Oranje in Olympisch Japan: Zweten, testen en cultuur snuiven

De Oranje Dames zijn, precies een jaar voordat de Olympische Spelen in Tokio van start gaan, op trainingsstage in Japan. De week in het land van de rijzende zon staat voor de selectie van bondscoach Alyson Annan in het teken van testen, spelersprofielen opstellen, het leren kennen van de Japanse cultuur, maar bovenal het aankomende EK.

Met een opgewekt ‘Kon’nichiwa’ – Japans voor ‘Hallo’ – neemt bondscoach Alyson Annan vrijdagmiddag de telefoon op in Kofu, een stad met bijna 200.000 inwoners op twee uur rijden van Tokio. Met de Oranje Dames won Annan even voor het telefoongesprek een officiële interland van Japan met 2-3 dankzij goals van Margot van Geffen, Kyra Fortuyn en Frédérique Matla. ‘De eerste helft was slordig, maar daarna hebben we het goed opgepakt. Een prima resultaat in deze fase van voorbereiding richting het EK ’, licht Annan toe.

Liever een testmatch

En dat EK, dat op 16 augustus van start gaat in België, is voor Nederland nu het belangrijkste thema tijdens de trainingsstage in Japan. Daarom had de bondscoach graag al haar 24 speelsters, met wie ze maandag afreisde naar Japan, laten spelen. Maar, omdat het een officiële interland betrof, ‘slechts’ 18 van hen mochten wedstrijdminuten maken.

‘Daar baalden we wel een beetje van. Eerlijk gezegd wisten we van tevoren ook niet dat het om een officiële interland ging. Wij waren vooraf in de veronderstelling dat het ging om een niet-officiële testmatch. Door de taalbarrière is er blijkbaar wat mis gegaan. Maandag staat er nog een officiële interland tegen Japan op het programma, maar we zijn nu met ze in overleg om daar een testmatch van te maken. Hopelijk lukt dat en kan dan wel iedereen bij ons spelen.’

Oranje Dames op het trainingsveld in Kofu

Oranje Dames op het trainingsveld in Kofu

Japanse cultuur

Het is vrijdag nog slechts 364 dagen totdat de Olympische Spelen van 2020 beginnen, maar ondanks dat de Nederlandse selectie nu in Japan speelt, is het Olympische gevoel nog altijd best wel ver weg. ‘Een jaar is lang en we zaten deze eerste dagen ook niet in Tokio zelf. Hier in Kofu hebben we vooral hard getraind en zijn we volop aan het testen, dan krijg je weinig mee van de voorbereidingen op de Spelen. We krijgen natuurlijk wel de Japanse cultuur mee en dat is absoluut belangrijk. De groep krijgt een goed beeld van wat ze komend jaar te wachten staat. Het gaat hier zo anders dan in Nederland. Zo merkten de speelsters nu al dat Japanners erg gesteld zijn op orde en rust. In de lobby van het hotel, waar we veel verblijven omdat de kamers vrij klein zijn, is ons al een aantal keer gevraagd of het wat zachter kan. Sindsdien proberen we zo veel mogelijk te fluisteren’, legt Annan met een ‘hoorbare glimlach’ op haar gezicht uit.

De hitte als tegenstander

Los van het leren kennen van de Japanse cultuur maakt de selectie ook kennis met het Japanse klimaat. In Japanse zomers kan het kwik in de hoofdstad tot ver boven de veertig graden stijgen. Die hoge temperatuur – gecombineerd met een zeer hoge luchtvochtigheid – kan ervoor zorgen dat ‘de hitte’ volgend jaar een serieuze tegenstander voor de hockeysters wordt.

Annan legt uit hoe zij hier met de Oranje staf nu al probeert op in te spelen: ‘We doen deze week veel testen waarmee we in kaart brengen hoe elke speelster reageert op de omstandigheden. Van iedereen meten we deze week de interne temperatuur door middel van een pilletje. Die moeten ze inslikken en elke 20 seconden hierna meet deze je temperatuur en zo kunnen we precies inzien wat het effect is van de warmte op iedere speelster specifiek. Tijdens de trainingen, de wedstrijden, maar ook tijdens rust. Die gegevens, maar ook bijvoorbeeld het gewichtsverlies wat we bijhouden, worden onderdeel van spelersprofielen die we aanmaken. Op basis van die profielen kunnen we onder andere bepalen hoe en hoeveel we straks per speelster moeten koelen. Dat gaat heel belangrijk zijn.’

Oranje Dames in bespreking tijdens trainingsstage in Japan

Oranje Dames in bespreking tijdens trainingsstage in Japan

Olympische locatie als stimulans

Zaterdagochtend reist het team met de bus naar Tokio voor de volgende trainingen en een bezoek aan het hockeystadion waar over een jaar om Olympisch goud gestreden zal worden. Annan: ‘Het zien van de olympische locatie zal een mooie stimulans zijn voor de speelsters. Het hoofdveld in het stadion is al wel af, maar het tweede trainingsveld nog niet. We kunnen daar dan ook nog niet trainen. Jammer misschien, maar ook wel begrijpelijk een jaar voor de Spelen. In Rio konden we een half jaar voor de Spelen ook nog niet het veld op om te trainen. Het zij zo. Het belangrijkste is deze week dat deze groep speelsters kennismaakt met het land, we veel kunnen testen en we goed kunnen trainen richting het EK.’

Zondagavond reizen de Oranje Dames weer per bus van Tokio naar Kofu om maandag daar de tweede wedstrijd te spelen. Dinsdag vliegt de selectie weer terug naar Nederland en zal op eigen bodem vrijdag de EK-voorbereiding worden hervat met een training.


Wat vind jij? Praat mee...