Oranje geeft riante voorsprong uit handen en verliest van Aussies

De Oranje Heren hebben hun tweede nederlaag van dit FIH Pro League-seizoen geïncasseerd. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmée verloor in Bhubaneswar met 5-4 van Australië na een riante 3-0 voorsprong. Zo’n dertig seconden voor tijd tikte Tim Brand het winnende doelpunt binnen.

Voorafgaand aan de wedstrijd gaf Jeroen Delmée al aan het duel tegen de Australiërs als een grote uitdaging te zien. Niet alleen op tactisch gebied, maar ook fysiek. Australië was donderdag in het duel tegen India (6-4 winst) met name in het laatste deel van de wedstrijd fysiek duidelijk de bovenliggende partij. En dat was ook tegen Nederland het geval. Er leek voor de Oranje Heren geen vuiltje aan de lucht toen ze na twee kwarten en een 3-0 voorsprong de kleedkamers opzochten. Maar na zestig minuten spelen stapten de Australiërs net als een dag eerder als winnaars van het veld.

De Oranje Heren begonnen goed aan het duel in het matig gevulde Kalinga Stadium. Na een klein speldenprikje van Jasper Brinkman was het na zes minuten raak via Duco Telgenkamp. Na een pass van Seve van Ass veegde de aanvaller van Kampong de bal bijna achteloos met de backhand hoog tegen de touwen. Alweer het dertiende doelpunt in veertien interlands voor de goalgetter.

Veel kansen kreeg Oranje voor rust niet, maar het was scherp in de afronding. Koen Bijen, die zijn vijftigste interland speelde, bouwde eigenhandig de voorsprong van Oranje uit naar 3-0. Twee keer tipte de speler van Den Bosch de bal na een goede aanval in het Australische doel. Hij bracht daarmee zijn totaal op 26 doelpunten. De wedstrijd zat er toen al voor Teun Beins op. De verdediger werd in zijn gezicht geraakt door de stick van Daniel Beale. Na een behandeling op het veld, zocht Beins de kleedkamer op en keerde niet meer terug. Beale werd bestraft met een gele kaart en tien minuten tijdstraf.

Koen Bijen wordt gefeliciteerd door Seve van Ass na zijn doelpunt tegen Australië in de Pro League. Foto: Worldsportpics

De zure tegentreffer van Hayward

Na een minuut of twintig meldde Australië zich voor het eerst in de Nederlandse cirkel. Tim Brand nam de scoop van achteruit aan, maar hij zag zijn schot tegen de zijplank van het doel gaan. Keeper Pirmin Blaak had de korte hoek goed afgedekt. Even later mochten de Australiërs aanleggen voor de eerste strafcorner van de wedstrijd. Blaak redde de inzet vanaf de kop van de cirkel van Jeremy Hayward. Oranje had nog twee goede mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Floris Middendorp zag zijn schot gekeerd door keeper Johan Durst, die even later ook redde op een backhand van dichtbij van Telgenkamp.

Ondanks de ruime voorsprong bleef het oppassen voor de Australiërs. Vrij snel na de rust scoorden de Kookaburras. Blake Govers was attent bij een rebound en verschalkte van dichtbij Blaak. Daarmee was het stopfoutje van Van Ass rond de middenlijn keihard afgestraft. Australië drong aan en zette Oranje onder druk. Het leverde twee strafcorners op, waarvan de laatste werd benut door Hayward.

Na veertig minuten was de spanning volledig terug in de wedstrijd. Het betekende dat Oranje de mouwen moest opstropen om de Aussies van het lijf te houden. Dat lukte niet. Het was Australië dat op gelijke hoogte kwam. Opnieuw was het Hayward uit een strafcorner: 3-3. Even daarvoor had Oranje voor het eerst mogen aanleggen vanaf de kop van de cirkel. De inzet van jubilaris Jip Janssen, hij speelde zijn honderdste interland, ging naast het Australische doel.

Teleurstelling bij Jip Janssen. Foto: Worldsportpics

Pijnlijke slotsecondes

Zeven minuten voor tijd had Australië de 3-0 achterstand omgebogen in een 4-3 voorsprong. De zesde strafcorner van de Aussies werd verzilverd door Govers. Dat vierde doelpunt kwam vlak nadat een goal van Oranje was afgekeurd door de videoscheidsrechter. Die oordeelde dat voorafgaand aan het treffer van Thierry Brinkman Telgenkamp de bal met de bolle kant van de stick had beroerd.

Het Nederlandse doelpunt kwam alsnog. Dit keer beoordeelde de videoscheidsrechter dat de overtreding op Middendorp dermate zwaar was dat Oranje een strafbal mocht nemen die Janssen benutte: 4-4. Met nog 29 seconden op de klok trok Australië toch aan het langste eind. Verdediger Justen Blok leverde de bal op knullige wijze in. Tom Wickham pikte ‘m op een vuurde op het Nederlandse doel waarna Brand vlak voor Blaak nog de bal toucheerde: 5-4 voor Australië.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door OranjeHockey (@oranjehockey)

Met de nederlaag tegen de Australiërs komt voor Oranje een einde zijn reeks van vier wedstrijden in Bhubaneswar. De ploeg van Delmée speelt vanaf maandag in Rourkela het tweede Pro League-blok in India. Dan zijn opnieuw Ierland, India, Spanje en Australië de tegenstanders.

Blijdschap bij Australië na een doelpunt tegen de Oranje Heren in de Pro League. Foto: Worldsportpics