Oranje tikt als eerste de grens van honderd WK-duels aan

De kwartfinale die de Oranje Dames dinsdagavond tegen België spelen op het WK heeft op voorhand een bijzonder tintje. Het wordt de honderdste wedstrijd van Nederland in de historie van het WK.

Nederland is het eerste land dat de mijlpaal van honderd WK-wedstrijden bereikt. Ook Argentinië staat op 99 optredens op diverse wereldkampioenschappen, maar Las Leonas komen woensdag pas in actie in hun kwartfinale tegen Engeland.

Oranje debuteerde op 17 maart 1974 op een WK. In de eerste groepswedstrijd won de ploeg met 2-0 van Spanje door doelpunten van Lisette Sevens en Loes Leurs-Seelen. In de 98 wedstrijden die volgden, boekte Nederland 81 zeges in reguliere speeltijd, speelde tien keer gelijk en leed slechts zeven nederlagen.

Oranje stond in WK-verband het vaakst tegenover Australië (elf keer), gevolgd door buurland Duitsland (tien) en aartsrivaal Argentinië (acht). België is dinsdag voor de zevende keer tegenstander van Oranje op een WK: alle zes voorgaande duels resulteerden bijna altijd in een ruime overwinning voor Oranje (doelcijfers 23-3).

De WK-cijfers van Oranje

Aantal WK-wedstrijden: 99
Grootste zege: Nederland-Italië 12-1 (groepsfase WK 2018)
Grootste nederlaag: Argentinië-Nederland 3-1 (finale WK 2010)
Meeste goals in één WK-wedstrijd: Fieke Boekhorst (5 tijdens Nederland – Sovjet-Unie 7-3 in 1981)
Aantal WK-duels zonder Oranje-goals: 6
Aantal WK-duels zonder tegengoals:
52
Oranje-speelster met meeste WK-duels: Lisette Sevens (30)
Oranje-speelster met meeste WK-goals: Maartje Paumen (22)
Aantal verschillende tegenstanders: 25
Aantal WK-deelnames: 15
Aantal finales: 12 (8 gewonnen, 4 verloren)

In de rubriek WK Parels besteedden we eerder al ruim aandacht aan de rijke WK-historie van de Oranje Dames


1 Reactie

  1. robvisser

    Bijzonder. Laten we het dan ook meteen maar extra glans geven door een overwinning op de Belgen. Zeker, de Red Panthers hebben het tot nu toe best goed gedaan en ze ontdeden zich van ‘hockeydwergen’ als Zuid-Afrika, Chili en (tegenwoordig ook) Japan, maar de enige echte serieuze test, de wedstrijd tegen de Hockeyroos, ging verloren. En anders dan wat sommige berichten suggereren, was dat niet geheel onverdiend. De eerste helft waren ze beter, maar de tweede helft was het anders, toen werden de Belgen overlopen en overpowered door Australië en hadden ze het nakijken. Nederland speelde juist goed tegen hun sterkste poule tegenstander Duitsland en je zou denken dat dit vertrouwen geeft. Na de kritische noten over het spel van de Oranje dames tegen Chili, kunnen we een gemotiveerd en getergd Oranje verwachten in een kolkend Wagener stadion. In zulke omstandigheden sta je automatisch op scherp, het tempo zal waarschijnlijk hoger liggen en de wil om te winnen is ontembaar. De Belgen zijn heel optimistisch, ook in de laatste podcast van de Belgische sportcommentator Floris Geerts hoor je dit terug, maar het is ook wel zo dat ze daar sneller content en euforisch zijn, terwijl Nederland vaak kritischer is en de lat een stuk hoger legt. We gaan het zien, iets om naar uit te kijken.


Wat vind jij? Praat mee...