Oranje Dames moeten hard werken voor zege tegen Black Sticks

De naam van de competitie mag met de FIH Pro League nieuw zijn, aan de verhoudingen in het internationale vrouwenhockey verandert dat niets. Ook in de nieuwe prestigieuze landencompetitie gaan de Oranje Dames onverdroten verder waarmee ze al twee jaar lang bezig zijn: alles winnen. In en tegen tegen Nieuw-Zeeland werd zondagmorgen het openingsduel met 0-1 gewonnen door een treffer van Maartje Krekelaar.

Die overwinning kwam overigens alles behalve gemakkelijk tot stand. In het North Harbour Hockey Stadium in Auckland waren de kansen bijzonder schaars en moest Oranje vol aan de bak om de stugge Black Sticks van zich af te houden. ‘Ik had ook wel verwacht dat het niet gemakkelijk zou worden, Nieuw-Zeeland is gewoon een goede ploeg’, reageerde bondscoach Alyson Annan na afloop. ‘Ik vond dat we redelijk controle over de wedstrijd hadden, alleen werden we in het vierde kwart wat onrustig. Dat gebeurt ons niet heel vaak, maar dat mag een keer. We zijn hier om te winnen, maar ook om te leren. De meiden hebben er hard voor moeten werken, maar dat is ook goed voor ze.’

Sterk geraamte

Oranje begon tegen Nieuw-Zeeland onder meer zonder de sterkhouders Lidewij Welten en Marloes Keetels, die terugkomen van een blessure. Verder speelde de ploeg van Alyson Annan met veel vertrouwde namen, waaronder de wereldkampioenen Frédérique Matla en Ireen van den Assem. Het Bossche duo was tijdens de gewonnen Champions Trophy in China door Annan nog buiten de selectie gelaten om de accu op te laden. Matla en Van den Assem vormden het geraamte van de ploeg met  Eva de Goede, Caia van Maasakker, Laurien Leurink, Xan de Waard, Malou Pheninckx, keepster Josine Koning, Pien Sanders en Margot van Geffen.

Bovenop die sterke basis mochten de Nederlandse talenten acteren zoals Marijn Veen, Ginella Zerbo, Sanne Koolen, Yibby Janssen, Lieke Hulsen en debutante Hester van der Veld. Op de bank zat keepster Kiki Gunneman, die daar ook niet vanaf kwam. Op de tribune keken Kyra Fortuin en Famke Richardson toe.

Oranje wist al voor het duel dat het niet gemakkelijk zou worden. Van de laatste 24 onderlinge duels won Oranje er weliswaar negentien en speelde vijf keer gelijk, maar de Black Sticks zijn stug, fanatiek en bikkelen door tot de laatste minuut. Vorig jaar speelde Oranje op een vierlandentoernooi in München voor het laatst tegen de kiwi’s. Toen werd pas in de slotfase een 3-1 overwinning veiliggesteld. Een jaar eerder tijdens de Hockey World League in Brussel was het na zestig minuten 1-1 en ontsnapte Nederland in de shoot-outs aan een nederlaag.

Blessure Matla

In het eerste kwart ging de strijd al gelijk op en voltrok zich de strijd met name op het middenveld. Daar moesten de Nederlandse dames vol aan de bak tegen de sterke Black Sticks, met de ervaren Stacey Michelsen als uitblinker bij de thuisploeg.

Toch was het Oranje dat de beste kansen had. Al na een paar minuten mocht Caia van Maasakker aanleggen voor een strafcorner. Haar flats belandde echter net boven in plaats van op de plank. Ook aan het einde van het eerste kwart kreeg Oranje een corner. Zonder Van Maasakker en Van Assem in het veld was het nu de beurt aan Yibbi Jansen. Haar poging strandde op de uitloopster.

Brooke Neal haalt uit, Frédérique Matla probeert de bal te blokken. Foto: FIH/Getty Images

Nederland speelde op dat moment zonder Frédérique Matla. De aanvalster van Den Bosch en speelster met het beste moyenne van deze Nederlandse selectie (27 goals in 46 interlands) ging halverwege het eerste kwart door haar enkel. Met een van pijn vertrokken gezicht werd ze door de fysio naar de kant gebracht. Even werd in het Nederlandse kamp gevreesd dat dit het laatste was dat de duizenden toeschouwers in het wel erg stille North Harbour Hockey Stadium van haar zagen, maar in het tweede kwart maakte ze toch weer opwachting bij de regerend wereldkampioen.

Goed nieuws

Dat was goed nieuws voor Oranje, want tegen de sterk verdedigende Black Sticks was alle creativiteit nodig om kansen te creëren. Dat lukte de ploeg van Annan slechts mondjesmaat. Net als dat het aan de andere kant bij keepster Josine Koning wel erg rustig bleef. Niet geheel verrassend stond het daardoor na de eerste helft 0-0.

In het derde kwart was de eerste kans voor Nieuw-Zeeland, maar Konings reageerde alert. Uit de razendsnelle uitbraak die volgde, kreeg Nederland de derde corner van de wedstrijd. Opnieuw liep die niet helemaal soepel en eindigde uiteindelijk via de stick van Van den Assem net naast het doel.

Waarschuwing

Aan de andere kant gaf Kelsey Smith een waarschuwing af dat Nieuw-Zeeland een ploeg was om rekening mee te houden. Haar backhand vloog net over. Maar net toen de thuisploeg dacht dat er wat te halen viel, sloeg Nederland toe. Na goed druk zetten op de defensie van de Black Sticks verdiende Matla een vrije slag net buiten de cirkel. Xan de Waard draaide een paar keer om haar as en vond (via Matla) binnen de cirkel Maartje Krekelaar, die de 0-1 binnentikte.

Een voorsprong voor Oranje betekent doorgaans ook een overwinning, vanwege de ijzersterke defensie. Maar juist de veelal geroemde verdediging wankelde een beetje in het laatste kwart en gaf wat kansen weg. Annan: ‘Dat is eigenlijk niet iets dat we willen. Aan de andere kant is het ook okay. Het moet niet altijd gemakkelijk gaan. Vandaag hebben we het moeilijker gehad dan op veel wedstrijden op het WK.’

Bondscoach Alyson Annan vuurt haar ploeg aan tegen Nieuw-Zeeland. Foto (FIH/Getty Images)

De bondscoach moet ook even hebben gedacht dat Nieuw-Zeeland zelfs langszij kwam, toen de thuisploeg uit een rebound van een strafcorner scoorde. Na het bekijken van de videobeelden besloot de arbitrage echter de Black Stick-treffer te annuleren. Daarmee was de overwinning voor Nederland nog allerminst een zekerheid. Ook in de laatste minuten bleef de thuisploeg, gesteund door de iets luidruchtiger wordende supporters, de cirkel van Oranje zoeken. Aan de overkant was Nederland een paar keer gevaarlijk in de counter. Tot treffers leidde dat niet meer, waardoor Nederland met een tevreden gevoel de eerste Pro League-wedstrijd afsloot.

Dat gold ook voor Annan, die had ook genoten van haar eerste Pro League-dag. ‘Ik vind het wel wat hebben, dat hier eerst de mannen en daarna de vrouwen op een dag spelen. Een paar uur geleden speelden de Belgische teams twee wedstrijden in Argentinië en straks zijn er aan de andere kant van de wereld weer een paar duels.’

De bondscoach vond het wel ‘gek wakker worden’. ‘Ik dacht: we spelen vandaag een wedstrijd, maar het is geen toernooi, dus er zit ook geen druk en haast achter om al naar de volgende tegenstander te kijken. Het is elke keer een wedstrijd. De meiden hebben gezegd: we beschouwen dat als finales. Dat betekent dat we alleen maar beter gaan worden in finales spelen.’