Oranje wéér de baas over Las Leonas dankzij sterke beginfase

De Oranjevrouwen hebben ook hun tweede duel in de Pro League gewonnen. Argentinië werd woensdagnacht voor eigen publiek in Santiago del Estero op een 3-1 nederlaag getrakteerd. Die score stond al binnen een half uur op de borden. 

Natuurlijk was het weer een aflevering van die prachtige klassieker. Het mooiste affiche van het internationale vrouwenhockey. De beste teams ter wereld, die elkaar tegenkwamen in de laatste WK- en olympische finale. Beide keren won Nederland vrij gemakkelijk en dat is illustratief voor de machtsverhoudingen van de afgelopen jaren. Argentinië doet prima mee in de mondiale top, maar Oranje is wel heel vaak de betere. De afgelopen vijf jaar verloor Nederland maar één keer van Las Leonas. Interessant gegeven: dat gebeurde in Argentinië, bijna drie jaar geleden. 

In Buenos Aires werd het toen – in een weekend waarin het noodweer voor veel oponthoud zorgde – 2-0. Daar was het destijds een ouderwetse heksenketel, zoals dat eigenlijk alleen in Argentinië kan. Een voetbal-achtig, intimiderend sfeertje. Traditiegetrouw liet het thuispubliek in Santiago eveneens van zich horen. Ook door de temperatuur werd het een heet avondje voor Oranje, aangezien het kwik tegen de veertig graden liep in het noorden van Argentinië.

Ondanks die factoren liet Nederland direct weer eens merken hoe de kaarten internationaal geschud zijn.

Het fanatieke publiek in Santiago del Estero. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Happen naar adem

De eerste corner was weliswaar voor Las Leonas, maar omdat die faliekant mislukte – de bal werd waardeloos aangegeven – stond Oranje een halve minuut later in de Argentijnse cirkel. De sleep van Yibbi Jansen werd nog gepareerd, maar in de nastoot was het Pien Dicke die hard toesloeg. Een bekroning van haar comeback in Oranje, nadat ze een jaar aan de kant stond met een voetblessure.

Nederland kwam sterk voor de dag in het uitstekende eerste kwart, waarin de Argentijnen moesten happen naar de adem – en nee dat kwam niet alleen door het weer. Oranje domineerde en prikte via Joosje Burg na acht minuten de 2-0 binnen na een flitsende aanval over links. Dat het in het begin van Q2 al 3-0 werd, was volkomen terecht. Nederland, veel minder slordig dan een dag eerder, zag Jansen nu direct scoren. Het was alweer haar vijftigste treffer van dit kalenderjaar.

Het publiek dat zo hartstochtelijk was begonnen aan de wedstrijd, veerde pas een beetje op aan het einde van kwart twee. Oranje nam wat gas terug en Argentinië zocht en vond de aansluiting. Agustina Gorzelany, ook sleepspecialist van beroep, tekende voor de 3-1. Ondertussen werd de sfeer in het veld wat grimmiger, wat resulteerde in een opstootje tussen Renée van Laarhoven en Eugenia Trinchinetti. Gevolg: ze moesten beiden met geel naar de kant.

De Argentijnse aanvaller Agustina Albertarrio was overijverig, maar kon Oranje nooit echt het vuur aan de schenen leggen. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Aanvalstango’s die niets opleverden

Het werd na rust wat drukker voor het doel van Josine Koning, die net als dinsdag tijdens de 2-1 zege op Groot-Brittannië het Nederlandse doel verdedigde. Argentinië hervond de passie, nam het initiatief en kreeg ook kansen. Door prima keeperswerk van Koning leverden de aanvalstango’s niets meer op dan een paar mislukte corners en een backhand van Maria Granatto uit een veel te moeilijke hoek.

Het was Argentinië te prijzen dat ze bleven jagen op hun tweede treffer. Maar nadat corners van Trinchinetti en opnieuw Gorzelany ook op niets uitliepen, werd langzaamaan duidelijk dat er voor de thuisploeg vrij weinig te vieren viel. Ja, ze kwamen vaker in de cirkel dan Nederland. Maar belangrijker was dat ze in de beginfase werden overklast door Oranje, dat daardoor lang op een ruime marge kon teren.

Nederland mag zichzelf aanrekenen dat het verschil in dominantie en daadkracht zo groot was tussen de eerste twintig minuten en de rest van de wedstrijd. Aan de andere kant eisten de zware omstandigheden – er werd voor het laatste kwart zelfs een langere drinkpauze ingelast – ook z’n tol. En blijft een 3-1 uitzege op Argentinië gewoon een prima resultaat.

Argentinië – Nederland 1-3 (1-3)
4. 0-1 Dicke (sc)
8. 0-2 Burg
20. 0-3 Jansen (sc)
29. 1-3 Gorzelany (sc)


2 Reacties

  1. robvisser

    Een prachtige overwinning dit, een topprestatie. Las Leonas werden overdonderd in de eerste helft. Mooie combinaties en prima goals. Joosje Burg in topvorm, Lidewij Welten kan beter.

  2. jeroenv

    Toppers 🏑🧡


Wat vind jij? Praat mee...