Oranje wacht nog op eerste winst in Spanje na 1-1 tegen India

Op het vierlandentoernooi in Terrassa heeft Nederland woensdagavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen India. Daardoor blijft het afwachten of Oranje zich plaatst voor de finale. Alleen bij winst op Spanje aanstaande vrijdag (20.00 uur) in de laatste groepswedstrijd is Nederland daarvan verzekerd.

Richting het einde van het eerste kwart was het strafcornerfenomeen Harmanpreet Singh die zijn sterke sleeppush demonstreerde en de 1-0 voor India binnensleepte. Jasper Brinkman stelde in het derde kwart orde op zaken. Uit de vierde strafcorner van Nederland sleepte hij de 1-1 op het scorebord. Zijn vierde goal in 22 interlands.

Nederland heeft na twee wedstrijden twee punten. Oranje speelde dinsdag zijn eerste wedstrijd op het vierlandentoernooi gelijk, tegen Engeland (1-1). India verloor dinsdag de openingswedstrijd met 2-1 van gastland Spanje. Woensdagavond verloor Spanje met 3-1 van Engeland. Vrijdag spelen India en Engeland hun derde wedstrijd en sluit Nederland de groepsfase af tegen Spanje. Zondag is zowel de finale als de wedstrijd om de derde plaats.

Floris Wortelboer aan de bal in de wedstrijd tegen India. Foto: David Ramírez Rodríguez

Oranje op achterstand

Op een naast gepushte strafcorner van Jip Janssen na gebeurde er de eerste tien minuten weinig. Opvallend was vooral het aanzicht van de pijnlijke lege tribunes van het Estadi Marti Colomer. Net als afgelopen woensdag nestelden zich slechts plukjes toeschouwers op de hoofdtribune aan de lange zijde. Bij elkaar opgeteld waren het er misschien honderd. Thuisland Spanje speelde pas later op de avond, maar jammer voor de sfeer was het natuurlijk wel op het honderdjarige verjaardagsfeest van de Spaanse bond. Al is Nederland natuurlijk niet naar Terrassa afgereisd om feest te vieren, maar om zich voor te bereiden op het EK.

Na de eerste tien minuten was het India dat voor gevaar zorgde en voor het eerst een strafcorner versierde. Specialist Harmanpreet Singh, topscorer van de afgelopen editie van de FIH Pro League, demonstreerde direct zijn klasse. Hij vond een gaatje tussen keeper Maurits Visser en lijnstop Thierry Brinkman en sleepte zodoende voor India de 1-0 binnen, halfhoog in de hoek van het doel.

India mag aanleggen voor een strafcorner, waaruit de 1-0 valt. Foto: David Ramírez Rodríguez

Grote kans voor Thijs van Dam

Omdat Jasper Brinkman aan het begin van het tweede kwart op kop cirkel de bal niet lekker in zijn krul kreeg, kon hij de tweede Nederlandse corner niet op doel pushen, waardoor Oranje verzuimde de gelijkmaker te scoren. Vervolgens was India dichtbij de 2-0. Maar Nederland overleefde drie strafcorners op rij van Harmanpreet Singh. Twee keer bracht Visser redding en één keer pushte Singh via een Nederlandse stick naast.

Toen Floris Middendorp tijdens een vlijmscherpe counter werd aangespeeld en door de Indiase cirkel dribbelde, leek Nederland op weg naar de 1-1. De middenvelder gaf de bal voor op aanvaller Thijs van Dam. Het was de grootste kans van de eerste helft. Van Dam hoefde de bal haast alleen maar binnen te schuiven. Maar hij gleed de bal naast, waardoor Nederland met een 1-0 achterstand de rust in ging, omdat Jip Janssen vervolgens ook de derde corner niet verzilverde.

Jasper Brinkman heeft in de tweede helft een corner binnengepusht, de 1-1. Foto: David Ramírez Rodríguez

Gelijkmaker van Jasper Brinkman

Nederland overleefde aan het begin van het derde kwart opnieuw een Indiase corner. Vervolgens schakelde Oranje een tandje bij. Thijs van Dam schoot hard op keeper Parattu Raveendran Sreejesh, die de 1-1 voorkwam, en Nederland versierde voor de vierde keer een strafcorner. Dat eerste keus Jip Janssen niet binnen de lijnen stond, bleek niets uit te maken. Het was Jasper Brinkman die Oranje vanaf kop cirkel op gelijke hoogte sleepte. Daarna voorkwam Visser met een redding dat Manpreet Singh direct India weer op voorsprong zette.

In het vierde kwart wist Nederland de vijfde strafcorner niet te verzilveren. Vervolgens had India de 2-1 moeten maken. Bij de tweede paal had Hardik Singh de bal voor het intikken. Wonder boven wonder tipte hij naast, waardoor het 1-1 bleef. In de laatste minuten van de wedstrijd gebeurde er weinig meer. Daardoor speelde Oranje voor de tweede keer op rij gelijk in Terrassa.