Oranje Dames vestigen recordscore onder bondscoach Annan

De 14-0 zege die de Oranje Dames woensdagavond boekten tegen het arme Rusland gaat de boeken in als de grootste zege van de Nederlandse vrouwen onder leiding van bondscoach Alyson Annan. We zetten de monsterzege netjes in perspectief.

Dubbele cijfers

Het duel met Rusland was de derde wedstrijd onder leiding van Annan die in de dubbele cijfers eindigde. Eerder gebeurde dat op het EK 2017 in Amstelveen, toen Oranje in de laatste groepswedstrijd met 10-0 van Tsjechië won. Op het WK 2018 in Londen behaalde Nederland in de groepsfase een 12-1 overwinning op Italië.

Net geen EK-record

De 14-0 tegen Rusland bleek net te weinig voor een evenaring van een EK-record. Op het EK 1999 in Köln verpletterde Oranje België met 15-0, een uitslag die nog altijd als recordscore in de boeken staat. Het was destijds een evenaring van de 15-0 die de Duitse dames eveneens tegen België neerzetten.

Eindelijk weer ruime zege

Oranje won voor het eerst sinds april weer een interland met een ruime marge. Na de 7-1 zege op de Verenigde Staten in de FIH Pro League slaagden de vrouwen er niet meer in zich met een ruime marge van hun tegenstanders te ontdoen, een duidelijke trendbreuk met de periode ervoor. Vijftien interlands mondden in totaal uit in twaalf zeges en drie gelijke spelen, waarbij Oranje acht keer met het kleinst mogelijke verschil won. De andere vier zeges hadden een marge van twee treffers.

Primeurs voor Stam en Veen

Lauren Stam (één goal) en Marijn Veen (twee) kwamen voor het eerst tot scoren op een EK. Daarmee steeg het aantal unieke Nederlandse doelpuntenmaaksters in de EK-historie naar 68. Kim Lammers is EK-topscorer aller tijden van Oranje. Ze maakte tussen 2003 en 2015 op zes verschillende EK’s in totaal 28 doelpunten.

Matla stijgt met stip

Frédérique Matla nam tegen Rusland het veertiende en laatste doelpunt voor haar rekening. Met die treffer voerde ze haar productie in Oranje op naar veertig goals in 65 interlands. Matla is nu toegetreden tot de top-20 van meest trefzekere Oranje-internationals. Ze heeft net zo vaak gescoord als Carole Thate, die voor haar veertig doelpunten achter 168 interlands nodig had.


Wat vind jij? Praat mee...