Oranje Dames en Belgische heren winnaars Pro League

De Oranje Dames hebben hun eerste internationale prijs van 2021 binnen. De ploeg van bondscoach Alyson Annan is door de FIH uitgeroepen tot winnaar van de Pro League. Bij de heren gaat de winst naar wereld- en Europees kampioen België.

Vanwege de coronapandemie en de daaraan gekoppelde reisbeperkingen kunnen niet alle duels die op het programma stonden worden gespeeld. De internationale hockeyfederatie besloot daarop de reeds uitgestelde en afgelaste duels niet meer te laten spelen en de eindstand in de Pro League te baseren op puntengemiddelde.

Onoverbrugbare voorsprong

Met het duel tegen België, komende zondag, nog te gaan hebben de Oranje Dames een onoverbrugbare voorsprong met een gemiddelde van 87,9 procent. De ploeg, die in 2019 ook de eerste editie van de Pro League won, verloor slechts een van de elf wedstrijden.

Foto: Willem Vernes

Bij de heren is België met een puntenpercentage van 82,1 procent ook al zeker van de eindzege. Zondag spelen de Red Lions, die slechts twee van hun dertien duels verloren, hun laatste poulewedstrijd tegen de Oranje Heren.

Opmerkelijke prestatie

‘Het is natuurlijk erg jammer dat het niet mogelijk blijkt om alle geplande wedstrijden te spelen’, zegt FIH-directeur Thierry Weil. ‘We hebben ongeveer twee derde van de wedstrijden gespeeld, wat in deze buitengewoon uitdagende omstandigheden een opmerkelijke prestatie is.’

In oktober begint de volgende editie van de Pro League. De Oranje Dames starten op 6 oktober met een thuiswedstrijd tegen België. Ook de Oranje Heren nemen het in de eerste wedstrijd op tegen de Belgen. Die wedstrijd staat gepland op 26 november.

Bekijk de stand van zaken in de Pro League voor heren
Bekijk de stand van zaken in de Pro League voor dames


2 Reacties

  1. ruud-stork

    Die hele ‘Pro League’ heeft mij nooit kunnen boeien, weet niet waarom.

  2. adrievandeparel

    Dan nog zijn de Nederlandse dames winnaar. Nederland heeft de minste verliespunten (3, 1e wedstrijd in Argentinië). En dat verlies in Argentinië was helemaal niet nodig. Argentinië had 5 oefenwedstrijden/testmatches in de benen en waren wedstrijdhard. Nederland alleen dat ene makkelijke wedstrijdje in USA (0-9) en direkt door naar Argentinië, waar alleen getraind werd. Waar ik voor vreesde kwam uit. Nederland had alleen getraind in Argentinië in die weken voor de 1ewedstrijd. Argentinië had 5 wedstrijden in die weken gespeeld (4 gewonnen en 1 verloren) en was uitstekend voorbereid. De volgende wedstrijd (onderbroken door regen en onweer, totaal 3 3/4uur) werd uitstekend gewonnen met 3-1. Drie goede goals van Frederique, Yibbi en Kyra (Lidewij, Xan, Laura) in laatste seconde. Het is wel een les geweest om niet alleen te trainen straks tussen Finale EK (zondag 13juni) en de 1e wedstrijd in Tokio (tegen India zaterdag 24 juli), dat zijn 40 dagen, bijna 6 weken. Er zullen wedstrijden met behoorlijke tegenstand ingepland moeten worden. In Nederland wellicht tegen de potentials/Jong Oranje en België. In Japan wellicht tegen Japan en China (zijn van poule B) zodat NEDERLAND wedstrijdhard aan de start staat , iedereen topfit en in topvorm. De eerste 5 wedstrijden van de poule moeten zo wie zo gewonnen worden om 1e in poule A te worden. Dan kwartfinale tegen Spanje/Nieuw Zeeland/Australië. De halve finale moet gewonnen worden van Australië/Nieuw Zeeland (hebben net 2x gelijk gespeeld tegen elkaar, 3e wedstrijd over 5 uur) of Spanje. De Finale zal gewonnen moeten worden van Argentinië (2e in de Pro League, de beste van de rest). Nederland is gewoon de beste en sterkste maar iedereen zal topfit en in topvorm moeten zijn. SUCCES !


Wat vind jij? Praat mee...