Oranje kijkt heftige zeilfilm: ‘Heel veel herkenbaars gezien’

De omstandigheden op woensdag 15 juni tijdens een training van de Heren van het Nederlands Elftal op de Arnhemse hockeyclub Upward leken soms op die van een flinke Zuidwesterstorm aan boord van een zeilboot, met een enorme hoosbui en laag water op het veld. Passend, want we spraken daar Robert van der Horst over een teambuilding-uitje dat twee dagen eerder op de agenda stond. Toen werd er gezamenlijk gekeken naar de documentaire ‘When the Boys Became Men‘, over de bemanning aan boord van de boot van team Brunel tijdens de Volvo Ocean Race, één van de zwaarste zeilraces ter wereld.

Van der Horst was onder de indruk van de film. ‘Echt een zeer inspirerend verhaal, bijzonder om te zien. Zelf heb ik niet zoveel met zeilen, maar er zaten voor ons veel herkenbare momenten in de documentaire. Vooral de voorbereiding die zij getroffen hebben, de manier waarop ze op houding en gedrag met elkaar bezig zijn, alles optimaal voorbereiden en alles uit zichzelf willen halen voor het team, zo werken wij ook.’

brunel

Op leven en dood

Het verschil is wel dat de zeilers in de documentaire soms letterlijk op leven en dood hun sport bedrijven. Gelukkig komt een wedstrijd op leven en dood in het hockey alleen spreekwoordelijk voor. Toch gebeurt er soms nog wel eens iets spannends buiten het hockeyveld. ‘Ik kan me herinneren dat we met Oranje eens een reisdag hadden dat we zouden vliegen van Zuid-Afrika naar Doha. Maar de bus viel stil, wat op die plek best gevaarlijk was. We zouden dus onze vlucht missen, moesten in twee groepen verder en stonden bovendien in the middle of nowhere. Die situatie was wel vrij stressvol voor de groep. Maar je kunt nu eenmaal niet alles controleren, niet op het veld en niet daarbuiten. De vraag is alleen hoe ga je daar mee om? Kun je op elkaar rekenen op het moment dát het dan niet goed gaat?’.

In voor avontuur

Zou Van der Horst zelf ooit zo’n heftige uitdaging als de Volvo Ocean Race aangaan als hij de gelegenheid kreeg? ‘Ik ben zeker in voor avontuur. Zoals deze zeilers deze race benaderen, met de kennis en het specialisme en de ervaring die daar achter zit, als ik daar een toegevoegde waarde aan zou kunnen leveren, dan zou ik dat zeker doen. Want ik weet hoe processen verlopen met succesvolle teams. Dat zijn ervaringen die je koestert. Die hou je je hele leven bij je. Dat gaat ook veel dieper dan alleen maar het zeilen of het hockeyen. Dat gaat over houding en gedrag en het menselijke element. Dat gaat veel verder dan het ’trucje’ zeilen of het ’trucje’ hockeyen’.

De trailer van ‘When the Boys Became Men’ kun je hier bekijken.


Wat vind jij? Praat mee...