Oranje Dames treden met ervaren selectie aan tegen USA

In de nasleep van het nieuws over het keiharde onderzoeksrapport rond Oranje bereiden de Nederlandse hockeyvrouwen zich voor op het Pro League-tweeluik met de Verenigde Staten van zaterdag en zondag. Bondscoach Jamilon Mülders komt in beide wedstrijden met een zeer ervaren selectie voor de dag. Hoofdklasse-koploper Den Bosch is hofleverancier met acht speelsters.

Mülders kan voor de beide duels met de Amerikaanse vrouwen in het Wagener Stadion nog geen beroep doen op Laurien Leurink (SCHC) en Felice Albers (Amsterdam). Beiden hebben inmiddels na langdurig blessureleed hun rentree gemaakt bij hun club, maar zijn nog niet speelklaar voor deze interlands. Uiteraard ontbreekt ook 251-voudig international Eva de Goede, die van een zware knieblessure herstelt.

In de achttienkoppige groep van Mülders is Lidewij Welten het meest ervaren met haar 229 interlands en negentig doelpunten. Aan scorend vermogen sowieso geen gebrek tegen de Amerikaanse vrouwen, want met Frédérique Matla (31 goals) én Yibbi Jansen (22) in de gelederen beschikt Mülders over de twee productiefste speelsters in de Hoofdklasse Dames van dit seizoen.

Lidewij Welten, in vijftien interlands met de Verenigde Staten goed voor dertien doelpunten. Foto: Willem Vernes

Drie ruime zeges

Oranje en de Verenigde Staten stonden in de prille Pro League-historie drie keer eerder tegenover elkaar. Die wedstrijden leverden stuk voor stuk ruime zeges op voor Nederland, dat toen nog onder leiding stond van de in januari vertrokken Alyson Annan: 0-5 en 0-9 op Amerikaanse bodem en tussendoor een 7-1 thuiszege in Rotterdam.

Oranje vierde

In dit huidige Pro League-seizoen staat Nederland na vier wedstrijden vierde in de stand, achter koploper Duitsland, Argentinië en India. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de Duitse vrouwen al acht duels speelden en India zes. Argentinië is het enige land dat nog geen puntenverlies leed.

De Amerikaanse vrouwen speelden een paar dagen terug hun eerste twee Pro League-duels van dit seizoen. In en tegen Duitsland had de ploeg twee keer het nakijken: 2-0 en 4-0.

De 18-koppige Oranje-selectie tegen Verenigde Staten

SPEELSTER CLUB CAPS GOALS
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 86
Freeke Moes Amsterdam 11 3
Xan de Waard SCHC 167 16
Marloes Keetels Den Bosch 169 25
Lidewij Welten Den Bosch 229 90
Frédérique Matla Den Bosch 91 65
Fiona Morgenstern Oranje-Rood 2 0
Pien Sanders Den Bosch 75 1
Laura Nunnink Den Bosch 143 2
Josine Koning (k) Den Bosch 90
Margot van Geffen Den Bosch 221 17
Kyra Fortuin SCHC 16 4
Joosje Burg Den Bosch 4 1
Renée van Laarhoven SCHC 14 0
Stella van Gils Pinoké 10 0
Yibbi Jansen SCHC 21 8
Marente Barentsen Hurley 3 0
Maria Verschoor Amsterdam 154 22

 

Oranje speelt op zaterdag om 18.00 uur tegen de Verenigde Staten. De tweede wedstrijd op zondag begint op 16.30 uur. Voor beide duels in het Wagener Stadion zijn nog kaarten te koop. 


Wat vind jij? Praat mee...