Oranje Heren snakken naar een reeks stabiele wedstrijden

De Oranje Heren beginnen later deze ochtend aan hun derde wedstrijd in de FIH Pro League. In het Estadio Betero van Valencia hoopt de ploeg van bondscoach Max Caldas tegen Spanje een einde te maken aan een reeks zeer wisselvallige optredens en resultaten.

Zo eenzijdig als de resultaten van de Oranje Dames al maanden zijn (23 van de laatste 26 interlands gewonnen), zo grillig zijn de scores van de Oranje-mannen. Toegegeven, de weerstand en concurrentie in het internationale mannenhockey is beduidend groter dan bij de vrouwen, dus is het logisch dat de mannen wat sneller tegen een nederlaag kunnen aanlopen. Maar dat de interlands de afgelopen maanden steeds weer ontaarden in ongewenste doelpuntenfestijnen, daar is Oranje nu wel klaar mee.

Gemiddeld 5,6 goals per duel

De cijfers zeggen in dat opzicht alles. Sinds de start van het eerste Pro League-seizoen, begin 2019, speelde Oranje 29 interlands. Daarin vielen liefst 164 doelpunten te bejubelen, 96 van Nederland en 68 van de tegenstanders. Gemiddeld waren de duels dus goed voor 5,66 treffers per duel, een waanzinnig hoog moyenne.

Oranje hield in die reeks in vijf duels zijn doel schoon (tegen Spanje, Nieuw-Zeeland, België, Schotland en Duitsland) en incasseerde tien keer drie treffers of meer. Met het maken van doelpunten heeft Oranje weinig problemen, het voorkomen van tegengoals gaat de ploeg al een tijdje minder goed af. De personele problemen in de achterhoede zijn daar mede debet aan.

Wisselvalligheid in uitslagen

Met een gemiddelde van 2,34 tegengoals per interland vanaf 2019 mag de doelpuntenproductie van Oranje niet haperen, anders betekent het bijna meteen puntenverlies. Ter vergelijking: in de periode januari 2017 – december 2018 lag het gemiddeld aantal tegentreffers voor de Oranje Heren nog op 1,54. Daar zette Nederland zelf een doelpuntenmoyenne van 3,48 tegenover. Sinds 2019 is dat moyenne iets gezakt naar 3,31 treffers per duel.

Ook uit de serie uitslagen vanaf 2019 blijkt de wisselvalligheid van Oranje. Het keurkorps van Caldas won twee van zijn laatste zes interlands, terwijl het in de periode daarvóór juist zeven zeges in acht wedstrijden boekte. Weer dáárvoor slaagde Oranje erin maar twee keer te winnen in een reeks van acht interlands.

Goede balans tegen Spanje

Tegen Spanje hoopt Oranje dit weekend – met de teruggekeerde Sander de Wijn in de achterhoede – minder kwetsbaar te zijn dan in de vorige twee duels met India (5-2 nederlaag en 3-3, verlies na shoot-outs). Bekeken vanaf de eeuwwisseling slaat de balans met de Spanjaarden in elk geval in Nederlands voordeel door: 28 zeges in 54 onderlinge duels, met dertien gelijke spelen en dertien nederlagen.

Voorafgaand aan de 3-4 nederlaag op het EK van afgelopen zomer in Antwerpen bleef Oranje in elf van zijn dertien interlands met Spanje ongeslagen (W8, G3, V2).

Thierry Brinkman in duel met de Spanjaard Joan Tarres tijdens de Pro League-wedstrijden Nederland-Spanje op 13 april 2019 (4-0). Foto: FIH/Getty Images.


Wat vind jij? Praat mee...