Oranje Dames revancheren zich tegen China: 7-0 

Met een overtuigende 7-0 overwinning op het zwakke China, de nummer acht van de wereld, hebben de Oranje Dames zich woensdagavond gerevancheerd voor het matige spel tegen Spanje (2-0) van dinsdagmiddag. Gezien de vele kansen die Nederland creëerde, had de score nog veel hoger kunnen uitvallen. Misschien wel dubbel zo hoog.

Een vlammend schot van Xan de Waard op de lat en een slag van Frédérique Matla op de paal in de openingsfase van het duel gaven aan dat de gretige Oranje Dames er een partij zin in hadden. In de eerste twee kwarten vuurden ze maar liefst vijftien schoten af, tegenover één eenzaam Chinees schot.

Met name aan het eind van het derde kwart fungeerde de arme Chinese keepster als schietschijf

Ook na de 3-0 van Laurien Leurink in het tweede kwart, waarmee de wedstrijd wel zo’n beetje beslist was, bleef Nederland met man en macht op jacht naar doelpunten. Met name aan het eind van het derde kwart fungeerde de arme Chinese keepster als schietschijf. Het was duidelijk dat de Oranje Dames na het duel tegen Spanje iets goed te maken hadden.

Het was dik- en dikverdiend dat Nederland in de tiende minuut op voorsprong kwam. Marloes Keetels gaf een strafcorner aan, die Xan de Waard liet doorglippen. Caia van Maasakker pikte de bal op en passte ‘m de cirkel in, waarna hij omhoog spatte. Uit de lucht sloeg Margot van Geffen op doel, waarna Kelly Jonker als een echte goaltjesdief de bal op de lijn nog leek aan te tikken: 1-0.

Nederland, bij wie Ireen van den Assem en Kitty van Male de twee speelsters waren die vandaag aan de kant bleven, denderde daarna over China heen. Van Maasakker sleepte in het tweede kwart een strafcorner feilloos en onhoudbaar in de bovenhoek (2-0). Lachwekkend was het moment dat een Chinese verdedigster de bal zomaar bij Lidewij Welten inleverde. Welten hoefde alleen Laurien Leurink maar aan te spelen, die tussen vier verdedigsters in naar haar backhand draaide en de bal binnenschoot: 3-0.

Caia van Maasakker juicht na een van haar twee doelpunten. Foto: Koen Suyk

Van 3-0 naar 7-0

Vooral in het derde kwart waren de Oranje Dames op hun best. Ze combineerden soms heerlijk,  waren een stuk feller dan tegen Spanje en leken met meer plezier op het veld te staan. In de eerste minuut na rust lieten een Chinese verdedigster zich weer aftroeven door Welten, die na een slechte breedtepass druk op haar zette. Welten zocht de combinatie met Leurink en rondde daarna zelf af.

Even later toonde Frédérique Matla haar klasse door oog in oog met de Chinese keepster rustig te blijven en te wachten tot de goalie ging liggen, waarna ze de bal kon binnenslaan (5-0). Van Maasakker (strafcorner) en Kelly Jonker (tip-in nadat ze knap voor haar man kwam) bepaalden de eindstand uiteindelijk op een 7-0. Een uitslag die vertekend was, maar dan alleen omdat het ook 15-0 had kunnen zijn.

Gemiste kansen

Het enige dat de Oranje Dames zichzelf mochten aanrekenen is dat de overwinning niet veel hoger uitviel. Ga er maar even voor zitten. Een schot van Maria Verschoor op de keepster. Een lobje van Margot Zuidhof dat naast ging. Een poging in de rebound van Carlien Dirkse van den Heuvel. Een te gehaaste op doel gespeelde bal van Kelly Jonker. Een schot van Xan de Waard naast de goal. Een paar strafcorners. Een schot van Margot Zuidhof op de linkervoet van de keepster. Een slag van Xan de Waard op de handschoen van de keepster. Een snelle uitbraak van Frédérique Matla.

En ga zo maar. Het is slechts een greep uit de vele mogelijkheden die Nederland creëerde. Met uiteindelijk 36 schoten was de ietwat opmerkelijke conclusie dat de Oranje Dames zichzelf met een uitslag van 7-0 tekort hadden gedaan.


13 Reacties

 1. robvisser

  In ieder geval een stuk beter dan gisteren. Als ze deze stijgende lijn voortzetten dan zijn ze misschien tijdig klaar voor het 4-landen toernooi in München waar de betere ploegen spelen. China is er trouwens niet echt beter op geworden onder Jamilon Mulders, voor mijn gevoel eerder minder. Maar misschien is het een lange termijn project. De scherpte in de cirkel ontbrak bij een aantal Oranje speelsters. Speelsters gingen voor eigen succes en vaak wordt ook te hoog ingeschoten, daar waar lage ballen denk ik veel effectiever zijn. Laurien Leurink had een behoorlijk ongelukkige wedstrijd. Matla zie ik graag wat dieper voorin staan. Het lijkt me lastig voor Margot Zuidhof om zich in de WK selectie te spelen. Gelukkig liep de strafcorner beter dan gisteren. Ik denk dat Annan redelijk tevreden is.

 2. lynnBosman

  Mooi om te zien dat ze een stuk gretiger waren. China is natuurlijk geen Argentinië en ja de score had hoger gekund maar met de instelling zat net goed. Er zaten mooie aanvallen en goals tussen. Welten; wat een klasbak is zij. Zelfde voor Matla, De Waard, v Geffen, Sanders, Koolen De Goede. Blijf alleen Keetels wat tegen vinden vallen, komt niet voor haar man uit. Verschoor zou een prima verdedigende middenveldster kunnen zijn, pakt veel ballen af.. paar mooie acties ook. Rendement is aanvallend echt te weinig in goals en strafcorners halen. Zuidhof speelde niet onaardig. Leurink is toch echt niet op haar best.

  1. circlestorm69

   Welten erbij maakte het verschil met gisteren. Die stond zo goed en makkelijk te spelen. Xan de Waard vond ik weer uitblinken. Vooral de eerste helft. Maria was ook erg goed op dreef. Wat dribbelt ze toch makkelijk om iedereen heen en wat is ze goed in het onderscheppen. Nee, ze scoort niet super vaak. Maat geeft dat? En als ze scoort is het met die super backhand van haar. Sanders en Koolen waren wat onzichtbaar maar ook logisch want zo vaak is China nou ook niet in hun buurt geweest. Leuke SC varianten gezien al gingen ze er niet in. De verwarring was iig groot en met zo’n voorsprong kan je eens wat proberen. Jonker zat er ook steeds lekker bij. Vond Matla weer iets minder dan normaal. Misschien vrijdag Hulsen eens op haar plaats. Leuke wedstrijd en ik hoop dat ze dit vrijdag weer laten zien. Dan zijn wij er 😊

 3. lynnBosman

  @RobV tijdig klaar voor het vierlanden toernooi? Ik hoop dat ze elke wedstrijd winnen maar dat vierlanden toernooi zijn gewone interlands. Als k het even vergelijk met 2 jaar terug waarin GB ontzettend slecht was op de CT maar goud haalde, Argentinië won dat toernooi en werd vierde in de poule en voor eruit in de kwartfinale. Het maakt het geen bal uit wat ze daar doen. Veel oefenen en de juiste selectie. Op het WK moeten ze pieken.

 4. robvisser

  @lynnBosman Het gaat me er meer om dat ze tijdig ingespeeld zijn om daar het beste van zichzelf te kunnen geven. Het biedt geen garanties voor het WK uiteraard, maar daar had ik het ook niet over. Het is in ieder geval een graadmeter voor waar je op dat moment staat en wat nog nodig is richting WK. "Het maakt geen bal uit wat ze daar doen" is dus niet mijn gedachte. Ik zie ze liever niet afgaan ofzo, al is die kans niet zo groot. Maar je wilt toch wel goed voor de dag komen als Nederland zijnde.

  1. Runa Honig

   Dit is, zover ik in de samenvatting heb kunnen zien, geen wedstrijd om conclusies uit te trekken, te zwakke tegenstander. Dat is ook het probleem: Nederland speelt te weinig onder druk, terwijl die druk er op de grote toernooien ineens wel is, zeker mentaal. Dan hebben mindere goden een voordeel, want zij spelen vaker onder druk.

 5. marijeknuvers

  Precies. Het zijn maar oefen wedstrijdjes met deels veel te zwakke tegenstanders om te zien waar ze staan. Ook langs de lijn wordt mijns inziens vaak een speelster beoordeeld naar functioneren zonder druk op de bal. Er zijn speelsters die het dan goed doen, maar dat zijn niet het type wedstrijden die ertoe doen! Veel van de hier voorgestelde en bewierookte speelsters vallen onder druk glashard door de mand. Ik ben soms bang dat Annan daar ook intrapt gezien het type speelster dat ze maar kansen blijft geven. Weinig concreet zo, omdat ik geen namen negatief wil noemen, maar positief hierin oa: De Waard, de Goede, Van Geffen, Welten, Leurink, Keetels , Sanders, DvdH in goede doen. Vaak wat sobere maar meer effectieve speelsters. Laten we als nationaal team niet de fouten maken die ze bij Amsterdam ook maken. Kijk naar wat een speler kan tegen een goede tegenstander. Uitblinken tegen China kunnen 100den Nederlandse speelsters.

  1. marijeknuvers

   Graag zou ik trouwens onderhand eens de meerwaarde van de bondscoach in het functioneren van het team willen zien. Individueel lijken speelsters vaak minder te worden van trainen onder Annan. Is natuurlijk moeilijk te beoordelen, maar het niveau van de deelneemsters aan de winterstrainingsstage leek gezakt. Nu lijkt er weer een zelfde effect zichtbaar op individueel niveau.

 6. lynnBosman

  @RobV ik begrijp wat je bedoelt! Met "het maakt me geen bal uit" bedoel ik niet dat ik wil dat ze afgaan, ik hoop dat ze die ook winnen maar het geeft nul garanties. In sport wint niet altijd de beste, degene die in vorm is. Mentaal is o zo belangrijk dus dat toernooi is daar perfect voor. Persoonlijk vind ik het jammer dat ze niet tegen Heren oefenen. Net als ondet Caldas tegen Overgangklasseteams. Natuurlijk is China een zwakke broeder, maar zitten wel bij elkaar in de poule en ook die wedstrijden moet je winnen. Dus in die zin in het ook prima dat ze daar tegen oefenen. Verwacht wel dat China zich gaat ingraven dan.

 7. MickH

  Ik vind het zo kansloos om op/met het niveau waar we mee te maken hebben individuele speelsters te gaan beoordelen en uit te gaan leggen wie er wel en niet in dat elftal thuis hoort...een totaal irrelevante discussie. Laten we van bovenaf beginnen en eerst eens bepalen of deze coach wel de juiste is voor dit elftal. Grote twijfels; labiel en veel overgewicht meetorsend... Het zal je coach maar zijn...welke afgetrainde speelsters gaat er voor zo een labiele TANK door het vuur? En dan ook nog afhankelijk zijn van de buien van dat ding en hopen dat je geselecteerd wordt? Een regelrechte blunder van de KNHB. Ik kan me niet voorstellen dat een gemiddelde amateur voetbal of zwem coach de dames niet naar betere resultaten had geleid; of in ieder geval in staat was geweest om ze beter te laten spelen dan ze nu doen. 7-0 tegen China, waar gaat dit over. Panama uit?

  1. Runa Honig

   Ik geloof dat we het allemaal wel zo’n beetje eens zijn over deze bondscoach, voldoet niet, maar laten we wel met respect blijven praten over personen. Schofferen en beledigen voegt niets toe en hoort niet bij OSM, toch? Laat dat maar andere sporten over.

 8. MickH

  OSM? Ach...sinds de 'hockey professional' zijn intrede heeft gedaan in onze elitaire hockeywereld hebben we te maken met een wat ander type achtergrond bij diverse spelers/speelsters/coaches. OSM? 'das war einmal...':) Vanuit hun 'roots' zijn ze wel gewend aan wat hardere bewoordingen en kwalificaties. Maakt u zich daar derhalve maar geen zorgen over:)

 9. lynnBosman

  Jemig Mick wat ben jij een ontzettend negatief.


Wat vind jij? Praat mee...