Oranje Franje: bierdrinkende scheidsrechters blunderen erop los

In de nieuwe rubriek Oranje Franje belichten we opvallende en niet-alledaagse gebeurtenissen bij de vele interlands van de beide Oranje-teams. In de eerste aflevering een bijzonder tweeluik van de Oranje Heren met Duitsland, waarbij de scheidsrechters een dubieuze hoofdrol speelden.

De Oranje Heren spelen op 16 en 17 oktober 1982 twee oefeninterlands in en tegen Duitsland. Na het WK in januari van dat jaar in India (vierde plaats) en de Champions Trophy van juni (eerste plaats) hebben deze twee duels weinig om het lijf, maar toch zal het tweeluik de gemoederen nog lang bezig houden.

Oranje speelt het eerste duel in Hildesheim met 2-2 gelijk en lijdt een dag later in Bückeburg een 3-1 nederlaag. Niet het teleurstellende spel van het Nederlands elftal trekt de aandacht, maar de uiterst amateuristische manier waarop de Belgische scheidsrechters Maryffael en Victor Mossay de wedstrijd leiden.

Bier van Duitse proporties

Vlak vóórdat beide ploegen aan het eerste duel beginnen, zien enkele toeschouwers hoe de twee Belgen gretig een glas bier achteroverslaan, iets wat ook een verslaggever van De Telegraaf niet is ontgaan. Het duo wil blijkbaar optimaal genieten van het weekendje weg in de Duitse deelstaat Niedersachsen, dat een rijke traditie van bierbrouwen kent.

De Belgen drinken geen pint van normale omvang, maar eentje van traditioneel Duits formaat: type kleine vaas. Het zou een verklaring kunnen zijn voor het gestuntel dat volgt: het dorstige duo stapelt fout op fout, maakt verkeerde inschattingen en fluit allesbehalve consequent.

Het geblunder leidt tot grote irritaties bij de Nederlandse en Duitse internationals. Oranje-bondscoach Wim van Heumen moet zijn spelers in Hildesheim én in Bückeburg een aantal keren tot de orde roepen om de stortvloed aan (terechte) op- en aanmerkingen op het fluiten van het Belgische duo te stoppen.

We zullen nooit precies weten of het bier de oorzaak is geweest van de arbitrale dwalingen, maar zeker is dat de alcohol de Belgen bepaald niet heeft geholpen in hun taak de wedstrijden op gepaste wijze te leiden.

De cover van het magazine Hockey Sport, waarop Tom van ’t Hek zich een weg baant door de Duitse verdediging. Foto: Cor Eberhard.


Wat vind jij? Praat mee...