Het zeeroverspetje van Jacques Brinkman op het EK 1995

In de rubriek Oranje Franje belichten we opvallende en niet-alledaagse gebeurtenissen uit de rijke historie van de beide Oranje-teams. In deze aflevering aandacht voor Jacques Brinkman, die op het EK 1995 in Dublin met een zeeroversdoek om zijn hoofd reclame maakte voor zijn eigen bedrijf.

Hij had het in het diepste geheim voorbereid. Jacques Brinkman was met Oranje naar Dublin afgereisd voor deelname aan het EK hockey en droeg een bijzonder kledingstuk in zijn koffer: een cap met daarop de naam van het hockeymerk Gryphon. Een stukje handvaardigheid van zijn vrouw, die het logo op het stuk zwarte stof had gestikt.

Brinkman zou het hoofddoekje dragen tijdens alle wedstrijden van het Europees kampioenschap. Die werden immers live uitgezonden door de toenmalige sportzender Supersport. Zo zou hij gratis reclame kunnen maken voor een van de merken die hij als eigenaar van Brinkman Sport importeerde en distribueerde.

Zeerover

Alleen kamergenoot Wouter van Pelt was op de hoogte van de snode plannen van Brinkman. Vlak vóór de afslag van het openingsduel met Schotland (5-1 zege) haalde de middenvelder het doekje uit zijn zak om er vervolgens de hele wedstrijd mee te spelen. ‘Het was een geintje met een serieuze achtergrond’, aldus Brinkman, die er tegen de Schotten bij liep als een zeerover uit een tweederangs piratenfilm.

Zijn Oranje-makkers konden er wel om lachen, de strenge wedstrijdorganisatie van het EK vond het minder geestig. Volgens de reglementen mocht elk kledingstuk van een speler slechts één reclame-uiting laten zien. En die was dan ook nog gebonden aan een maximale afmeting van zes vierkante centimeter. Het logo dat Brinkman op zijn hoofddoek had staan was zeker twee keer zo groot.

Jacques Brinkman met afgeplakte hoofddoek in actie tegen Spanje op het EK 1995 in Dublin. Foto: Het Parool

Veto van zijn vrouw

Toernooi-directeur Roger Self sommeerde Brinkman het logo af te plakken. Met een stuk tape over de merknaam trad de middenvelder vervolgens aan tegen Frankrijk, in zijn tweehonderdste wedstrijd voor Oranje. Daarna was het veelbesproken capje nog te zien in de duels met Spanje, Wales, België, Engeland en in de na strafballen verloren finale tegen Duitsland.

Zakenman Brinkman vond dat afplakken maar flauwekul, zo liet hij nog tijdens het EK aan de pers weten. ‘Uit pure ballorigheid wilde ik het logo in mijn haar laten scheren of op mijn arm laten tekenen. Maar dat vond mijn vrouw uiteindelijk geen goed idee.’

Na het EK sprak de KNHB haar veto uit over de ludieke wijze van privé-sponsoring, bang als de bond was voor wildgroei van allerlei soorten hoofddoekjes met reclame-uitingen. Brinkman heeft het petje daarna nog één keer gedragen, tijdens een interland tegen Pakistan in het Wagener Stadion.


3 Reacties

 1. jonathan

  Heerlijk verhaal. En zo typisch Brinkman, lak aan alles. Een pracht mens, maar ik weet het, je mag hem of je haat hem. Gelukkig weet hij dat zelf ook en dat maakt hem zo bijzonder.

  1. rob1963

   Geweldig gedreven man. Recht voor zijn raap.

 2. PeterMontijn

  Ik geniet elke x weer als ik hem aan het woord hoor. Idd gedreven tot op het bot, superfanatiek. En niet benauwd om zijn mening te geven, vraag maar aan Maurits Hendriks en Ruud Gullit. Gewoon je best doen is niet voldoende. Een van mijn grote sporthelden


Wat vind jij? Praat mee...