Oranje verslaat China en boekt zo zevende overwinning van 2024

De Oranje Dames hebben ook hun zevende wedstrijd van 2024 winnend afgesloten. In het Indiase Rourkela was het ditmaal China dat met 4-2 werd verslagen. Pas in het derde kwart bouwde Nederland – via strafcorner nummer tien en elf – de score uit.

Negen keer mocht Oranje aanleggen voor een strafcorner, nog voor het eerste half uur gespeeld was. Maar wat de ploeg ook probeerde – de flats van Sanne Koolen en Renée van Laarhoven of de push van Yibbi Jansen – doelpunten vielen er niet. De strafcornerteller stopte uiteindelijk bij dertien.

Maar gelukkig voor Oranje was daar Fay van der Elst. De nieuwbakken spits gaf opnieuw haar visitekaartje af voor Parijs, met nu vijf goals in zeven interlands. Statistieken waar ook bondscoach Paul van Ass niet omheen kan. Tegen China was de Amsterdamse spits vooral in het eerste kwart belangrijk. Ze tekende voor de assist bij de 1-0, gescoord door Joosje Burg met een rebound (haar eerste Oranje-treffer van 2024) en maakte in datzelfde kwartier een typische Van der Elst-goal. Vanuit de rug van de Chinese verdedigster, gooide ze zich voor de voorzet van Jansen en tikte – liggend op haar zij – de bal voorbij de Aziatische doelvrouw, 2-0. 

Worldsportpics

Negen strafcorners voor rust

Er leek geen vuiltje aan de lucht, tot Anhui Yu de bal kogeltje hard met haar backhand in de lange hoek schoot. Josine Koning – die tot die tijd twee stickreddingen had op Chinese corners – kreeg de inzet niet gekeerd. Zo tekende China voor de aansluiting (2-1), terwijl Oranje eigenlijk heer en meester was in India. 

Zeker toen het corners begon te regenen. Negen stuks kreeg Oranje er voor rust. Maar keer op keer werden de Oranje-inzetten gekraakt. De grootste oorzaak daarvan was waarschijnlijk het ontbreken van Frédérique Matla. Zij vloog na de eerste vier duels in Bhubaneswar terug naar huis, vanwege privéomstandigheden. Haar sleeppush werd enorm gemist. 

Poging tien en elf trefzeker

Maria Steensma, Eva Drummond, Rosa Fernig, Marijn Veen en Ilse Kappelle ontbraken ook in de selectie van Oranje tegen China, maar keken vanaf de tribune toe hoe hun ploeg het strafcornercrisis na rust wel te boven kwam. Want strafcorner tien en elf waren voor Oranje eindelijk wel raak. Nog maar net begonnen aan het derde kwart was het Pro League-topscorer Jansen met een rake sleep in de benedenhoek (3-1). Haar twaalfde goal van dit seizoen. De opluchting klonk in het Birsa Munda Stadion. Al helemaal toen de elfde poging ook raak was. Ditmaal via een ingestudeerde variant uit het boekje. Felice Albers tipte de flats van Van Laarhoven hoog in de netten: 4-1. De derde wedstrijd op rij waarin de dribbelkoningin trefzeker is. 

In de slotminuten versierde China nog een handvol strafcorners. Gu Bingfeng benutte een paar tellen voor het einde de zesde corner. De wedstrijd was natuurlijk al gespeeld, waardoor de push van Bingfeng er vooral eentje is voor de statistieken en voor de Chinese eer: 4-2. Oranje speelt zondag de laatste wedstrijd van het India-blok. Dan is Australië de tegenstander. De wedstrijd wordt gespeeld om 13.00 uur en is te zien op hockey.nl. 

Yibbi Jansen maakte tegen China alweer haar twaalfde treffer van dit Pro League-seizoen. Foto: Worldsportpics


Wat vind jij? Praat mee...