Oranje start Pro League-seizoen met magere zege tegen Britten

De Oranje Dames zijn het nieuwe Pro League-seizoen met een minimale zege begonnen. In het warme Argentijnse Santiago del Estero versloeg de ploeg van Paul van Ass dinsdagavond Groot-Brittannië met 2-1. Woensdag en zaterdag speelt de ploeg tegen Argentinië, vrijdag opnieuw tegen de Britten. 

De eerste test na de nieuwe start voor Oranje, die na de zomer begon, na een roerige tijd. Onder leiding van nieuwbakken bondscoach Paul van Ass. Voorvechter van het aanvallende hockey. Zijn visitekaartje. Zijn motto. Liever met 6-4, dan met 2-0 winnen. 

Met die kennis, was de 1-1 stand na het eerste kwartier dan ook tekenend. Oranje schoot uit de startblokken en haalde binnen dertig tellen de eerste strafcorner van de wedstrijd. Dat leverde niet direct een voorsprong op: de inzet van Yibbi Jansen – twee weken eerder tegen Ierland nog goed voor een hattrick – werd knap onschadelijk gemaakt. Maar de eerste treffer kwam er alsnog. Freeke Moes beloonde het aanvallende spel met hoge druk en snelle omschakeling met een snoeiharde backhand. Een rebound na de poging van Marente Barentsen, die eigenlijk al had moeten scoren. 

Oranje viert de eerste treffer. Foto: WorldSportPics

Maar het aanvallende spel had ook een keerzijde. Het zorgde ook voor ruimtes achter de Oranje defensie, waardoor de Britten eigenlijk uit de eerste de beste kans voor de gelijkmaker zorgden. Isabelle Petter stond op de goede plek en strafte twee achtereenvolgende stopfouten genadeloos af. Van dichtbij passeerde zij keepster Josine Koning, die dinsdagavond de voorkeur kreeg boven Anne Veenendaal. 

Loepzuiver in de linkerkruising 

Maar Oranje – met Luna Fokke, Rosa Fernig, Lidewij Welten en Pien Dicke op de tribune – vocht zich terug. Margot van Geffen probeerde uit te halen met haar backhand, maar versierde daar uiteindelijk een strafcorner mee. Die pushte Yibbi Jansen vervolgens loepzuiver in de linkerkruising. Later had Maddie Hinch wel antwoorden op de sleepcorners van de speelster van SCHC. 

De Britten kwamen er eigenlijk niet meer aan te pas, maar onder leiding van aanvoerder Xan de Waard vergat Oranje de voorsprong uit te bouwen. Moes probeerde het nog een keer met haar backhand, Jansen met haar corner (ze mocht in totaal zeven keer aanleggen) en Marijn Veen was dichtbij via de achterlijn. Maar keer op keer stond het vizier niet op scherp. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de omstandigheden in het gloednieuwe Argentijnse complex, waar de temperatuur opliep tot vijfendertig graden in een stadion zonder airco. 

Paul van Ass aan het woord. Foto: WorldSportPics

Magere marge 

Het spelbeeld was duidelijk. Oranje was beter dan de Britten, maar dat bleek niet uit de marge. De ploeg van Van Ass maakte het zichzelf onnodig moeilijk, zeker toen het laat in het derde kwart een eerste strafcorner tegen kreeg. Koning bracht redding op de sleep van Grace Balsdon. 

De regerend olympisch en wereldkampioen kreeg handenvol kansen en corners, maar gescoord werd er niet meer. Daarmee was de eerste Pro League-zege een feit, maar ging het onnodig moeizaam tegen de nummer vier van de wereld. Oranje treft woensdagavond Argentinië, een tegenstander van een ander formaat en niveau. 

Nederland – Groot-Brittannië 2-1 (2-1)

8. Freeke Moes 1-0
12. Isabelle Petter 1-1 
18. Yibbi Jansen 2-1 (sc)


Wat vind jij? Praat mee...