Oranje maand voor WK-start hard onderuit tegen Groot-Brittannië

De Oranje Heren zijn het nieuwe seizoen van de Pro League gestart met een confronterende verliespartij. In het Argentijnse Santiago del Estero ging de ploeg van Jeroen Delmée met 0-3 onderuit tegen Groot-Brittannië. Een zure gewaarwording, exact een maand voor de start van het WK. 

Over eenendertig dagen om precies te zijn, staat de eerste WK-wedstrijd in India op het programma. Op 14 januari wacht Maleisië. De start van de Pro League is de laatste test voor Delmée en zijn troepen om de ultieme puntjes op de i te zetten. 

Een week waarin Oranje zich – behalve de krachtmeting van dinsdagavond – ook kan meten aan Argentinië (woensdag- en zaterdagavond) en nogmaals aan de Britten (vrijdagavond). Het is ook een periode met een keerzijde: in een maand tijd van Zuid-Amerika naar India. Een compleet ander klimaat en tijdzone. 

Lang wachten op eerste doelpoging 

Zowel Oranje, dat aantrad zonder Seve van Ass, Joep de Mol, Thijs van Dam en Jaïr van der Horst, als de Britten presteerden het om in het eerste kwart geen enkele echte doelpoging te creëren. Het duurde welgeteld tweeëntwintig minuten voordat de eerste sluitpost – die van Groot-Brittannië – in actie moest komen. Op een sleeppush van Jip Janssen redde Oliver Payne.

Teleurstelling bij Terrance Pieters. Foto: WorldSportPics

Ondanks het gebrek aan kansen, was het alles behalve saai in Argentinië. Het spel ging op en neer en Oranje – dat de vorige editie van de Pro League won – en de Britten leken gelijkwaardige opponenten. Het was al snel duidelijk dat de ploeg met de beste verdediging er waarschijnlijk met de winst vandoor zou gaan. 

Wallace en Roper 

Na de eerste speldenprik van Janssen, werd niet veel later ook de defensie van Oranje getest. Keeper Pirmin Baak greep goed in bij een Britse corner, maar een minuut later was de tegentreffer toch een feit. Oranje stond bij een vrije bal vlak over de middenlijn te slapen en daar profiteerde HGC-speler Zachary Wallace van. Hij versnelde door de as van het veld naar de kop van de cirkel en haalde uit met zijn backhand: 0-1. 

Daar bleef het niet bij. En weer omdat Oranje – in dit geval Lars Balk – even niet scherp genoeg was. De verdediger van Kampong leverde de bal in, waardoor de Britten in overtal en vrij eenvoudig via Phil Roper ook voor de volgende treffer tekenden. De Engelse spits verschalkte zijn oude OR-ploeggenoot Blaak: 0-2. 

Groot-Brittannië viert het tweede doelpunt. Foto: WorldSportPics

Strafbal voor de Britten

Halverwege kwart drie sloop langzaam maar zeker de frustratie in het spel van Oranje. Dat resulteerde in een groene prent voor Dennis Warmerdam. Een dure kaart bleek achteraf, want in overtal maakte GB ook de derde treffer. Pirmin Blaak greep tweemaal sterk in, maar de derde inzet belandde vanuit de scrimmage op de voet van Jip Janssen, die op de doellijn stond. Een strafbal volgde en die pushte Wallace moeiteloos binnen: 0-3. Groot-Brittannië had nog kans om uit te lopen naar 0-4 of zelfs 0-5, maar een schot van Wallace en de sleep van Sam Ward werden onschadelijk gemaakt. 

Oranje maakte ook in het laatste kwart geen kans tegen Groot-Brittannië. Ook een alles-of-niks-offensief bleef uit. Janssen mocht in de slotminuten nog twee keer aanleggen voor een eretreffer, maar Oliver Payne hield zijn doel schoon. Het werd nog pijnlijker toen Steijn van Heijningen onderuit werd gelopen en naar zijn hamstring leek te grijpen. De aanvaller keerde niet meer terug binnen de lijnen. 

Een pijnlijke nederlaag dus voor Oranje. Liever nu, dan over een maand de deksel op de neus. Delmée heeft met zijn mannen nog drie wedstrijden om de opgelopen kater van zich af te spelen en in de vereiste WK-vorm te komen.

Jeroen Delmee. Foto: WorldSportPics

Nederland – Groot-Brittannië 0-3 (0-2)

28. Zachary Wallace 0-1
30. Phil Roper 0-2
39. Zachary Wallace 0-3 (SB)


1 Reactie

  1. robdux

    Dat vele gereis voor een potje hockey is echt belachelijk. Het mag wat kosten.


Wat vind jij? Praat mee...