Oranje-productie Frédérique Matla stijgt tot recordhoogte

Frédérique Matla begint dinsdagavond tegen Duitsland aan haar 53ste interland voor Oranje. De spits van Den Bosch maakte sinds haar debuut op 11 juni 2017 al 33 interlanddoelpunten, een fenomenaal aantal dat wereldwijd door geen enkele andere international wordt overtroffen.

De enige twee speelsters die op dit moment de productie van Matla kunnen evenaren zijn de Canadese Brienne Stairs en Gurjit Kaur uit India. Voor Stairs staat de teller sinds 10 juni 2017 op 33 goals in 45 interlands, terwijl Kaur net zoveel doelpunten maakte in 51 wedstrijden.

Hoe indrukwekkend de scoringsdrift van Stairs en Kaur ook is, feit is dat zij hun doelpunten maken in dienst van respectievelijk de nummers 21 en 9 van de FIH wereldranglijst. Zij staan zodoende op toernooien minder vaak oog in oog met de beste landen ter wereld in het vrouwenhockey.

Ook Van Maasakker en Welten trefzeker

Als gekeken wordt naar de zes hoogstgeklasseerde landen op de wereldranglijst, dan kan alleen de Spaanse international Lola Riera de productie van Matla bijbenen. Riera maakte de voorbije twee jaar 32 goals in 67 interlands voor de Spaanse ploeg. Matla’s ploeggenoten Caia van Maasakker (31 goals uit 61 duels) en Lidewij Welten (25 uit 40) tonen zich ook uiterst productief in die periode.

Namens Argentinië, de voornaamste concurrent van de Oranje Dames in het hedendaagse hockey, gooien Julieta Jankunas, Delfina Merino en Maria Granatto hoge ogen met respectievelijk 29, 26 en twintig doelpunten sinds 10 juni 2017.

Fraaie scorereeksen Matla

Matla was in haar laatste 21 interlands goed voor negentien doelpunten en kwam in haar laatste vijf duels met Oranje telkens tot scoren (zes doelpunten in totaal). Afgelopen zaterdag in het Pro League-duel met Groot-Brittannië (2-0 zege) scoorde ze bovendien voor de zevende keer op rij in een interland op Nederlandse bodem.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een grotere weergave. Bron data: FIH


4 Reacties

 1. Charly Staal

  Geweldige cijfers zijn dit. Wat een prestatie 😃

 2. SVS

  Wat typisch hockey.nl om de spelers van Canada en India weer te kort te doen. Tuurlijk staat Canada soms tegen over bv Venezuala als het gaat om de Pan-Am Championship, das lekker voor een spits. Maar diezelfde speler speelt ook met veel minder vaardige ploeggenoten dan Matla de kwalificatie voor bv het WK tegen landen uit de top10 van de wereld. Tuurlijk fantastisch wat Matla heeft gepresteerd, maar het "underplayen" van niet Nederlandse prestaties mag hockey.nl echt mee ophouden.

 3. robvisser

  Lijkt me niet zo raar dat hockey.nl die nuance aanbrengt. Matla acteert nu eenmaal op het allerhoogste niveau en dat is natuurlijk wel even anders. Verder goed om te weten dat Stairs en Kaur ook prima presteerden. Ik had nog nooit van deze spelers gehoord en nu is dit anders.

 4. Ramon Min

  We hebben even navraag gedaan bij de Canadese bond: Brienne Stairs is echt een grote dame in het Canadese vrouwenhockey. In 158 interlands scoorde ze al 89 keer.


Wat vind jij? Praat mee...