Oranje speelt het EK in het Wagener Stadion op oranje veld

Het EK Hockey wordt in augustus op een oranje gekleurd veld afgewerkt. De KNHB heeft samen met TenCate Grass een nieuwe, oranje mat in het vernieuwde Wagener Stadion in Amsterdam gelegd. De Rabo EuroHockey Championships 2017, dat wordt gehouden van 18 tot en met 27 augustus, is het eerste officiële internationale toernooi dat op een oranje ondergrond wordt gespeeld.

In Londen, tijdens de Olympische Spelen van 2012, werd voor het eerst gespeeld op een blauw veld. Twee jaar later tijdens de Wereldkampioenschappen in Den Haag was het veld groen. Tijdens de Spelen in Rio was het veld weer blauw, maar voor het EK Hockey in Amsterdam is gekozen voor een oranje veld.

FIH keurde kleur oranje goed

De internationale hockeybond (FIH) deed de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek naar de beste kleurcombinaties voor spelers, toeschouwers en televisiekijkers. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten heeft de FIH voor internationale wedstrijden een aantal kleuren als ondergrond goedgekeurd, waaronder oranje. Omdat het EK komende zomer in Nederland plaatsvindt, was de keuze voor de kleur van het veld in het eigen Wagener Stadion snel gemaakt. Bij die keuze werd ook de NOS betrokken. De zichtbaarheid van hockey op televisie is van groot belang.

Feest met extra oranje tintje

Joost Vettorato, manager KNHB evenementen, is verheugd over het oranje veld: ‘Een tijd geleden stelden we de kleur oranje voor en nu is dat nog werkelijkheid geworden ook. We gaan er samen met alle fans en internationals een schitterend feest van maken met dit extra oranje tintje.’

Veld sneller en stuit minder

Ton Raaphorst van TenCate Grass vult aan: ‘Toen we hoorden dat de kleur oranje was goedgekeurd, hebben wij de kleur toegepast op een veld waarin de laatst ontwikkelde technologieën zijn verwerkt, de Greenfields TX 1.4. We zijn trots op de nieuwe kunstgrasmat en kijken terug op een productieve samenwerking met de KNHB. Zo is er nauw samengewerkt met een aantal hockeyinternationals waardoor het veld bijzonder snel is en toch over een zachtere toplaag beschikt. Door gebruik te maken van nieuwe technieken, zijn we nu ook zo ver dat geslagen ‘stuiterende’ ballen binnen twee á drie stuitjes vlak doorrollen. Dit nieuwe veld moet het hockey nog sneller en attractiever maken.’

Internationals enthousiast over oranje mat

Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel en Laurien Leurink behoren tot de groep internationals die het oranje veld al mocht testen. hockey.nl sprak met de internationals die stuk voor stuk enthousiast zijn over de nieuwe oranje mat. Zie hieronder in de video hun reactie op het oranje veld in het Wagener Stadion.


14 Reacties

 1. PeterIdema

  PeterIdema

  Doet me denken aan het vroegere gravelveld van Mhc Ede. En wat zullen onze oranjehemden opvallen op zo'n ondergrond!

  1. JannekeThierens

   JannekeThierens

   Tja.... zien we de oranje shirts nog wel op tv ?

  2. MichielHack

   MichielHack

   Zooo, was dat het gravel veld naast de kleedkamers van het oude clubhuis met de zitkuil die ik mij herinner als jochie van 8???

 2. RickdeVries

  RickdeVries

  Waarom mag ik niet zeggen dat ik aan een 1 april grap denk?? Sneu om mijn reactie te verwijderen

  1. da_tommy@hotmail.com

   tijger

   Rete sneu, mijn reactie is ook verwijderd. Hockey blijft een amateur sport, zo dus ook de hoogstaande journalistiek hier. Zonde.

 3. LusianaJansen

  lusianajansen

  1 april... in de documenten staat standaard World Cup veld Greenfields TX uit 2013.

 4. Hajo_W

  Hajo_W

  1 april

 5. AlbertMonpellier

  albertmonpellier

  1 april 2017 is leuk geprobeerd!

 6. PeterIdema

  PeterIdema

  Dacht ook eerst aan een grap, maar dat is morgen pas, of heb ik een oude kalender?

 7. KoenSuyk

  koensuyk

  Ziet er prachtig uit!

 8. JannekeThierens

  JannekeThierens

  Wordt het niet lastig? Of gaat de oranje kleding er uit?

  1. RickdeVries

   RickdeVries

   Ja, ze spelen in het vervolg naakt

 9. GabyvanHout

  GabyvanHout

  1 april

  1. fleurtenpas@gmail.com

   fleur-ten-pas

   Origineel ald je dat nu zegt😁😁


Wat vind jij? Praat mee...