Oranje tankt vertrouwen in spektakelstuk met Argentinië

De Oranje Heren hebben het broodnodige vertrouwen getankt in de richting van het aanstaande wereldkampioenschap. Na drie matige optredens voor de Pro League in Argentinië, versloeg de ploeg van bondscoach Jeroen Delmée zondagnacht de thuisploeg met een zwaar bevochten overwinning: 2-4.

Oranje kwam met 0-2 voor, gaf die voorsprong in een tijdbestek van een paar minuten weg, maar hield in een spectaculaire slotfase het hoofd koel waardoor er eindelijk weer werd gewonnen. De opluchting en blijdschap waren na afloop van de zege in Santiago del Estero dan ook van de gezichten af te scheppen.

Dat was begrijpelijk, want de stemming in het Oranje-kamp was behoorlijk in mineur na teleurstellende beurten tegen Argentinië (2-2, verlies shoot-outs) en Groot-Brittannië (3-0 nederlaag en 1-1, verlies shoot-outs).

Ook bij Delmée moet een last van zijn schouders zijn gevallen. Al weet de bondscoach dat hij met slechts 27 dagen tot de start van Nederland op het WK in India, nog wel een uitdaging heeft. Want hoewel de Pro League natuurlijk geen wereldkampioenschap is en Argentinië en Groot-Brittannië op voorhand hoger moeten worden aangeslagen dan Maleisië, Nieuw-Zeeland en Chili, de tegenstanders van Oranje in Poule C, bleek in Argentinië het zelfvertrouwen van de Oranje-ploeg broos.

Zelfvertrouwen

Dat zelfvertrouwen, gekoppeld aan een enorme brok energie, was juist de kracht van de Oranjemannen, sinds Delmée in september 2021 – na de mislukte Spelen in Tokio – het roer van Max Caldas over nam. Oranje kende tot de duels in Zuid-Amerika nog geen enkele tegenslag. Bijna tot hun eigen verrassing wonnen de Oranje Heren zelfs de vorige editie van de Pro League.

Jeroen Delmee. Foto: Rodrigo Jaramillo/World Sport Pics

Voor Delmée – met 401 interlands gepokt en gemazeld in het internationale hockey – was dat overigens geen reden om naast zijn schoenen te lopen. Hij temperde het enthousiasme, bleef herhalen dat het spel beter moest en zei dat hij nog steeds niet wist hoe zijn ploeg zich verhoudt tot de wereldtop. Na de Pro League-duels is dat misschien nog steeds niet helemaal duidelijk, maar de Brabander in ieder geval een stuk wijzer geworden.

Zo zal hij in grote lijnen tevreden zijn over het defensieve werk van zijn ploeg, al moet hij zich ergeren aan de slordigheden die er nog te vaak insluipen. Ook tegen Argentinië gaf Oranje zondagnacht onnodig kansen weg. Zoals bij de 2-1 van Toscani in het vierde kwart, die uit het niets viel na een struikelpartij van Blok. En de 2-2 gelijkmaker die kort daarop achter Maurits Visser werd geslagen door Lucas Martinez.

Uitdagingen

Ook verder naar voren heeft Delmée uitdagingen. De coach wil graag vanuit een gesloten defensie met snelle omschakelingen voor gevaar zorgen. Hij heeft daarvoor ook de juiste spelers in zijn selectie. Als jongens als Terrance Pieters, Tjep Hoedemakers en Thijs van Dam (speelde niet vanwege een blessure) met ruimte voor zich de turbo erop zetten, zijn ze niet te houden.

Justen Blok zit laag en verdedigt goed. Foto: Rodrigo Jaramillo/World Sport Pics

Als die ruimte er echter niet is, heeft Nederland het lastiger. Dan zijn veel ogen gericht op aanvoerder Thierry Brinkman, die sinds de entree van Delmée bijna altijd levert. Dat weten de tegenstanders van Oranje echter ook. Aan Delmée om daar een list op te verzinnen.

Hoge bal

Tegen Argentinië probeerde Oranje dat door veelvuldig over grote afstand de hoge bal te hanteren. Die speelstijl bezorgde de gasten een sterke start. Nadat eerst Tijmen Reyenga voor gevaar zorgde, kwam de eerste serieuze doelpoging op naam van Floris Wortelboer. Zijn inzet ging echter net naast het Argentijnse doel.

Oranje draaide de gaskraan nog verder open. Een treffer hing in de lucht, maar twee corners van Jasper Brinkman en een flats van Justen Blok werden tijdig door de Argentijnen onschadelijk gemaakt. Terwijl Thierry Brinkman (hoog) en Dennis Warmerdam (laag) pech hadden dat hun tip naast het doel ging.

Nederland zat er qua spel lekker in, maar leek opnieuw niet te scoren. Tot de sterk spelende Reyenga vlak voor de rust knap Pieters bediende. De aanvaller van Kampong scoorde ziedend hard met de backhand: 0-1.

Steal

Gesteund door die voorsprong kon Oranje in het derde kwart wat meer achteroverleunen en moesten de Argentijnen komen. Een spelletje dat de ploeg van Delmée goed af ging. Achterin stond de ploeg als een huis en voorin profiteerden de spitsen van de geboden ruimte. Na een fraaie steal van Koen Beijen kreeg Oranje vlak voor het einde van het derde kwart een strafcorner. Waar vlak daarvoor Teun Beins zijn inzet nog gekeerd zag worden, daar koos Jip Janssen voor een variant. Met succes. Via de stick van aangever Jonas de Geus ging de bal op de plank: 0-2.

Jip Janssen feliciteert Jonas de Geus, die zijn corner tot doelpunt heeft gepromoveerd. Foto: Rodrigo Jaramillo/World Sport Pics

De wedstrijd leek gespeeld, maar net als in het vorige duel met Argentinië gaf Nederland weer onnodig de voorsprong weg.
54ste minuut groen De Geus,
54ste minuut Toscani 1-2,
55ste minuut Martinez 2-2.

Met nog vijf minuten op de klok was het plots weer een wedstrijd. Het fanatieke Argentijnse publiek ging vol achter hun ploeg staan, maar het was Oranje dat toch weer op voorsprong kwam. Daar ging een warrige beslissing en videoreferral aan vooraf, maar toen de stofwolken waren opgetrokken, mocht Janssen een strafbal nemen. Dat deed hij niet geweldig, maar de bal ging er wel in: 2-3.

Foto: Rodrigo Jaramillo/World Sport Pics

Met de moed der wanhoop ging de thuisploeg op jacht naar een nieuwe gelijkmaker. In de counter sloeg Oranje echter toe: Thierry Brinkman bepaalde de eindstand op 2-4. Een treffer die luid werd bejubeld door Oranje, dat zelfvertrouwen tankte maar Delmée in de aanloop naar het WK ook het nodige huiswerk bezorgde.


Wat vind jij? Praat mee...