Oranje naar troostfinale na fatale slotminuut tegen Spanje

De Oranje Heren hebben vrijdagavond in de slotminuut een overwinning op Spanje uit handen gegeven. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmée moest winnen van het gastland voor een plek in de finale van het vierlandentoernooi, maar kreeg veertig seconden voor tijd de gelijkmaker (3-3) om de oren. Zondag speelt Oranje om 13.00 uur de troostfinale in Terrassa tegen India.

Teleurstelling bij aanvoerder Thijs van Dam, woede bij Jorrit Croon. Ze waren er bijna. Maar het laatste kansje, het slotoffensief en de uiterste krachten van de Spanjaarden zorgden voor een enorme afknapper bij Oranje. Goudhaantje Alvaro Iglesias tikte na een aanval over de linkerkant binnen en verzekerde zijn ploeg daarmee van een plek in de finale. Hij stuurde Oranje naar de wedstrijd die het niet wilde spelen: de strijd om plek drie tegen India.

Een gelijkspel, terwijl Oranje de hele wedstrijd op voorsprong stond. Het leidde tien minuten voor tijd zelfs met 3-1, maar kreeg in het vierde kwart twee tegengoals om de oren. Dat gebeurde in een week die sowieso al niet al te vlekkeloos liep. Oranje was tegen dinsdag Engeland beter, maar vergat te scoren (1-1) en tegen India kwam het woensdag op het einde zelfs nog goed weg (1-1). Twee schamele punten, waardoor er vrijdagavond gewonnen moest worden, voor een plek in de finale.

Dat mislukte.

Bijna een vroege achterstand

De Oranjemannen begonnen niet al te sterk aan het derde duel in Terrassa. Het was Joaquin Menini die al na drie minuten aan mocht leggen voor de allereerste strafcorner. Doelman Derk Meijer – die dit duel de voorkeur kreeg boven Maurits Visser – keerde de inzet, gesteund door lijnstopper Jorrit Croon. Samen zorgden ze ervoor dat de ploeg van Jeroen Delmée niet tegen een vroege achterstand aankeek.

Seve van Ass. Foto: David Ramírez Rodríguez

Ook Oranje mocht later aanleggen voor een strafcorner, maar met topschutter Jip Janssen op de tribune, bleven de kansen onbenut. Teun Beins pushte voor rust driemaal op de Spaanse uitloper. Janssen was niet de enige ervaren kracht die toekeek in het Estadi Marti Colomer. Duco Telgenkamp, aanvoerder Thierry Brinkman, Derck de Vilder, Steijn van Heijningen en Lars Balk vergezelden hem.

De knappe treffer van Hoedemakers

Vlak voor het einde van het eerste kwart was daar aanvaller Tjep Hoedemakers met zijn treffer. Hij draaide knap weg in een drukke cirkel. Schermde de bal in de aanname goed af, hield overzicht toen de Spaanse keeper Adrian Rafi op hem afstormde en pushte zorgvuldig halfhoog in de verre hoek.

De voorsprong deed Oranje goed. Hoewel Spanje drie strafcorners kreeg (alle drie onschadelijk gemaakt door Meijer) was het de ploeg van Delmée die beter in de wedstrijd zat. Oranje leek vlak voor rust zelfs op een 2-0 voorsprong te komen. Boris Burkhardt tikte een voorzet over de doellijn, maar net niet voordat de toeter klonk. Balen voor Oranje en voor Burkhardt.

De treffer van Tjep Hoedemakers. Foto: David Ramírez Rodríguez

Burkhardt maakt eigen pechgevalletje goed

Maar de aanvaller – die vrijdagavond zijn achtste interland speelde – maakte het pechgevalletje goed in het derde kwart. Vanaf de rand van de cirkel pegelde hij met zijn forehand de 2-0 binnen. Geen vuiltje aan de lucht voor Oranje.

Althans, dat leek zo. Tot Bloemendaal-verdediger Beins wat onhandig verdedigde in zijn eigen cirkel en daarmee een strafbal tegen kreeg. Marc Miralles pushte vol overtuiging de linkerkruising in: 2-1. Daar kon Meijer niks aan veranderen, ook al keepte hij een sterke wedstrijd. Maar toen Oranje niet veel later via Koen Bijen de voorsprong weer uitbreidde, leek die tegengoal slechts een smetje op het succes.

Maar weer viel de tegentreffer veel te eenvoudig. Dit keer zelfs nog in dezelfde minuut. Marc Recasens pushte de aansluiting binnen (3-2) en daarmee bewees Spanje dat het vrijdagavond nog lang niet gedaan was in het zwoele Terrassa.

Een pijnlijke domper

Spanje forceerde, probeerde van alles en werkte met man en macht aan het slotoffensief. En dat werkte voor de ploeg van bondscoach Max Caldas. Aanvoerder Alvaro Iglesias tikte van dichtbij de gelijkmaker binnen. En die ene treffer – veertig seconden voor tijd – deed Oranje de das om. Spanje plaatste zich daardoor voor de finale tegen Engeland, Oranje moet genoegen nemen met een duel tegen India.

Een teleurstelling en vooral een flinke domper, zo vlak voor het EK. Alles behalve een fijne start voor de titelverdediger in Mönchengladbach.