Oranje sluit eerste week EK-voorbereiding af met winst op Duitsland

In een gemoedelijke sfeer, voor zo’n tweehonderd toeschouwers, heeft het Nederlands elftal zondagochtend in het Duitse Krefeld met 2-3 gewonnen van Duitsland. Het was het sluitstuk van de eerste week voorbereiding op het EK in Antwerpen.

Terwijl bondscoach Max Caldas op de videotoren stond met video-analist Ronald Brouwer, zaten assistenten Rick Mathijssen en Taco van den Honert op de twee stoeltjes naast de dug-out. De rolverdeling leek net als vrijdag in Krefeld (3-2 nederlaag) even omgedraaid. Normaal beklimt de nieuwe assistent Mathijssen de toren en staat Caldas op het veld om de manschappen toe te schreeuwen. Op deze manier krijgt Mathijssen – oud-coach van Amsterdam Dames 1 – een spoedcursus Oranje Heren coachen vanaf de bank. Hij mag meteen vol aan de bak, ook in de pauzes van de kwarten.

Oranje begon in Krefeld furieus aan de wedstrijd en haalde binnen zestig seconden de eerste strafcorner, dankzij goed druk zetten. De strafcorner werd verkeerd aangegeven, maar door Mink van der Weerden naar een vlammend schot getransformeerd, dat gered werd door de Duitse keeper Victor Aly.

De line-up met de volksliederen.

Slordigheden passen in deze fase voorbereiding

Een heerlijke lange pass van Jeroen Hertzberger naar Thierry Brinkman leverde daarna een schietkans op voor Brinkman, maar die wist de Duitse keeper niet te passeren. Even later verloor aanvoerder Billy Bakker in de verdediging makkelijk de bal aan de levensgevaarlijke Timm Herzbruch. Uit de strafcorner die volgde scoorde Duitsland hun eerste strafcorner uit de voor hen bekende variant: via verschillende schijven terug naar aangever Mathias Müller, die de 1-1 scoorde.

In de oefeninterland, die half twaalf ’s ochtends begon, was het soms slordig. Af en toe simpel balverlies was beide teams niet vreemd. Dit zijn na een vakantie tussendoor ook de eerste serieuze schermutselingen, richting het EK dat half augustus begint in Antwerpen en waar beide elftallen elkaar treffen in de poulefase. De finetuning volgt nog. Bij Duitsland werd de EK-selectie zaterdag bekend gemaakt. Oranje volgt later deze week.

Na een wervelend eerste kwart, zakte het tempo in het tweede kwart. De actieve Hertzberger, die strooide met goede passes, vond al snel met zijn backhand Terrance Pieters, die van dichtbij de 1-1 kon aantekenen. De spelers bleven elkaar veel coachen. Het ‘hoog, hoog, hoog’, kwam nu vaak van de spelers zelf. Het druk zetten was een van de thema’s, vertelde spits Mirco Pruyser achteraf. Dat was te zien en te horen in de communicatie tussen de spelers en de verschillende momenten dat Oranje ervoor koos om wél en niet druk te zetten.

Het publiek op de tribune in Krefeld, net over de grens.

Sam van der Ven hield in het derde kwart zijn doel schoon

Na de rust schoot Oranje uit de startblokken: Jeroen Hertzberger wist een harde voorzet van de sterk spelende Floris Wortelboer op waarde te schatten. De topscorer van de Hoofdklasse stopte, legde aan en schoot met zijn forehand onberispelijk in de lange hoek. Daarna was het Sam van der Ven die Oranje op een 2-1 voorsprong hield. De HGC-keeper redde op backhands van Florian Fuchs, Dan Nguyen en weer Fuchs en hield zo knap zijn goal schoon. Hoogtepunt van dit kwart was de fenomenale schijnpass van Sander de Wijn, waar de Duitse toeschouwers op de kleine tribune lang over napraatten. Verdediger De Wijn deed alsof hij naar achteren pastte, maar flatste de bal schitterend breed over het hele veld. Een bal die weinig mensen aan zagen komen.

Consternatie ontstond toen Mink van der Weerden een schot wilde stoppen van Nguyen en daarvoor een strafcorner tegen kreeg. Een van de aanvoerders van Oranje was het niet eens met de beslissing van de Nederlandse scheidsrechter Coen van Bunge en gooide hard zijn stick op de grond, waarna hem de gele kaart werd gepresenteerd.

Terrance Pieters aan het jagen.

Bjorn Kellerman scoorde de winnende goal

In het laatste kwart combineerden Christopher Rühr en Fuchs naar de 2-2. Daarna was het Oranje, dat nadrukkelijk op zoek ging naar de overwinning. Een schitterende combinatie tussen Hertzberger, Jonas de Geus en Sander Baart strandde net voor de doellijn. Een mooie een-twee tussen Seve van Ass en Pruyser werd net niet afgerond en ook een grote kans wist Pruyser niet te scoren.

Uiteindelijk was het Bjorn Kellerman, die na een lange pass van achteren de bal goed aannam in de Duitse cirkel en twee minuten voor tijd de 2-3 met zijn backhand scoorde. Zo kon Oranje met een prima gevoel terugrijden naar Nederland.

Zondag werd dan de 50ste van Kellerman gevierd

Opmerkelijk detail: Bjorn Kellerman speelde vrijdag zijn vijftigste interland. Een bijzonder jubileum waarbij de international traditiegetrouw in de spotlights wordt gezet. Maar Kellerman stond vrijdagavond in Duitsland na de wedstrijd te wachten op een intiem feestje, wat maar niet zou komen.

Zondag, na zijn 51ste interland, werd dat foutje goed gemaakt door het Nederlands elftal. Bjorn Kellerman kreeg in een besloten bijeenkomst op Krefeld een oranje shirt met rugnummer 50 en zijn naam erop. En omdat hij vrijdagavond ‘vergeten’ was, kreeg hij voor de lol ook nog een extra shirt waar met stift ’51’ op was getekend. Voor de interland van zondag, waar hij de winnende goal scoorde. Komende week horen Kellerman en zijn teamgenoten of ze bij de EK-selectie zitten, in de jacht op de derde EK-titel op rij.

Duitsland-Nederland 2-3 (1-1)
’12 Mathias Müller 1-0 (sc)
’18 Terrance Pieters 1-1
’39 Jeroen Hertzberger 1-2
’48 Florian Fuchs 2-2
’58 Bjorn Kellerman 2-3


Wat vind jij? Praat mee...