Oranje Heren schudden Spanje na rust van zich af

De Oranje Heren zijn het tweede Pro League-blok in de propvolle interlandzomer begonnen met een overwinning. In Londen werd Spanje met 3-2 verslagen, alle Nederlandse goals vielen na rust. In de Engelse hoofdstad speelt Oranje maandag nog een keer tegen de formatie van Max Caldas.

De Oranje-selectie onderging een metamorfose ten opzichte van het eerste blok vorige week in Eindhoven. De internationals van Bloemendaal en Kampong keerden terug met uitzondering van de Jip Janssen (geblesseerd aan z’n vinger), Duco Telgenkamp (rust) en ook zonder Terrance Pieters, die ’s ochtends in Engeland rugklachten opliep.

In een zonnig en bescheiden bezet Lee Valley Hockey and Tennis Centre was het de vraag of de Oranje-ploeg de goede lijn van de 5-2 zege op Australië in Eindhoven door kon trekken. Het antwoord daarop was aanvankelijk ‘nee’. In het eerste kwart was het aanvalsspel pover. Er werden veel technische fouten gemaakt en ook in de onderlinge duels dolven de Oranje-spelers het onderspit.

Doelman Pirmin Blaak was treffend genoeg de Oranje-klant die in het eerste kwartier het meest in actie moest komen bij het Nederlands elftal. Hij redde op een inzet van José Basterra, die de bal niet geheel vol raakte waardoor Blaak eenvoudig met de handschoen kon keren. Vervolgens lag de doelman goed in de weg bij de eerste Spaanse strafcorner en even later was oplettendheid gevraagd bij een actie van Marc Reyne, die van dichtbij naast tipte.

Pirmin Blaak had het druk voor rust. Foto: Frank Uijlenbroek

Na rust slaat Nederland toe

Tegen het einde van het eerste kwart moest Blaak opnieuw ingrijpen. Hij schopte te bal gevaarlijk weg waardoor de Spanjaarden opnieuw een corner mochten nemen. De eerste inzet van Marc Miralles – volgend jaar in de kleuren van Bloemendaal – werd eruit gelopen waarna de rebound tegen de paal belandde. Spanje hield balbezit waarna Blaak redding bracht op Enrique Gonzalez. De Oranje-verdediging kreeg de bal niet de cirkel uit. Xavier Gispert strafte het af met een harde knal: 0-1.

In het tweede kwart begon Oranje meer druk te zetten op Spanje. Dat leverde direct een eerste kansrijke mogelijkheid op voor Dennis Warmerdam na een pass van Derck de Vilder. Maar vlak voordat de aanvaller wilde uithalen zat Gispert er met zijn stick tussen. Nederland haalde in het tweede kwartier vier strafcorners, waarvan drie op een rij. Boris Burkhardt slaagde er echter niet in een gaatje in de cornerdefensie van de Spanjaarden te vinden.

De start van Oranje na rust was prima. Van Heijningen vroeg met succes een referral aan en benutte zelf de rebound van een corner: 1-1.  Ook de Spanjaarden versierden bij de eerste aanval na de pauze een strafcorner. Het vizier van Miralles stond wederom niet op scherp. Hij pushte de bal naast het doel van Blaak. Nederland had meer controle en kwam aan het eind van kwart drie op voorsprong. Koen Bijen pikte in de Spaanse cirkel de bal op van Jasper Brinkman en liftte ‘m vervolgens via Rafi in het doel: 2-1.

Koen Bijen scoorde tweemaal tegen Spanje, waardoor Oranje met 3-2 won. Foto: Frank Uijlenbroek

Bijen zorgt voor de beslissing

De aanvaller van Den Bosch besliste in het laatste kwart op fraaie wijze de wedstrijd. Bijen tipte zeven minuten voor tijd een voorzet van Brinkman hoog tegen de touwen: 3-1. De Hagenaar was daarna nog dichtbij zijn derde treffer, maar Rafi redde. Alvaro Iglesias maakte vlak voor tijd nog de 3-2, maar dat kon de vijfde seizoenszege van Oranje in de Pro League niet voorkomen. Groots was het niet, genoeg voor de zege, dat wel.

Maandag spelen de Oranje Heren opnieuw in Londen tegen Spanje voordat de selectie van Delmée afreist naar Amsterdam en de Pro League vervolgens afsluit in Antwerpen.