Oranje loopt met ‘zware benen’ pas na rust uit op Maleisië

De pittige trainingen van de afgelopen weken speelden de Oranje Heren dinsdagmiddag duidelijk parten in de officiële oefeninterland tegen Maleisië. Elf dagen voor de eerste wedstrijd op het EK tegen Ierland won de ploeg van bondscoach Max Caldas daardoor moeizaam van de Aziaten. Met ‘zware benen’ liep Oranje pas na rust uit naar 6-4.

Tijdens het oefenduel op een nagenoeg leeg sportpark in Breda leek behalve de EK-sfeer ook de EK-vorm nog ver weg bij Oranje. Zeker de eerst twee kwarten speelde Oranje slordig, leed onnodig veel balverlies en verdedigend vielen er te veel gaten en te veel tegendoelpunten tegen de watervlugge Aziaten.

Caldas, die de wedstrijd wederom vanaf de videotoren bekeek, beklaagde zich tijdens de wedstrijd een paar keer openlijk over zaken die hem niet bevielen, maar toonde zich na afloop allesbehalve bezorgd over de vorm bij zijn ploeg. ‘We hebben vorige week hard getraind en deze week is ook pittig. Dat merk je aan de sloomheid in de ploeg, de spelers klaagden ook veel over zware benen. Ik zei tegen Taco (van den Honert, assistent, red.) in de eerste helft: het lijkt wel een wedstrijd tussen heren 3 en heren 4.’

Max Caldas (links) bekijkt vanuit de videotoren het spel van de Oranje Heren tegen Maleisië. Foto: Willem Vernes

De bondscoach had er wel begrip voor dat zijn spelers met de handrem erop speelden. ‘Dit is niet het moment dat we moeten pieken. Ik weet ook hoe de spelers denken: dit soort potjes vlak voor het EK wil iedereen veilig doorkomen en dan volgende week lekker beginnen.’

Lichte blessure Van Puffelen

Tegen Ierland begint Caldas op zaterdag 17 augustus dan normaal gesproken weer met Diede van Puffelen. De middenvelder van Rotterdam kampt met een lichte hamstringblessure en werd uit voorzorg aan de kant gehouden tegen Maleisië. Zijn EK lijkt door de blessure niet in gevaar te komen. In zijn plaats speelde nu Floris Wortelboer, de speler van Bloemendaal die in Antwerpen genoegen moet nemen met een rol als reserve.

Floris Wortelboer speelde tegen Maleisië door een blessure van Diede van Puffelen. Op de voorgrond Jelle Galema. Foto: Willem Vernes

Goed nieuws vanuit de ziekenboeg was er alvast van Mirco Pruyser. De aanvaller van Amsterdam kon vorige week amper trainen door onwillige rug, maar draaide tegen Maleisië weer volop mee en toonde zijn scherpte voor het doel met twee treffers. Het eerste doelpunt scoorde hij uit zijn eerste balcontact na een paar minuten, zijn tweede en Nederlands derde treffer was er een om in te lijsten. Het voorbereidende werk was van Jeroen Hertzberger, waarna Pruyser de bal steenhard in de bovenhoek joeg. Dat de bal door de goalie nog licht werd getoucheerd, deed niets af aan de schoonheid van alweer zijn 64ste goal in 110 interlands.

‘Goede zaken gezien’

Dankzij de goals van Pruyser en een benutte strafcorner van Jip Janssen stond Nederland bij de rust met 3-2 voor. Caldas mocht de ‘zware benen’ van zijn spelers dan wel ‘logisch’ vinden, hij gaf in de rust toch aan dat het beter moest. ‘Dat hebben de spelers in de tweede helft goed opgepikt’, vond Caldas. ‘We scoren uiteindelijk vandaag toch zes keer en ik heb in het spel veel goede zaken gezien waarmee we verder kunnen.’

Het vuistje van Jip Janssen na zijn benutte strafcorner in de bovenhoek. Foto: Willem Vernes

Dat was in het derde kwart in ieder geval de benutte strafcorner van Jip Janssen. Was zijn corner voor de rust nog een rollertje dat op lachwekkende wijze door de benen van de Maleisische goalie ging, zijn tweede corner ging steenhard in de bovenhoek ver buiten bereik van diezelfde keeper. Het gebalde vuistje dat volgde bij Janssen, was volledig terecht.

Noemenswaardig was ook zeker de 5-3 van Jelle Galema met een backhand, die werd voorafgegaan door een fraaie aanval opgezet door middenvelder Billy Bakker. Nadat in de slotfase Thierry Brinkman (6-3) en Faizal Saari (6-4) scoorden, werd vooral het laatste fluitsignaal van arbiter Coen van Bunge door de puffende spelers met enthousiasme begroet.

Nederland – Maleisië 6-4 (3-2)
1-0 Mirco Pruyser
1-1 Shahril Saabah
2-1 Jip Janssen (sc)
3-1 Mirco Pruyser