Oranje Heren als Club van Dertig naar de Spelen van Tokio

Vorige week woensdag vierde Oranje-routinier Robbert Kemperman zijn dertigste verjaardag. De middenvelder van Kampong is daarmee alweer de tiende speler in de huidige trainingsgroep van bondscoach Max Caldas die de leeftijdsgrens van dertig jaar is gepasseerd. Die constatering is voer voor uiteenlopende meningen over de groep, maar één ding staat vast: Oranje verschijnt volgend jaar met een zeer ervaren selectie op de Olympische Spelen van Tokio.

Dat de selectie van de Oranje Heren zoveel spelers van dertig jaar of ouder herbergt is voor de een hét bewijs dat Oranje de afgelopen jaren beter had moeten verjongen. De ander koestert juist de onschatbare waarde van ervaring. Een selectie op leeftijd hoeft immers niet per se een nadeel te betekenen.

Kijk naar de Argentijnse ploeg die vier jaar geleden in Rio de Janeiro verrassend olympisch kampioen werd. De groep van bondscoach Carlos Retegui had destijds een gemiddelde leeftijd van 29,22 jaar, mede dankzij de aanwezigheid van tien dertigers.

Oudste ploeg onder Caldas

Als we in de huid van Max Caldas kruipen en uit de huidige trainingsgroep van Oranje een Olympische selectie zouden samenstellen, dan zou het Nederlands elftal in Tokio met dezelfde gemiddelde leeftijd aan de eerste wedstrijd beginnen als Argentinië in 2016: 29 jaar en een beetje. Dat zou een recordscore onder Caldas zijn. Niet eerder in de afgelopen vier jaar had een Nederlandse toernooiselectie zo’n hoge gemiddelde leeftijd.

Tijdens de eerste vier toernooien na de Olympische Spelen in Rio schommelde de gemiddelde leeftijd van de Oranje Heren tussen de 25 en 25,7 jaar, zoals blijkt uit onderstaande graphic. Tijdens het WK 2018 in Bhubaneswar was dat al 26,5 en tijdens het EK in Antwerpen van vorig jaar steeg het leeftijdsmoyenne door naar 27,33.

Elf dertigers in 2021

In het huidige Oranje zijn Jeroen Hertzberger (34 jaar), Sander Baart (32), Pirmin Blaak (32), Billy Bakker (31), Mink van der Weerden (31), Mirco Pruyser (30), Bjorn Kellerman (30), Sam van der Ven (30), Sander de Wijn (30) en dus Kemperman (30) de tien dertigers. In de aanloop naar het EK 2021 en de Spelen van Tokio voegt Glenn Schuurman zich daar nog bij. Hij viert op 16 april 2021 zijn dertigste verjaardag. Het aantal dertigers had overigens nog hoger kunnen zijn, maar Caldas zette de afgelopen maanden een streep door de namen van internationals Bob de Voogd (31) en Valentin Verga (30).

Tegenover de ervaren groep spelers staan tien vaste internationals die in de leeftijd tussen twintig en 25 jaar zijn en het toekomstige geraamte van Oranje moeten vormen: Jorrit Croon (21 jaar), Jip Janssen (22), Jonas de Geus (22), Thijs van Dam (23), Floris Wortelboer (23), Terrance Pieters (24), Joep de Mol (24), Lars Balk (24), Maurits Visser (25) en Thierry Brinkman (25). Spelers als Seve van Ass (28) en Jelle Galema (27) behoren als qua leeftijd tot de middengroep. Een groep die betrekkelijk klein is. De generatie van Van Ass heeft weinig internationals opgeleverd.

Weinig tussentijdse wijzigingen

Dat de selectie van Oranje elk jaar bijna letterlijk een jaartje ouder wordt, heeft te maken met het moment van doorselecteren. Na een olympische cyclus van vier jaar wordt de Oranje-selectie weer rigoureus ververst. Routiniers nemen vaak na de Spelen afscheid van Oranje, waarna er ruimte komt voor verse krachten om hun entree in de ploeg te maken. Van een spectaculaire tussentijdse verjonging van de selectie is zelden sprake.

Neem de naweëen van de Spelen van Rio: doelman Jaap Stockmann (32 jaar), Robert van der Horst (31), Rogier Hofman (29), Constantijn Jonker (28) en Hidde Turkstra (28) namen afscheid van Oranje. Nieuwelingen als Jonas de Geus (19), Floris Wortelboer (20) en Thierry Brinkman (22) zorgden voor nieuw elan én een automatische verjonging. Daardoor zakte de gemiddelde leeftijd in Oranje aanzienlijk: van bijna 27 jaar naar net 25 jaar.

Het jaartje uitstel van de Olympische Spelen van Tokio door de coronacrisis geeft de Oranje Heren straks dus een hoge leeftijd. Over ruim een jaar zal blijken hoe de Club van Dertig van Caldas van de pittige sportieve en klimatologische omstandigheden in Japan is teruggekeerd: als een uitgedroogde sinaasappel of eentje die op het juiste moment sappig en rijp is.


7 Reacties

 1. janine-bijlsma

  En hoe is dit bij Andere landen? België, Australië, Duitsland en India?

 2. asjemenou

  Ben benieuwd hoeveel van deze dertigers na OS stoppen met Oranje dan wel niet meer geselecteerd gaan worden door de nieuwe bondscoach. Een hoop lijkt mij. Als een sinaasappel te oud wordt komen er ook helaas schimmels. Time to come and time to go. Maar eerst het hoogtepunt van Max Caldas als heren bondscoach. Dit vraagt uiteraard uitsluitend goud !

  1. stekel

   Allemaal vermoedelijk

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Het is een bewust risico wat Caldas hier neemt: als Oranje in Tokyo wel of geen goud wint zal het minimaal tot 2028 duren voordat Nederland weer kans maakt. Dit mag Caldas we degelijk kwalijk worden genomen.

  1. arnoldS

   Of de vijver met spelers is klein. Of de groep is simpelweg beter dan de jonkies hier onder..... je moet t doen met wat je hebt. Als deze gasten nu pieken, dan is dat prima. Liever OS goud dan wereldkampioen.

 4. jvolcano

  De nieuwe bondscoach weet in elk geval waar hij/zij aan toe is.

 5. ballie

  Sander Baart is 31.......


Wat vind jij? Praat mee...