Oranje Heren tanken vertrouwen na 7-1 zege op Ierland

De Oranje Heren hebben de uitzwaaiwedstrijden tegen Ierland met ruime cijfers gewonnen. Op Hurley eindigde maandag de uitverkochte Rabo Super Serie-wedstrijd – 2300 toeschouwers – in 7-1.

De wedstrijd met de Ieren was de laatste testcase op eigen bodem voor de ploeg van bondscoach Max Caldas in het aanloop naar het WK, dat eind deze maand in het Indiase Bhubaneswar begint. Oranje slaat het wereldkampioenschap af op 1 december tegen Maleisië. Duitsland en Pakistan zijn de andere tegenstanders in de poule.

Cox coach Ierland

Ook Ierland komt in actie op het WK. De ploeg, gecoacht door Kampong-coach Alexander Cox, begint op 30 november met een duel tegen Australië en speelt daarna tegen China en Engeland.

Bondscoach Max Caldas heeft zich dik aangekleed vanwege de kou tijdens de uitzwaaiwedstrijd van de Oranje Heren tegen Ierland (7-1). (c) Willem Vernes Fotografie

Ierland en Nederland troffen elkaar onlangs al twee keer tijdens het vierlandentoernooi in Valencia. In de poule waren de Oranje Heren met 7-1 te sterk, waarna in de halve finales het Nederlands elftal andermaal wist te winnen: 5-2. Ook de derde confrontatie binnen korte tijd werd gewonnen door het Nederlands elftal. En opnieuw was de marge ruim.

Jubileum Mirco Pruyser

De Oranje Heren kwamen in de slotsignaal van het eerste kwart op voorsprong. Mirco Pruyser tikte een voorzet vanaf rechts achter keeper David Harte in het doel. Het was voor de spits van Amsterdam zijn 250ste doelpunt in zijn loopbaan. Even daarvoor was Pruyser ook al dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet werd gekeerd door Harte. Oranje raakte vervolgens nog de paal, voordat Pruyser een einde maakte aan zijn serie van zes interlands waarin hij niet tot scoren kwam.

Ook Jeroen Hertzberger vierde een jubileum. De speler van Rotterdam pushte de derde strafcorner van Nederland raak voor zijn honderdste interlanddoelpunt. Hertzberger stond zelf aan de basis van de aanval waaruit de strafcorner volgde. Hij stuurde Seve van Ass weg die stuitte op Harte waarna de bal hoog tegen het lichaam van de HGC-speler kwam. Hertzberger verdubbelde vervolgens de score.

Mirco Pruyser maakte zijn 250ste en 251ste doelpunt in zijn loopbaan tijdens de uitzwaaiwedstrijd van de Oranje Heren tegen Ierland (7-1). (c) Willem van Vernes Fotografie

Doelpunten in slot derde kwart

In het slot van het derde kwart verkleinde Ierland de achterstand via Shane O’Donoghue, die vrij kon inschieten, omdat Jorrit Croon uitgleed. Maar Nederland had direct het antwoord paraat. Druk op de verdediging leidde tot balverlies bij de Ieren. Bob de Voogd speelde Robbert Kemperman aan, die met de backhand vanaf links voorzette waar Van Ass zijn stick tegen de bal zette: 3-1. Mink van der Weerden tilde de stand vlak voor het einde van het derde kwart naar 4-1. Zijn push vanaf de kop van de cirkel ging door de benen van Harte het doel in.

Seve van Ass in duel met Lee Cole tijdens de uitzwaaiwedstrijd van de Oranje Heren tegen Ierland (7-1). (c) Willem Vernes Fotografie

De Oranje Heren hadden weinig te duchten van de Ieren. In het laatste kwart liep Nederland steeds verder uit op de Ierse tegenstander. Pruyser gaf een laatste tikje na een pass van Billy Bakker en Mink van der Weerden kon vrij vanaf de kop van de cirkel uithalen: 6-1. Het slotakkoord was voor Hertzberger, die fraai uit de draai de bal in de verre hoek sloeg en daarmee de eindstand op 7-1 bepaalde.

Nederland-Ierland 7-1 (1-0)

15.Mirco Pruyser 1-0
37.Jeroen Hertzberger 2-0 (sc)
42.Shane O’Donoghue 2-1
43.Seve van Ass 3-1
45.Mink van der Weerden 4-1 (sc)
50.Mirco Pruyser 5-1
51.Mink van der Weerden 6-1
56.Jeroen Hertzberger 7-1

Opstelling: Billy Bakker, Seve van Ass, Glenn Schuurman, Sander de Wijn, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Bob de Voogd, Sam van der Ven (k), Thierry Brinkman, Mink van der Weerden.

Wissels: Jeroen Hertzberger, Lars Balk, Thijs van Dam, Jonas de Geus, Jorrit Croon, Valentin Verga, Primin Blaak (k).


2 Reacties

  1. kcinna

    Laat ze alsjeblieft niet naast de schoenen gaan lopen dit keer. Zelfvertrouwen is goed, maar met een gezonde dosis, meer niet. Zie ze graag verder komen dan de 4e plek van de afgelopen OS. Succes heren!

  2. Runa Honig

    Lekker voor het zelfvertrouwen, maar verder stelt dit potje weinig voor. Over een paar weken weten we waar dit team echt staat!


Wat vind jij? Praat mee...