Oranje Heren tonen veerkracht in derde duel met Aussies

De Oranje Heren hebben zich in de derde wedstrijd van het vierluik tegen Australië knap teruggevochten van een 3-0 achterstand. De ploeg van Max Caldas leek zelfs nog even te winnen, maar de treffer van Thierry Brinkman viel net buiten de zoemer. Het werd 3-3.

Er gebeurde een hoop in de laatste tien seconden van het duel. Valentin Verga werd getorpedeerd door de Australische aanvoerder Eddie Ockenden en kwam vervelend neer. De duw van Ockenden leek een vergelding voor een duw die Verga even eerder aan Aran Zalewski had uitgedeeld en met groen moest bekopen. Ook Ockenden kon inrukken met geel, met Sander Baart en Zalewski, die op iets te agressieve wijze verhaal gingen halen bij elkaar, in zijn kielzog.

Intussen was het spel stil gelegd met nog tien seconden te spelen. In die tien seconden wist Oranje twee lange corners te nemen en zelfs te scoren, al ging de inzet via de sliding van Brinkman net buiten de officiële speeltijd over de doellijn.

Van 3-0 naar 3-3

Het was het gevolg van een indrukwekkende opmars van Oranje, dat vlak voor het eind van het derde kwart begon. Blake Govers had Australië in de 43ste minuut op 3-0 gezet en leek daarmee voor de eerste overwinning van de Kookaburras in het vierluik met Nederland te hebben getekend. De relatief onervaren Nederlandse defensie, zonder de geblesseerde Mink van der Weerden en Glenn Schuurman en de afwezige Sander de Wijn, wankelde.

Via twee corners, weliswaar anders in uitvoering dan gepland, vond Nederland de aansluiting. Mirco Pruyser rondde bij de tweede paal af nadat Billy Bakker de bal die terugkwam uit het blok naar hem speelde en Thijs van Dam schoot uit de rebound strak raak met zijn backhand.

Oranje rook bloed en voerde de druk nog iets op. Bij het Australische uitverdedigen op de eigen cirkel loerde spits Bob de Voogd op de pass van achteruit. Hij kreeg zijn stick tegen de bal en Nederland kon onderscheppen. Via Seve van Ass kwam de bal bij Brinkman, die de 3-3 maakte.

Tot 3-4 kwam het net niet.

Australië – Nederland 3-3 (2-0)
‘4 Tom Craig 1-0
’23 Flynn Ogilvie 2-0
’43 Blake Govers 3-0
’44 Mirco Pruyser 3-1 (sc)
’53 Thijs van Dam 3-2 (sc)
’57 Thierry Brinkman 3-3

Basis Oranje Blaak; Algera, Balk, Van Dam, De Geus, Wortelboer, Bakker, Verga, Baart, Pruyser, De Voogd

Vliegende wissels Croon, Van Ass, Pieters, De Mol, Brinkman, De Vilder

Niet gespeeld Van der Ven; Bovendeert, Kemperman, Kellerman, Havenga, Schuurman, Van der Weerden


1 Reactie

  1. robvisser

    Als de verdediging straks ook weer compleet is, dan zie ik geen reden waarom dit Nederlands team niet voor de titel meedoet op het WK. De grootste tegenstander is waarschijnlijk het land India, dat wil zeggen de 'ziekmakende' omstandigheden. En de Belgen doen het sowieso al vaak in hun broek als het er echt om gaat. Het belooft een spannend toernooi te worden, zeker wanneer alle teams fit blijven.


Wat vind jij? Praat mee...