Oranje sluit Europese deel voorbereiding af met zege op Spanje

De Oranje Heren hebben het Europese deel van hun voorbereiding op de Olympische Spelen afgesloten met een 2-1 overwinning op Spanje. Mink van der Weerden was donderdag in Madrid het goudhaantje door uit een strafcorner in de laatste minuut de winnende treffer voor de ploeg van coach Max Caldas te maken.

De Oranjemannen vertrekken door de zege vrijdag met een goed gevoel uit Spanje, waarna ze koers zetten richting Tokio. In Japan worden de laatste puntjes op de i gezet, voordat volgende week zaterdag België de tegenstander is in de openingswedstrijd van Oranje op de Spelen.

Aan elkaar gewaagd

Onder de Spaanse zon gaven de thuisploeg en Nederland donderdagmorgen vol gas in hun tweede onderlinge treffen in twee dagen. Woensdag troffen beiden teams elkaar ook in Madrid, toen eindigde de wedstrijd in een 3-3 gelijkspel.

Ook in de tweede wedstrijd waren de twee olympische teams behoorlijk aan elkaar gewaagd. Nederland was sterker in de openingsfase. Dat resulteerde al in de derde minuut in een strafcorner, maar die leverde geen succes op. In het vervolg van het eerste kwart golfde het spel op en neer, maar creëerde geen van beide ploegen grote kansen. De beste was nog voor Jeroen Hertzberger. De spits kon een strakke voorzet van Seve van Ass echter niet tot doelpunt promoveren. Zo eindigde het eerste kwart in 0-0.

Mirco Pruyser op scherp in de cirkel. Foto: Jeroen Mansier

In het tweede kwart toonde verdediger Mink van der Weerden aan dat hij ruim een week voor het begin van de Spelen in vorm komt. Met een fraaie air dribble over de achterlijn bracht hij de Spaanse defensie in verlegenheid. Zijn voorzet was bedoeld voor aanvoerder Billy Bakker, maar die miste de bal en kon hierdoor doelman Quico Cortes niet testen. De actie van Van der Weerden was voor beide ploegen het sein om er vol voor te gaan. Het tempo ging omhoog en er ontspon zich zo een lekkere wedstrijd. Doelpunten werden er voor de rust niet meer gemaakt.

Openingstreffer

Waar Nederland in de eerste twee kwarten iets sterker was, trok Spanje na de rust het spel wat meer naar zich toe. Dat resulteerde al snel in de eerste Spaanse corner van de wedstrijd, die door Oranje onschadelijk werd gemaakt. Ook Nederland kreeg wat kansen in het derde kwart, maar het was de thuisploeg die op voorsprong kwam. Spanje kreeg een corner in de buzzer, die via Albert Beltran, oud-speler van Rotterdam, buiten bereik van doelman Pirmin Blaak in de bovenhoek belandde: 1-0.

Doelpuntenmaker Billy Bakker balt zijn vuist. Foto: Jeroen Mansier

Net als in de wedstrijd van woensdag moest Nederland in het laatste kwart dus een achterstand wegwerken. Waar het toen Mirco Pruyser was die met twee treffers een nederlaag voorkwam, was het nu zijn ploeggenoot bij Amsterdam, Billy Bakker, die de gelijkmaker scoorde na een voorzet van Thierry Brinkman: 1-1.

Vermakelijke slotfase

Het doelpunt van Bakker zorgde voor een vermakelijke slotfase, waarbij beide ploegen vol voor de winst gingen. De Oranje Heren konden uiteindelijk juichen na een benutte strafcorner van Van der Weerden in de slotminuut. Het was de eerste interlandgoal van Van der Weerden sinds 29 oktober 2020 (Pro League, thuis tegen Groot-Brittannië, 3-1). Hij maakte daarmee een einde aan een reeks van tien interlands zonder goal, zijn langste serie zonder treffer in Oranje.

Concentratie voor de beslissende corner van Oranje met doelpuntenmaker Mink van der Weerden en collega-schutter Jip Janssen op de kop van de cirkel. Foto: Jeroen Mansier

In zijn rijke carrière was dit alweer zijn 113de doelpunt. Daarmee evenaarde Van der Weerden Stephan Veen op de topscorerslijst aller tijden van Oranje en staat hij nu gedeeld negende.

Spanje – Nederland 1-2
45. Albert Beltran 1-0
52. Billy Bakker 1-1
60. Mink van der Weerden (sc) 1-2