Oranje heeft na zege op Black Sticks Pro League-cup bijna terug

De Oranje Dames hebben de eindzege in FIH Pro League voor het grijpen. Na een eenvoudige 4-1 zege op Nieuw-Zeeland zaterdag in het Wagener Stadion, is een overwinning maandagavond op Duitsland in hetzelfde stadion voldoende om opnieuw een prijs toe te voegen aan het indrukwekkende palmares. Het wordt de derde keer in vier edities van de precieuze landencompetitie dat Oranje zegeviert.

Nederland nam zaterdagmiddag met 34 punten uit 12 duels de koppositie in de Pro League over van het reeds uitgespeelde Argentinië. Alleen nummer vier België, met 24 uit 12 duels, kan Nederland nog achterhalen. Het is slechts een rekenkundige mogelijkheid, want in de praktijk twijfelt niemand eraan dat de prijs naar de nummer 1 van de wereld gaat. Ook de organiserende FIH niet, dat al eerder de fraaie beker naar Nederland transporteerde.

Hier kan de bokaal weer op zijn vaste plek op het bondsbureau in Utrecht worden neergezet. Daar hoeft slechts een kleine laag stof worden verwijderd, aangezien de goudkleurige cup maar een jaartje in Zuid-Amerika op de burelen van Argentinië heeft gestaan.

De bokaal van de Pro League wordt nog even gesproeid in het Wagener Stadion. Foto: Willem Vernes

Door het veroveren van de Pro League heeft Oranje weer alle prijzen in handen. De ploeg van coach Paul van Ass is regerend olympisch, wereld- en Europees kampioen. Die laatste titel moeten de Oranje Dames in augustus verdedigen in het Duitse Mönchengladbach.

Torenhoge favoriet

Afgaande op de blakende vorm waarin Van Ass zijn ploeg momenteel heeft gebracht, is Oranje opnieuw de torenhoge favoriet voor het prolongeren van de Europese titel. Vrijdagavond gaf Nederland een masterclass weg tegen Duitsland, dat volledig werd overklast door een superieur spelend Oranje. Die Danas mochten niet eens klagen dat het, na een 3-0 ruststand, bij 5-0 bleef.

Na die wervelende hockeyshow van vrijdagavond, was het natuurlijk de vraag of Nederland die prestatie kon evenaren of – liever nog – overtreffen tegen Nieuw-Zeeland. Die ploeg was jarenlang voor veel tegenstanders een lastige horde vanwege het fysieke en stugge verdedigende werk, maar heeft veel van die glans verloren.

Nederland speelde op de Spelen van Tokio in 2021 voor het laatst tegen de Black Sticks. Dat was destijds de kwartfinale, waarin Oranje met 3-0 won door treffers van Lidewij Welten, Frédérique Matla en Lauren Stam. Van dat drietal stond alleen Matla ook zaterdag in een uitverkocht Wagener Stadion in Amstelveen binnen de lijnen.

De aanvaller stond in vergelijking met vrijdag met vier andere ploeggenoten binnen de lijnen. Pien Dicke, de jarige Elzemiek Zandee, Sabine Plönissen en Marente Barentsen vervingen Luna Fokke, Joosje Burg, Marleen Jochems en Lisa Post.

Matla in vorm

Van de nieuwelingen had nog bijna niemand de bal geraakt toen het al 1-0 voor Oranje stond. Matla draaide zich in de cirkel knap vrij tussen drie, vier verdedigers van Nieuw-Zeeland en schoot doeltreffend raak met de backhand in de lange hoek. Het was de tachtigste treffer van Matla in 110 interlands. En passend werd ze met dat doelpunt ook de all time topscorer van de Pro League. Een titel die ze overnam van de Nieuw-Zeelandse Olivia Merry, die zaterdag in het hete Amstelveen meer bezig was met tegenhouden dan het maken van doelpunten.

Frédérique Matla bejubel met Xan de Waard de 1-0. Foto: Willem Vernes

Hoewel Matla als echte spits gek is op titels en statistieken, zal ze zelf vooral tevreden zijn over haar groeiende vorm. Na een hardnekkig schouderblessure (ze bespeelt nog steeds met tape) was die vorm even iets minder en vielen de ballen net wat lastiger in het netje. Tegen Nieuw-Zeeland scoorde Matla weliswaar slechts een keer, ze maakte ouderwets indruk met een paar fraaie acties, was ze constant dreigend en gaf ze ook nog de assist voor de 2-0.

Die werd overigens keurig op waarde geschat door Pien Dicke, die bij die treffer toonde dat ook zij een echte spits is en gemakkelijk scoort. De 2-0 viel direct bij de start van het tweede kwart, waarna Marente Barentsen tien minuten voor rust voor de 3-0 zorgde na goed voorbereidend werk van de sterk spelende Maria Verschoor.

Daarmee was ook dit Pro League-duel van Oranje al bij de rust gespeeld. Dat deerde de duizenden in het oranje uitgedoste fans op de tribunes helemaal niets. Zij dansten en zongen hun helden toe.

Anne Veenedaal wordt in het zonnetje gezet voor haar honderdste cap. Foto: Willem Vernes

Oranje gaf haar fans ook na rust, toen keepster Anne Veenendaal voor haar 100ste cap in het doel kwam, voldoende om te genieten. In het derde kwart was Marijn Veen doeltreffend voor de 4-0. In het vierde kwart joeg Oranje op de vijfde treffer, maar die viel niet waardoor Hannah Cotter uit een spaarzame tegenaanval de 4-1 scoorde. Dat was vooral vervelend voor de jubilerende Veenendaal, want aan de zege en aanstaande winst van Oranje van de Pro League veranderde dat niets.


Wat vind jij? Praat mee...