Oranje is Japan met 4-1 de baas in generale repetitie voor finale

Japan is met hun twaalfde plaats op de wereldranglijst de laagst geklasseerde tegenstander van Oranje dit vierlandentoernooi, maar presteerde tot dusver het beste. Dat de finale morgen ook tussen Nederland en Japan zal gaan is al duidelijk, waardoor de laatste poulewedstrijd een soort generale repetitie werd. Oranje bleek zowel letterlijk als figuurlijk met kop en schouders uit te steken boven Japan. Xan de Waard pakte een hoofdrol met sterk spel en twee assists.

Na wat aftasten in de beginfase was het Nederland dat op voorsprong kwam. Xan de Waard stond met twee heerlijke acties aan de basis van de voorsprong: eerst legde ze de bal met een fijn passje panklaar neer voor Kitty van Male, die over schoot. Even later kwam ze opnieuw al liftend de cirkel binnen en gaf ze Frederique Matla de kans om binnen te tikken: 1-0. Laat in het eerste kwart had Oranje nog een aantal goede kansen. Van Geffen bediende Dirkse van den Heuvel, die net naast de Japanse goal tipte. Een backhand van Matla strandde even daarna op de klomp van Japanse keepster Megumi Kageyama.

Japan biedt beter partij, maar creëert weinig

Japan bood beter partij dan Spanje en China, maar kon nauwelijks kansen creëren. De Nederlandse dames zetten fel druk en wisten zo keer op keer Japans balverlies af te dwingen. In de twintigste minuut was het opnieuw de sterk spelende De Waard die een voorzet gaf. Margot Zuidhof, die haar eerste toernooi in Oranje speelt, tikte van dichtbij in het dak: 2-0. Motomi Kawamura had op slag van rust dé kans om Japan op 2-1 te brengen en kwam inglijden bij de tweede paal, maar tipte naast.

Jubilaris Caia van Maasakker (150 interlands) mocht in de tweede helft aanleggen voor de eerste Nederlandse strafcorner van de wedstrijd, maar haar sleep mislukte. De andere jubilaris, Hazuki Nagai bij Japan (100 interlands) fleurde haar honderdste wel op met een goal, die vanuit het niets viel. Met haar backhand vuurde ze een verraderlijk hobbelschot af, waarmee ze Anne Veenendaal verschalkte.

Twee goals in vierde kwart

Het veldoverwicht van Oranje was duidelijk, maar met een 2-1 stand weet je het maar nooit. Die stond echter niet lang op het scorebord. Van Geffen zette een een-tweetje op met Margot Zuidhof en maakte dat prachtig af met en bal in de touwen: 3-1. Van Maasakker zag haar tweede sleep van de wedstrijd uiteenspatten op de stick van de eerste uitloper. Een corner die volgde kwam vanuit de rebound bij aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel terecht, uit wiens inzet Eva de Goede kon binnentippen. Zo vertaalde Oranje het veldoverwicht in het vierde kwart ook in goals.

Een regen aan kansen volgde nog, maar 4-1 bleek de eindstand. Ook Japan is getest, en te licht bevonden voor dit Oranje dat wedstrijd voor wedstrijd sterker wordt, na het zwakke openingsduel met Spanje. Morgen volgt nog de finale, maar daarna zullen de ogen al snel gericht zijn op het volgende vierlandentoernooi in München van 11 tot 14 juli. Daar zal Oranje zich meten met sterkere tegenstanders Argentinië, Duitsland en Nieuw-Zeeland.

BREDA – teamhuddle Oranje voor Nederland-Japan bij de 4 Nations Trophy dames 2018 . KNHB KOEN SUYK

 


2 Reacties

  1. robvisser

    De Nederlandse dames spelen een minder sterk toernooi dan ik had gehoopt en verwacht. Het WK duurt niet lang meer en een aantal speelsters heeft duidelijk nog niet de vorm. Dat geldt zeker voor enkele speelsters van Amsterdam, zoals Kitty van Male, Eva de Goede en Kelly Jonker, maar ook in het algemeen is het vrij slordig en onnauwkeurig. Hopelijk morgen een betere partij in de finale. Het zou mooi zijn als ze met een sterke wedstrijd kunnen afsluiten.

  2. lynnBosman

    Ik vind het allemaal wel meevallen eerlijk gezegd. Ze zijn net bij elkaar. Het kan niet allemaal hosanna zijn en sommige dames zijn uit vorm, de vraag is wat doet Annan daarmee? De basis is hoog en zal op getraind blijven worden. Pieken op het juiste moment en ook zulke tegenstanders krijg je op het WK. Straks nog mooi toernooi in Duitsland. Wel erg slordig inderdaad. De Goede speelt niet constant. Denk dat er wel een paar mogen vrezen voor een plekje. Ik kijk in zekere zin ook uit naar maandag. Zuidhof valt me niet tegen. Graadje of 10 minder zou ik wel fijn zijn ;)


Wat vind jij? Praat mee...