Oranje Dames heer en meester tegen Verenigde Staten

Dankzij een doelpuntrijke eerste helft hebben de Oranje Dames zondag in Winston-Salem met 5-0 van de Verenigde Staten gewonnen, de grootste zege in de nog prille historie van de Pro League Dames. Freeke Moes maakte haar debuut voor het Nederlands team.

Het was een toepasselijke constatering dat voor rust de Verenigde Staten uitgerekend op het universiteitscomplex hockeyles kregen van de Oranje Dames, bij wie Lidewij Welten, Marloes Keetels en Kelly Jonker hun comeback maakten sinds de gewonnen WK-finale in augustus. Oranje maakte in de eerste twee kwarten vijf doelpunten. Dat waren uiteindelijk alle goals van de wedstrijd.

Laurien Leurink vecht een duel uit. Foto: USA Field Hockey

Welten en Keetels scoren meteen bij rentree

Nederland greep de Verenigde Staten van coach Janneke Schopman vanaf de eerste seconde bij de strot. De eerste kans van Oranje was meteen raak. In de vijfde minuut toonde de van een hamstringblessure teruggekeerde Lidewij Welten haar klasse door een sprintduel met een Amerikaanse aan te gaan, naar haar forehand te draaien en raak te schieten. Het was de tiende goal van Welten in haar laatste tien interlands tegen de Verenigde Staten.

Al in het eerste kwart bouwde Nederland de voorsprong uit naar 3-0, dankzij twee doelpunten uit een strafcorner. De eerste was een variant, die Caia van Maasakker vanaf de kop cirkel teruglegde op aangeefster Laurien Leurink, die eigenlijk te veel tijd nodig had, maar via een Amerikaanse stick alsnog raak schoot. De tweede was een rechtstreekse sleeppush van Frédérique Matla, haar eerste rake strafcorner in Oranje.

Het Kentner Stadium van de Wake Forest University. Foto: Mike Comer/FIH/Getty Images

Twee doelpunten Frédérique Matla

Daarna trapte Nederland het gaspedaal verder in. In het tweede kwart liep Oranje uit naar 5-0, dankzij doelpunten van oud-aanvoerder Marloes Keetels (backhandschot) en aanvaller Frédérique Matla (strafbal). De Verenigde Staten hapten naar adem en leek te worden afgeslacht.

Dat de voorsprong niet verder werd uitgebouwd, mocht Nederland zichzelf aanrekenen. Na rust bleven de Oranje Dames de betere ploeg, maar speelden ze minder goed dan daarvoor en werden ze met name slordiger in de afronding. Laurien Leurink schoot een keer voorlangs, Freeke Moes op de paal. Frédérique Matla had haar derde treffer op haar stick, maar sloeg de bal op de voet van de Amerikaanse keepster.

Ondanks de marge van vijf doelpunten bleef keepster Alexandra Heerbaart de hele wedstrijd op de bank zitten en was een debuut in Oranje haar niet gegund.

Basisopstelling Nederland: Anne Veenendaal, Hester van der Veld, Caia van Maasakker, Lauren Stam, Laura Nunnink, Marloes Keetels, Eva de Goede, Maria Verschoor, Lidewij Welten, Frédérique Matla, Margot Zuidhof.

Wissels: Renée van Laarhoven, Laurien Leurink, Kelly Jonker, Margot van Geffen, Famke Richardson, Freeke Moes.

Niet gespeeld: Alexandra Heerbaart.