze waarschijnlijk graag ziet. Met opvallend veel speelsters hoog op het veld opgesteld, zette Nederland druk op Groot-Brittannië. Ter hoogte van de 23-meterlijn was het nota bene verdediger Sanne Koolen – ver mee naar voren – die de bal veroverde. Pien Dicke gaf de bal vervolgens via een heerlijk één-tweetje mee aan Felice Albers. Zonder te aarzelen schoot de Wereldspeelster van het Jaar de bal in de lange hoek: 2-0.

Dat het niet al vroeg in de wedstrijd een complete slachtpartij werd voor de Britten, was vooral te danken aan hun keepster Heesh, die met enkele reddingen een aantal tegendoelpunten voorkwam. Toch viel de 3-0 al snel, uit de vijfde strafcorner van de wedstrijd. Nadat de bal verkeerd werd aangegeven, kwam hij voor de stick van Marijn Veen, die een schot op doel afvuurde. Aangeefster Pien Sanders was snel naar de paal toegerend en tipte de bal voor de stick van Heesh in het doel: 3-0.

Felice Albers en Pien Dicke stonden samen aan de basis van de 2-0. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

De 4-0 en 5-0 waren prachtig

In het derde kwart zakte het niveau van Nederland weg. Oranje probeerde de tegenstander met hoog tempo verder kapot te spelen, maar net als bij de uitgebluste Britten vloeide ook de energie bij Nederland langzaam maar zeker weg. Traag trok het derde kwart op een gegeven moment voorbij, zonder dat er serieuze kansen werden gecreëerd of strafcorners werden versierd.

Maar het hoogtepunt van de wedstrijd moest toen nog komen, de 4-0 aan het begin van het vierde kwart. Een parel van een aanval over meerdere schijven. In de hoek van het veld combineerde Albers via een heerlijke één-twee met Veen richting de as. Vanaf de achterlijn legde de lange speelster de bal terug op Nunnink. In plaats van te schieten, behield zij het overzicht en passte zij de bal vloeiend richting de tweede paal. Daar stond Barentsen opgesteld, die haar stick op de grond legde en haar eerste interlandgoal binnentipte. Het was een schitterende aanval, waarbij de Britten helemaal aan flarden werden gespeeld.

Ook de 5-0 was vervolgens schitterend, een prachtige combinatie tussen Albers en Fokke, afgerond door Veen. Daarna schoot Lidewij Welten met haar backhand knap de 6-0 binnen. Daar bleef het vervolgens bij. Afwachten is het nu of Oranje het heerlijke combinatiespel zaterdagavond (23.10 uur) ook tegen Argentinië op de mat kan leggen, in de laatste wedstrijd van dit Pro League-vierluik.


1 Reactie

  1. SanderVerkeij

    Van Ass geeft echt weer een extra dimensie aan het team. Precies wat we nodig hebben en geweldig om naar te kijken!


Wat vind jij? Praat mee...