Oranje Dames winnen finale en toernooi met speels gemak

Het Nederlands elftal heeft zaterdag met speels gemak de finale van de 4-Nations Trophy gewonnen. Tegenstander was Japan, dat in het toernooi tegen Spanje en China liet zien een team vol potentie te hebben, maar tegen het oppermachtige Oranje is het nog lang niet opgewassen. Het werd 8-2.

4-1 was het al bij rust. Die score was de eindstand van het eerste duel tussen Nederland en Japan dit toernooi. De Japanners zijn daarmee de enige tegenstander die tegen Oranje wist te scoren, drie keer zelfs. Eenentwintig keer scoorde Nederland in vier wedstrijden.

Tussen die eenentwintig goals zaten best wat pareltjes. Eerder al tegen Spanje was er de prachtige aanval over veel schijven. Margot Zuidhof scoorde in het duel eerder tegen Japan een prachtige goal, die zaterdag tijdens de ceremonie de prijs kreeg voor mooiste toernooidoelpunt. Maar de openingstreffer van de finale mocht er ook zijn. Marloes Keetels gaf met de backhand voor en Carlien Dirkse van den Heuvel tikte vanuit de lucht binnen. Niet veel later was er een Nederlandse aanval die een mooier einde verdiende. Caia van Maasakker passte van linksachter strak naar de inlopende Frederique Matla op de cirkelrand. Met een overstap verraste de spits iedereen. Kitty van Male kon vrij uithalen, maar Erika Akaya redde prima.

Of de 2-5. Xan de Waard, na de finale uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi, gaf met haar backhand een pass de cirkel in. Matla lifte de bal op over een Japanse stick en sloeg uit de stuit droog tegen de plank. De Bossche aanvalster etaleerde met twee simpele balcontacten opnieuw haar klasse en bevestigde haar reputatie als superspits. Met vijf goals sluit Matla het toernooi af als topscorer.

Frédérique Matla in actie tegen Japan (c) Willem Vernes

Door nog een goal van Matla en doelpunten van Van Maasakker (corner), Lidewij Welten (een voorzet van de aanvalster die via Shihori Oikawa achter haar eigen goalie gewerkt werd), Van Male (afronden bij tweede paal na voorzet Leurink) en twee stuks van Maria Verschoor (schot van kop cirkel en tip-in bij tweede paal) was de finale tegen Japan nooit spannend. Bij de Aziaten zijn de basistechnieken prima in orde, qua creativiteit en fysiek zijn ze nog niet opgewassen tegen Nederland.

Compliment verdienen de Japanners overigens wel voor hun effectiviteit. Twee schoten op goal en even zoveel goals. Hazuki Nagai rondde in het eerste kwart een strafcorner af. De aangeef was langzaam, maar niettemin kreeg de Oranje-Rood-speelster de tijd van de Nederlandse defensie om na de stop twee passen de cirkel binnen te lopen en met een droge klap door de benen van Anne Veenendaal heen te scoren. In de tweede helft omspeelde ze diezelfde Nagai Josine Koning behendig om zo de 2-4 te maken. Op dat moment leek de Nederlandse verdediging even uit balans nadat Xan de Waard een harde botsing had gemaakt en even op de grond bleef liggen. De middenvelder kon later gewoon weer meedoen.

Oppermachtig was Oranje tijdens de 4-Nations Trophy in Breda. Maar dat viel te verwachten tegen de nummer 8 (China), 11 (Spanje) en 12 (Japan) van de wereld. De echte test voor het WK volgt over twee weken, op het vierlandentoernooi in Grünwald. Daar treft nummer 1 van de wereld Nederland achtereenvolgens Nieuw-Zeeland (4), Argentinië (3) en Duitsland (6). Dan pas zal Oranje weten hoe het er echt voorstaat in hun missie de wereldtitel te prolongeren.

Startopstelling Nederland: Anne Veenendaal, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Margot Zuidhof.

Vliegende wissels: Sanne Koolen, Kitty van Male, Malou Pheninckx, Maria Verschoor, Frédérique Matla, Josine Koning, Margot van Geffen


6 Reacties

 1. robvisser

  Mooie en positieve afsluiting van een toernooi met wat pieken en dalen (zoals Annan het ook zei). Tegen de toplanden op het WK moet het nog beter maar zover is het nog niet. Benieuwd naar de selectie zoals die morgen naar buiten komt. Ergens zou ik het niet eens gek vinden als hetzij Lieke Hulsen of Maartje Krekelaar nog mee kan, want ik vond Van Male niet overtuigend dit toernooi. Voor een aantal speelsters zal het niet zo spannend zijn morgen.

 2. lynnBosman

  8-2 prima score toch? We zeggen dat het nog beter moet, het kan ook zeker nog beter en ja de slordigheden moeten eruit, er mag neer gescoord worden, maar volgens mij speelde Duitsland 1-1 tegen Canada, verloor NZ flink van OZ en speelt GB gelijk tegen België. Argentinië lijkt de pittigste te gaan worden, winnen net als NL met ruime cijfers. Zal voor een aantal speelsters behoorlijk spannend gaan worden. Qua spel zijn voor mij De Waard, Sanders, Matla, V Geffen, vd Assem, Koning, Veenendaal, v Maasakker, Welten wel zekerheidjes. DVDH, Jonker, Keetels en De Goede gaan daar zeker bijkomen. En de rest..... geen idee wie het niet haalt.. Zie zelf graag Koolen, verwacht Stam. Nunnink, Leurink verwacht ik beide.

  1. frans91

   Ik vind Veenendaal niet bepaald een zekerheidje. Twee schoten op doel, twee fouten (stond vast met haar voeten) twee doelpunten. Bevestigt eigenlijk de zwakke seizoenshelft die ze sinds haar blessure heeft. Remmerswaal en Koning spelen een heel seizoen al heel degelijk en constant.

 3. Masquerade83

  HockeyNL in de tekst staat dat Matla 6 goals heeft, maar ze heeft er 5!

 4. robvisser

  @lynnBosman Zou kunnen dat Argentinië de pittigste wordt, al vind ik dat ze door ons vaak sterker worden gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn. De keren dat ze wonnen is het vooral op afbluffen geweest of op mentaliteit. Dat zou Nederland zo langzamerhand niet meer mogen overkomen, maar het is en blijft sport natuurlijk. Nederland heeft ook meer speelsters die het verschil kunnen maken dan Argentinië.

 5. lynnBosman

  @toe__ko eens, maar ik denk dat ze voor Annan een zekerheid is! @RobV ook weer waar! Hoewel de laatste jaren NL mentaal vaak sterker was dan Argentinië op grote toernooien (OS, WK 2014). Op de CT, HWL hebben ze zich laten overbluffen,dat mag inderdaad niet. NL heeft wel een flinke tik destijds opgelopen tegen GB. Ik vind het lastig in te schatten, ik denk dat NL veruit de meeste kwaliteit heeft en de grootste tegenstander die ze kunnen treffen ze zelf zijn.


Wat vind jij? Praat mee...