Oranje: Geen De Waard, Van Gils terug, plek voor tiener Verstraeten

Raoul Ehren, de nieuwe bondscoach van de Oranje Dames, heeft 29 spelers uitgenodigd voor zijn eerste trainingsgroep. Hiermee begint hij aan de cyclus richting allereerst het WK in 2026 en vervolgens de Olympische Spelen in 2028. Naast Maria Verschoor ontbreekt ook aanvoerder Xan de Waard voorlopig in Oranje.

Ehren heeft in zijn eerste trainingsgroep plek ingeruimd voor meerdere debutanten. Zo sluiten Babette Backers, Trijntje Beljaars, Noor van den Nieuwenhof, Emma Reijnen, Sofie ter Kuile, Imke Verstraeten en Mette Winter voor het eerst aan. Eline Jansen en Mikki Roberts mochten eerder dit jaar al eens proeven aan Oranje en maken ook nu weer onderdeel uit van de groep. Verstraeten is met haar negentien jaar de jongste speler in de groep.

Ook Stella van Gils is weer onderdeel van de trainingsgroep. De middenvelder kwam in 2021 en 2022 al vijftien keer uit voor het Nederlands team. In die periode pakte ze de Europese titel en ging ze als reserve mee naar de Olympische Spelen in Tokio, maar daarna verdween ze van de radar.

‘Ik kijk er ontzettend naar uit om echt te gaan starten’, aldus Ehren in het persbericht van de KNHB. ‘De trainingsgroep is wat mij betreft een mooie mix tussen de bekende gouden olympiërs, speelsters die al eerder meetrainden en al een aantal interlands achter hun naam hebben staan en een aantal talentvolle speelsters die doorstromen vanuit Jong Oranje. Met deze groep van 29 speelsters gaan we hard aan de slag om er samen voor te zorgen dat we de concurrentie continu voor blijven.’

Aanvoerder Xan de Waard neemt voorlopig een pauze bij Oranje. Foto: Willem Vernes

Behalve Verschoor ook geen De Waard

Olympiërs Xan de Waard en Maria Verschoor ontbreken in de trainingsgroep. De Waard en Verschoor hebben in een persoonlijk gesprek met Ehren aangegeven dat ze ruimte nodig hebben om op dit moment even minder met hockey bezig te zijn.

Ehren hierover: ‘Het verhaal van Maria is in de media verschenen en is daardoor inmiddels bekend. Maar ook Xan heeft mij in een persoonlijk gesprek laten weten nu even een stap terug te willen doen. Ik heb aan zowel Maria als Xan aangegeven dat ik dat respecteer. Met beiden heb ik afgesproken dat ze contact met me opnemen als zij daar klaar voor zijn. Dan plannen we een gesprek in om te bespreken hoe de situatie dan is.’

Captain Xan de Waard, die twaalf jaar onafgebroken deel uitmaakte van de Oranje Dames, licht haar keuze toe: ‘Ik wil nu bewust kiezen voor ruimte om mezelf verder te ontwikkelen, zowel op maatschappelijk vlak als persoonlijk. De fysieke pijn die ik momenteel ervaar speelt hierin een grote rol en heeft invloed op mijn plezier in het spel. Ik wil de tijd nemen om aan zowel mijn fysieke als mentale herstel te werken, zodat ik hopelijk weer met volle energie kan terugkeren.’

Sabine Plönissen is niet opgeroepen door de nieuwe bondscoach Raoul Ehren. Foto: Willem Vernes

Geen Plönissen, Kappelle en Remmerswaal

Er zijn ook speelsters die niet meer zijn opgeroepen. Het gaat om Sabine Plönissen, Ilse Kappelle en Julia Remmerswaal. Ehren: ‘Ik heb met hen een goed en eerlijk gesprek gevoerd, waarin ik heb aangegeven dat zij geen deel meer uitmaken van de trainingsgroep. Het zijn stuk voor stuk goede speelsters en ze waren geruime tijd een gewaardeerd onderdeel van de groep, maar op dit moment kies ik voor anderen op hun posities. Ik vond het belangrijk duidelijk aan te geven waar ze aan toe zijn. Dat geeft hen ook de ruimte stappen te zetten op andere vlakken zoals hun maatschappelijke carrière.’

De groep komt op maandag 4 november op Kampong bij elkaar voor hun eerste training. De eerste interland onder leiding van Ehren is op 11 december in de FIH Pro League. In Argentinië treft Oranje dan Duitsland als tegenstander.

De 29-koppige trainingsgroep

Speelster Club Caps Goals
Felice Albers Amsterdam 75 27
Babette Backers (k) Kampong 0
Trijntje Beljaars SCHC 0 0
Joosje Burg Den Bosch 50 24
Pien Dicke SCHC 47 20
Fay van der Elst Amsterdam 9 6
Rosa Fernig Den Bosch 16 0
Luna Fokke Kampong 44 9
Yibbi Jansen SCHC 82 71
Eline Jansen Kampong 0 0
Marleen Jochems SCHC 30 0
Josine Koning (k) Den Bosch 128
Sanne Koolen Den Bosch 120 1
Renée van Laarhoven SCHC 71 3
Frédérique Matla Den Bosch 139 98
Freeke Moes Amsterdam 72 23
Noor van den Nieuwenhof Kampong 0 0
Laura Nunnink Den Bosch 197 3
Lisa Post SCHC 53 0
Emma Reijnen Den Bosch 0 0
Mikki Roberts Tilburg 1 0
Pien Sanders Den Bosch 132 7
Sofie ter Kuile (k) HGC 0
Stella van Gils Amsterdam 15 0
Marijn Veen Amsterdam 57 26
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 127
Imke Verstraeten Pinoké 0 0
Mette Winter SCHC 0 0
Elzemiek Zandee SCHC 16 2

 


2 Reacties

  1. thomjanssen89

    Jip Dicke ??

  2. thomjanssen89

    Ook vind ik het heel gek dat Famke Richardson er gewoon weer niet bij zit. Zij bewijst zich toch elke keer in de competitie?


Wat vind jij? Praat mee...