Oranje neemt na rust afstand van Zuid-Afrika: 5-0

Het Nederlands elftal heeft woensdag in Tokio de derde groepswedstrijd van de Olympische Spelen met 5-0 van Zuid-Afrika gewonnen. De Oranje Dames waren veel sterker dan de tegenstander, maar hadden net als tegen Ierland vooral in het begin van de wedstrijd moeite met scoren. Twee goals waren afkomstig van de stick van Frédérique Matla. Lauren Stam speelde haar honderdste interland. Nederland heeft zich nu officieel geplaatst voor de kwartfinale.

Zaak voor Oranje was om tegen de nummer zestien van de wereld vooral de aanvallers vertrouwen te laten tanken. Tegen Ierland haalde Nederland afgelopen maandag veel kansen, maar scoorde het vier keer, relatief weinig in vergelijking met het hoge aantal cirkelpenetraties. Alyson Annan drukte de speelsters op het hart om elke kans aan te vliegen alsof het de enige van de wedstrijd was.

Tegen Zuid-Afrika lukte dat zeker in het begin van de wedstrijd niet. Het eerste kwart was veel stroever dan de manier waarop de Oranje Dames tegen Ierland aan de wedstrijd begonnen. Wel waren ze beter dan Zuid-Afrika, dat zich vooral terugtrok in de eigen 23 meter. Wat vooral opviel, was dat de strafcorner haperde. Van de dertien corners gingen er twee in, waarvan één via een directe push.

Felice Albers scoorde alweer haar vierde goal van deze Spelen. Foto: Koen Suyk

Rake sleeppush van Frédérique Matla

Nederland kreeg het eerste kwart drie strafcorners, die Caia van Maasakker alle drie niet verzilverde. Op een schot van Maria Verschoor na creëerde Oranje de eerste vijftien minuten weinig serieuze kansen. Meteen aan het begin van het tweede kwart was het Frédérique Matla die Nederland na een mooie één-twee met Lidewij Welten alsnog naar een 1-0 voorsprong schoot. De spits van Den Bosch scoorde voor de negende interland op rij. Alleen Maartje Paumen (tien) en Lisanne Lejeune  (twaalf) zetten ooit een langere reeks neer.

De rest van het tweede kwart regende het kansen voor Oranje. Schoten waren er van Laura Nunnink, Lidewij Welten, Felice Albers en Frédérique Matla. Via Van Maasakker en Matla vuurde Nederland ook twee strafcorners af op de Zuid-Afrikaanse keepster Phumelela Mbande, maar de scherpte ontbrak. 1-0 was de ruststand.

Direct aan het begin van het derde kwart was het even oppassen geblazen, toen Xan de Waard een groene kaart kreeg en Van Maasakker een strafcorner weggaf. De bal werd echter slecht gestopt door Zuid-Afrika, waarna Nederland kon uitverdedigen. Het bleek praktisch de enige keer dat de tegenstander iets van gevaar stichtte.

Laurien Leurink speelde na rust met een petje. Foto: Koen Suyk

Opnieuw een goal van Felice Albers

Vervolgens haalde Oranje weer een strafcorner, de zesde van de wedstrijd. Deze keer kreeg Matla de voorkeur boven Van Maasakker. Met een push door de benen van keepster Mbande bouwde ze de voorsprong uit naar 2-0.

Vanaf dat moment werd Nederland scherper voor het doel. Het verschil in niveau begon zich uit te betalen. Marloes Keetels tikte na drie gemiste strafcorner als aangeefster van de volgende strafcorners bij de tweede paal de 3-0 binnen. De voorsprong groeide daardoor alsnog tegen het zwakke Zuid-Afrika.

Acht minuten voor tijd pikte ook Felice Albers weer een doelpunt mee, door een assist van Maria Verschoor binnen te tippen (4-0). Het was alweer haar vierde goal deze Olympische Spelen. Daarna tikte Verschoor zelf de 5-0 binnen, na een bal van Matla. Zodoende won Nederland alsnog met prima cijfers, al blijft er voorin ruimte voor verbetering.

Nederland – Zuid-Afrika 5-0 (1-0)
16. Frédérique Matla 1-0
35. Frédérique Matla (sc) 2-0
42. Marloes Keetels (sc) 3-0
52. Felice Albers 4-0
55. Maria Verschoor 5-0