Oranje is voor Lieke Hulsen een gesloten boek

Onlangs rinkelde de telefoon van Den Boschaanvaller Lieke Hulsen (29). Het was bondscoach Alyson Annan die contact met haar opnam. Ze bracht slecht nieuws. De interlandcarrière van Hulsen is voorbij.

Berusting klinkt in de stem van de altijd hardwerkende spits van Den Bosch, wanneer ze vertelt over dat bewuste telefoontje, nu een week of twee geleden.

‘Het is goed zo. Ik heb er vrede mee.’

Het huwelijk tussen Hulsen en het Nederlands elftal was als een knipperlichtrelatie. Sinds januari 2017 zat de aanvaller van Den Bosch regelmatig bij de trainingsgroep. Maar iedere keer als er voor een groot toernooi een 18-koppige selectie moest worden gemaakt, viel Hulsen buiten de boot. Nu heeft Annan haar laten weten dat ze niet meer wordt opgeroepen.

Hulsen: ‘Voorin is de concurrentie moordend. Ik ben al 29 jaar, die jonge meiden doen het hartstikke goed. Ik moet het vooral van het harde werken hebben, zij zijn hockeyend beter. Ik had gehoopt dat ik een keer bij de groep van achttien zou zitten en een toernooi had mogen spelen. Maar dat was me helaas niet gegund’, zegt Hulsen. ‘Ik zou zelf nooit bedanken voor Oranje. Daar ben ik het type niet voor. Maar het is goed zo. Door deze beslissing is voor mij de druk bij Den Bosch er nu ook vanaf. Ik kan daar gewoon weer lekker gaan hockeyen.’

Lieke Hulsen juicht nadat ze voor Den Bosch heeft gescoord. Foto: Willem Vernes

Zware blessure

Toen na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro negen internationals afscheid van het Nederlands elftal namen, begon Annan aan een nieuw Oranje te bouwen. De toen 26-jarige Hulsen was een van de vele speelsters die zich mochten bewijzen tijdens de trainingsstage in San Fernando in Spanje in januari 2017. Daar sloeg voor Hulsen echter het noodlot toe. Tijdens de training scheurde ze haar achillespees af, waarna ze negen maanden niet kon hockeyen.

‘Dat heeft mij meteen op een achterstand gezet. Je weet natuurlijk nooit hoe het gelopen was als ik niet geblesseerd was geraakt. Maar de groep ging door. Ik ben er trots op dat ik van die blessure ben teruggekomen en heb daarna gelukkig snel weer een nieuwe kans gekregen. Ik heb altijd moeten aanpoten om goed te zijn bij het Nederlands team en dat is uiteindelijk beloond met mijn selectie voor de Pro League’, zegt Hulsen trots, die niet de enige speelster van Den Bosch is die bij de bekendmaking van de selectie slecht nieuws kreeg. Ook Frédérique Matla en Maartje Krekelaar zijn niet opgeroepen voor de trainingsgroep.

Na de Pro League-wedstrijd Nederland-Verenigde Staten deelt Lieke Hulsen handtekeningen uit. Foto: Willem Vernes

Kans gekregen van Annan

Voor Hulsen stopt de teller na ruim tweeënhalf jaar op zeven interlands, waarin ze één keer scoorde. Ze speelde wedstrijden in Australië, Nieuw-Zeeland, China en twee interlands in Nederland; een oefenwedstrijd in het Wagener Station en een Pro League-wedstrijd voor volle tribunes in Rotterdam.

‘Hoewel het bij Den Bosch hartstikke goed ging, had ik nooit durven dromen om ooit voor Oranje uit te komen. Ik ben blij dat Alyson mij die kans gegeven heeft, zodat ik altijd kan zeggen dat ik ‘m wel gehad heb. Ik ben trots op de wedstrijden die ik in Oranje heb gespeeld en sluit een mooie periode af. Het was het toetje van mijn carrière.’


2 Reacties

  1. haags-hopje

    Sympathiek en reëel verhaal. Gaat Den Bosch nog veel plezier aan beleven!

  2. ton-goderie

    Zondermeer : KLASSE. Fijn dat we in Den Bosch van haar kunnen blijven genieten !


Wat vind jij? Praat mee...