Oranje Heren beginnen het EK tegen hun nieuwe bondscoach

De Europese hockeybond (EHF) heeft het speelschema voor het naderende EK in Amstelveen (4 tot en met 13 juni) bekendgemaakt. De Oranje Heren van bondscoach Max Caldas beginnen de poulefase met een wedstrijd tegen Frankrijk, dat dan nog onder leiding staat van Jeroen Delmee. Pikant, want de 401-voudig Oranje-international is vanaf september bondscoach van het Nederlands elftal.

Het duel met de Fransen is de tweede wedstrijd op de openingsdag van het EK. Duitsland opent het toernooi op vrijdag 4 juni met een poulewedstrijd tegen Wales. Beide landen zijn ingedeeld bij Nederland en Frankrijk in poule B.

In de andere poule begint regerend Europees kampioen België het EK op 5 juni tegen Spanje. Dat duel is een herhaling van de EK-finale van 2019, toen de Belgen voor eigen publiek een glansrijke zege boekten en de Spanjaarden met 5-0 van de mat veegden. Die stand was al na 39 (!) minuten bereikt. Engeland en Rusland zijn de andere twee ploegen in poule A.

Oranje Dames

De Oranje Dames beginnen de jacht op hun derde opeenvolgende Europese titel op 5 juni met een wedstrijd tegen Ierland. Dat land haalde in 2018 nog de finale van het WK in Londen, waarin het kansloos verloor van een oppermachtig Oranje (6-0). De Nederlandse vrouwen spelen verder in de poulefase nog tegen Spanje en Schotland. In de andere poule strijden België, Duitsland, Engeland en Italië met elkaar om een plekje in de halve finale.

Oranje won de vorige twee EK’s en stond drie keer op rij in de finale van het toernooi. Geen enkel ander vrouwenteam won het toernooi vaker dan Nederland: tien keer. Duitsland en Engeland wonnen het EK elk tweemaal.

 


2 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Ben benieuwd. Wordt Nederland eerste in de poule (door van Duitsland te winnen), dan treft het waarschijnlijk Belgie in de finale. Verliest Nederland in de poule van Duitsland, dan moeten ze (waarschijnlijk) achtereenvolgend van Belgie en Duitsland winnen om kampioen te worden.

    1. Eelco Houwink

      Dus toch kansen om wat te repareren in de poule tegen BRD. Gunstig - zeker omdat NL nog wel eens een dieselstart heeft op gote toernooien


Wat vind jij? Praat mee...