Oranje-teams op de kop voor Pro League-tweeluik in Londen

De Oranje-teams reizen met behoorlijk veranderde samenstellingen naar de Pro League-duels in Londen. Bij de mannen staan er elf andere spelers binnen de lijnen dan tijdens de wedstrijden in Eindhoven. Bij de vrouwen blijven een aantal grote namen thuis en haken vier herintreders aan.

Bij de vrouwenploeg van bondscoach Paul van Ass maken Pien Sanders, Rosa Fernig, Marente Barentsen en Julia Remmerswaal hun rentree. Kyra Fortuin en Lidewij Welten ontbreken wegens (lichte) hamstringklachten. Xan de Waard, Felice Albers, Yibbi Jansen, Frédérique Matla, Josine Koning en Maria Verschoor krijgen rust.

‘We hebben de afgelopen wedstrijden een stevig beroep op hen gedaan’, aldus Van Ass over de afwezigheid van deze zes gezichtsbepalende spelers. ‘En dat gaan we ook tijdens de volgende Pro League-serie in het Wagener Stadion weer doen. Dit is een goed moment om hen even thuis te laten, met een alternatief programma.’

Van Ass neemt achttien speelsters voor de twee ontmoetingen tegen de Verenigde Staten. Zaterdag- en maandagmiddag treft Oranje de nummer vijftien van de wereld. Bij afwezigheid van vaste captain Xan de Waard draagt Pien Sanders de aanvoerdersband.

Thierry Brinkman is er in Londen weer bij. Foto: Willem Vernes

Geen risico’s bij de mannen

Bij de mannen keert de aanvoerder juist terug voor de dubbele ontmoeting met Spanje, die vrijdag en maandag wordt afgewerkt. Thierry Brinkman kreeg rust voor de vier duels in Eindhoven, maar is er in Londen gewoon weer bij. Dat geldt ook voor de andere vijf internationals van Bloemendaal; Jasper Brinkman, Teun Beins, Dennis Warmerdam, Floris Wortelboer en Maurits Visser. Ook de Kampong-enclave is er weer bij, met uitzondering van Jip Janssen (blessure aan zijn vinger) en goalgetter Duco Telgenkamp even mag bijkomen van zijn seizoen. Lars Balk, Derck de Vilder, Jonas de Geus, Silas Lageman en Terrance Pieters stappen donderdag wel met Nederland in het vliegtuig.

Net als Janssen kampen ook Tijmen Reyenga (knie), Jorrit Croon (hand) en Seve van Ass (hamstring) met blessures. ‘We willen geen risico’s met hen nemen’, reageert bondscoach Jeroen Delmée. ‘In deze fase zijn we liever iets voorzichtiger, dan dat we deze jongens uiteindelijk langer kwijt zijn.’ Door de blessures ontstond er ruimte om aangesloten potentials nog meer speelminuten te geven. Pepijn Reyenga, Boris Burkhardt, Max de Bie en Sheldon Schouten – allen afgelopen week gedebuteerd – maken daardoor ook in Londen hun opwachting.

Het Rotterdam-trio Tjep Hoedemakers, Justen Blok en Derk Meijer krijgt rust. Jaïr van der Horst en David Huussen zijn voor de Londen-trip buiten de ploeg gevallen, maar sluiten wel weer aan bij de trainingen richting de Pro League-wedstrijden in Amsterdam. Timo Boers en Luke Dommershuijzen sluiten aan bij Jong Oranje, waar Miles Bukkens en Telgenkamp ook nog deel van uit mogen maken. Dit laatste stel geniet eerst van een vakantie na hun play-offs en eerste interlands.

Selectie Oranje Dames, Pro League Londen

Speelster Club Caps Goals
Marente Barentsen Hurley 13 1
Joosje Burg Den Bosch 17 7
Pien Dicke SCHC 20 6
Rosa Fernig Den Bosch 3 0
Luna Fokke Kampong 7 1
Margot van Geffen HGC 244 17
Marleen Jochems Hurley 1 0
Sanne Koolen Den Bosch 82 0
Renée van Laarhoven SCHC 38 1
Freeke Moes Amsterdam 35 10
Laura Nunnink Den Bosch 165 2
Sabine Plönissen Amsterdam 21 1
Lisa Post SCHC 20 0
Julia Remmerswaal (k) HDM 16 0
Pien Sanders Den Bosch 93 3
Marijn Veen Amsterdam 30 14
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 96 0
Elzemiek Zandee SCHC 4 0

Selectie Oranje Heren, Pro League Londen

Speler Club Caps Goals
Lars Balk Kampong 107 3
Teun Beins Bloemendaal 31 3
Max de Bie Oranje Rood 2 0
Koen Bijen Den Bosch 27 13
Pirmin Blaak (k) Oranje Rood 135
Jasper Brinkman Bloemendaal 13 1
Thierry Brinkman Bloemendaal 146 62
Boris Burkhardt Amsterdam 4 2
Thijs van Dam Rotterdam 88 16
Jonas de Geus Kampong 119 7
Steijn van Heijningen Rotterdam 27 3
Silas Lageman Kampong 1 0
Floris Middendorp Amsterdam 5 0
Joep de Mol Oranje Rood 117 2
Terrance Pieters Kampong 46 9
Pepijn Reijenga Den Bosch 3 1
Sheldon Schouten Oranje Rood 3 0
Jasper Tukkers Den Bosch 4 0
Derck de Vilder Kampong 33 4
Maurits Visser Bloemendaal 18 0
Dennis Warmerdam Bloemendaal 19 7
Floris Wortelboer Bloemendaal 80 3

2 Reacties

  1. robvisser

    Enerzijds wel logisch maar het zijn als je dat zo ziet wel veel thuisblijvers en wisselingen en dat de USA de Nr. 15 van de wereld is zegt me niet zoveel. Degenen die nu bij de selectie zitten en die ook in de vorige wedstrijden speelden zullen we waarschijnlijk dan niet terugzien in het volgende pittige blok waarin opnieuw vier wedstrijden in vijf dagen (!) worden gespeeld. Toch kun je met deze groep nog een behoorlijk elftal op de been brengen en ze zullen zich ook graag willen bewijzen. Lidewij Welten is wel zorgelijk, dat ze nu alweer klachten aan de hamstring heeft. Gezien het vervolg van de Pro League en de pittige voorbereiding richting het EK houd ik er rekening mee dat het een lastig verhaal voor haar wordt om er in Duitsland bij te zijn. Ik ben benieuwd. Ik denk dat dit wel een wat betere ploeg is dan het B-elftal waarmee we vorig jaar naar Engeland afreisden (hetgeen toen puntverlies opleverde).

  2. edwin-smolders

    Hele goede keuze van de bondscoaches om zo iedereen, als er later deze zomer echt om de prijzen gespeeld gaat worden, fit en fris aan de afslag te hebben staan. De beste training is soms RUST


Wat vind jij? Praat mee...