Oranje krikt zelfvertrouwen op met knappe zege op Duitsland

De Oranjemannen hebben richting het EK het zelfvertrouwen opgekrikt. Dinsdag werd in de Pro League met 2-0 van Duitsland gewonnen. Thierry Brinkman bracht Nederland voor rust op voorsprong. Jip Janssen sleepte in het derde kwart de eindstand op de borden.

Duitsland was de laatste twee jaren weer een echte angstgegner geworden voor Oranje. Tot vandaag werd van de regerend wereldkampioen in de laatste zeven ontmoetingen maar één keer gewonnen. Een feitje dat een beetje pijn deed, richting de apotheose van deze zomer. Zaterdag verloor Oranje na shoot-outs van Duitsland, terwijl ze in de reguliere speeltijd eigenlijk beter waren.

Het was dus tijd om Duitsland ditmaal wel te raken, op de momenten dat het kon. Laten we eerlijk zijn: het duurde even voordat dit het geval was. De Duitsers, wederom zonder sterren Mats Grambusch en Christopher Rühr, duwden Nederland diep terug op de eigen helft. Er kwamen kansen. Drie aardige – waaronder een strafcorner van Gonzalo Peillat – in de eerste tien minuten. Het was een corner met een scherp randje voor Duitsland, omdat ze bij deze situatie hun video-aanvraag al verspeelden. Dat was een van de twee lichtpuntjes bij Oranje in die beginfase. Het andere moment was de corner, de eerste echte kans. Jip Janssen, die pas z’n tweede interland van deze maand speelde, pushte ‘m vanaf de kop tegen Alexander Stadler aan, de goalie van Duitsland.

De puntzakjes met friet

Net op het moment dat de Duitse nationale vrouwenploeg op de tribune de puntzakjes met friet lieten rondgaan, sloeg Nederland toe. Oranje kwam beter voor de dag in het tweede kwart, waarin de wedstrijd meer in evenwicht was. Een kansje van Tjep Hoedemakers werd nog prima gepakt door de snel uitkomende Stadler. Maar vlak daarna was het Thierry Brinkman die alsnog raak schoot. Oranje dwong een zeldzame Duitse passfout af en een paar tellen later harkte de captain van Oranje de bal binnen. Hij keerde vandaag met Janssen, Jonas de Geus en Steijn van Heijningen terug op het wedstrijdformulier. Floris Wortelboer, Derck de Vilder, Jaïr van der Horst en David Huussen stonden maandag tegen Nieuw-Zeeland nog opgesteld, maar moesten nu op de tribune toekijken.

Oranje ‘viert’ de gemiste strafbal. Foto: Willem Vernes

Zij zagen dat Nederland na rust de stijgende lijn doortrok. Thierry Brinkman was twee keer dichtbij de tweede goal van zijn ploeg, maar beide keren – binnen een minuut – was Stadler een niet te nemen horde. Zestig tellen later moest de goalie van Den Bosch wel vissen. Dat gebeurde bij de tweede corner van Nederland, die door Janssen vol tegen de touwen werd gejast. Stadler en zijn lijnstop stonden erbij, keken ernaar en incasseerden met een zucht de 2-0. Oranje had ‘opeens’ de controle te pakken in de wedstrijd, waarin de Duitse kansen spaarzamer werden. Maar toen Duitsland in de Nederlandse cirkel was beland, was het meteen extreem gevaarlijk. Een corner leidde tot een strafbal, die door Timm Herzbruch tegen de lat werd gepusht.

Nog geen minuut later raakte ook Oranje het aluminium, via Max de Bie. De middenvelder van Oranje-Rood had een prachtige eerste treffer in het Nederlands elftal op zijn stick, maar zijn backhandvolley spatte op de paal uiteen. De wedstrijd had intussen een gedaanteverwisseling ondergaan. Het saaie eenrichtingsverkeer, in Nederlands nadeel, was veranderd in een snelle Autobahn met veel tempo en spektakel.

Puntje-van-de-stoel-vertoning

Een puntje-van-de-stoel-vertoning zoals je wellicht mag verwachten van de nummers één en drie van het afgelopen WK. Twee teams die uiteindelijk allebei speelden om te winnen. Met kleine foutjes, maar wel met veel vuur. Duitsland zette nog een slotoffensief op poten, maar Nederland hield kranig stand. Ze kregen zelfs nog een reuzenkans op de 3-0, maar Thijs van Dam miste drie minuten voor tijd een strafbal. De meeste speelsters van de Duitse vrouwenploeg maakten dat moment niet meer mee. Die waren – de frietzakken keurig opgeruimd – al vertrokken.

Jip Janssen heeft Oranje op 2-0 voorsprong gepusht. Foto: Willem Vernes

Er kwamen nog twee Duitse corners, maar die konden een Nederlandse zege niet meer voorkomen. Een zege die komt op een lekker moment, zo relatief kort voor het EK. Duitsland zal heus niet van de leg zijn door dit resultaat, dat niet. Maar belangrijker is het vertrouwen wat Nederland tankt met deze knappe overwinning. Winnen van de wereldkampioen is – cliché – lekker. Helemaal als dat straks een van de grote tegenstanders is op het Europees kampioen. Dat Duitsland niet helemaal compleet was: soit. Dat neemt Oranje vandaag graag op de koop toe.